Poți fi însărcinată și avea ciclu menstrual în același timp sau nu?

„Nu știam că sunt însărcinată, aveam ciclu menstrual”, frază care poate fi uneori relatată de femeile care află, pe neprins de veste, că sunt, de fapt, însărcinate. O fi oare adevărat? Cunoaștem că lipsa ciclului menstrual este un prim semn al sarcinii, iar această constatare pare una ireală, iată de ce îți răspundem în continuare la această întrebare și îți aducem exemple concrete ale cazurilor în care sângerarea este, totuși, posibilă în timpul sarcinii.

Despre fiziologie

Ovulația este un proces fiziologic, parte a ciclului menstrual. Aceasta are loc atunci când un ovul (celulă sexuală feminină) se desprinde din ovar (organ reproductiv). Ulterior, acesta poate fi fertilizat sau nu de celula sexuală masculină, spermatozoidul.

Tot ce e bine să știi despre ciclul menstrual și menstruație. 

Dacă a fost fertilizat, ovulul „călătorește” spre uter, unde se implantează, eveniment ce poate evolua într-o sarcină. În cazul în care nu este fertilizat, ovulul se dezintegrează, iar învelișul intern al uterului este eliminat sub formă de sânge în timpul ciclului menstrual.

Dezvoltarea fătului în imagini. Cu ce seamănă embrionul în primele zile de la concepere. 

Ciclul menstrual are loc în organismul femeii pentru a facilita o eventuală sarcină. Acesta începe odată cu prima zi a menstruației (începutul sângerării) și ia sfârșit în prima zi a următoarei menstruații.

Atunci când femeia este însărcinată, procesul de ovulație nu mai are loc în organismul ei, astfel încât ciclul menstrual nu mai poate avea loc. O femeie poate avea menstruație doar atunci când nu este însărcinată.

Deși în unele cazuri, o femeie poate sângera în timpul sarcinii, acest fenomen nu poate fi provocat de ciclul menstrual. Totodată, unele femei nu sângerează în timp ce alăptează, însă, procesul ovulației poate începe în organismul lor la scurt timp după naștere. Deci, acestea pot rămâne însărcinate. Iată de ce femeilor, care alăptează și nu doresc să rămână însărcinate, le pot fi recomandate de către medic un șir de metode de contracepție.

În ce situații femeia poate sângera în timpul sarcinii?

Deși femeia însărcinată nu poate avea menstruație, în unele cazuri aceasta poate sângera. Cu toate că sângerarea nu este mereu cauzată de o problemă, este bine să cunoști de ce apare aceasta și când trebuie să discuți cu un medic.

Culoarea sângelui menstrual - ce semnifică fiecare nuanță și când e cazul să îți faci griji. 

Primul trimestru de sarcină

Sângerarea este mai probabilă în primul trimestru al sarcinii. Picături mici de sânge pot fi observate în timp ce placenta se implantează în uter. De asemenea, în această perioadă pot avea loc schimbări în celulele din colul uterin, ceea ce poate provoca sângerări ușoare, în special după un act sexual.

Alte cauze ale sângerării în primul trimestru pot fi:

- Sarcina ectopică sau extrauterină, adică implantarea ovulului fertilizat în altă parte decât uter (trompe uterine, ovare, cavitatea abdominală, colul uterin). Această situație reprezintă o urgență medicală.

- O infecție;

- Avort spontan (pierderea sarcinii);

- Hemoragie care are loc între peretele intern al uterului și placenta fixată de el;

- Boala trofoblastică gestațională, foarte rar întâlnită, care reprezintă o tumoare ce conține țesut anormal al fătului și poate simula o sarcină.

După 20 de săptămâni de sarcină

Cauzele sângerării la acest termen de sarcină pot fi:

- Examinarea colului uterin: medicul poate realiza acest examen pentru a determina dacă există anomalii. Procedura poate rezulta cu o mică sângerare.

- Placenta previa: situație în care placenta se implantează aproape sau chiar pe deschiderea spre colul uterin.

- Travaliu timpuriu sau travaliu la termen: în timpul travaliului colul uterin se va dilata, iar uterul se va contracta pentru a ajuta fătul să se miște afară. Acest proces poate fi însoțit de sângerări minore.

De ce factori depinde durata travaliului și poate fi ea modificată sau nu? 

- Actul sexual: unele femei pot continua viața sexuală în timpul sarcinii, cu excepția cazului în care medicul recomandă abținerea de la sex, acestea pot experimenta sângerări minore din cauza sensibilității mărite a țesuturilor vaginale și cervicale.

Sexul în sarcină - cât de sigur este și cum se schimbă pofta pe parcurs?

- Ruptura uterului: se poate întâmpla în timpul sarcinii și reprezintă o urgență medicală. Această situație este rară și poate avea loc în cazul femeilor care au suportat anterior intervenții la nivelul uterului (inclusiv naștere prin intervenție cezariană).

- Abrupție placentară: situație în care placenta începe să se separe de peretele uterului înainte de nașterea copilului. Aceasta este, de asemenea, o situație de urgență.

În cazul în care ești însărcinată și observi eliminări de sânge din vagin, discută cu medicul tău și raportează-i culoarea, cantitatea și consistența sângelui observat.

Când trebuie să discuți cu medicul tău?

Solicită asistență medicală de urgență, atunci când sângerezi în timpul sarcinii și ai simptome precum:

- Dureri și crampe;

- Amețeli sau leșin;

- Sângerare abundentă  sau eliminarea cheagurilor de sânge;

- Durere severă în zona abdominală.

De asemenea, adresează-te medicului în cazul în care sângele este roșu aprins și se îmbibă bine într-un tampon.

Sângerarea vaginală și durerea în zona abdomenului la un termen mic pot fi semne ale unei sarcini extrauterine, în special, dacă acestea au loc înainte de primul examen de ultrasonografie. În cazul în care suspectezi o asemenea situație, adresează-te medicului cât mai curând posibil.

Atenție! În cazul în care sângerezi și ai semne ale travaliului timpuriu, care poate avea loc până la 37 de săptămâni de sarcină, adresează-te de urgență la medic. Simptomele travaliului timpuriu pot include dureri în partea de jos a spatelui, crampe abdominale și contracții uterine regulate.

Dacă ești însărcinată, ai grijă la orice semne care te îngrijorează, în special dacă este vorba de sângerări.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
india.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput