Grija pentru copil începe cu mult înainte de nașterea lui. Practic, începe din acel moment când decideți să deveniți părinți. Asigurându-vă de propria sănătate, există șanse mai mari pentru graviditate și sarcină mai ușoară. E la fel de important pentru sănătatea viitorului copil. Iată câteva investigații medicale care trebuie urmate înainte de a concepe un copil.
1. Un control medical general
Chiar dacă știți că urmează să vizitați mai mulți medici în timpul sarcinii, e mai bine să o faceți înainte de graviditate. Pregătiți-vă să discutați cu medicul despre un set de lucruri: alimentația, efortul fizic, medicamentele pe care le primiți, afecțiuni pe care le-ați suferit, ciclul menstrual, metodele de contracepție, sarcini anterioare și modul de viață.
Consultația medicului poate include și un set de examinări pentru un tablou general al stării de sănătate: indicii tensiunii arteriale, analiza de sânge, examenul genital, testul Papanicolau și alte investigații medicale.
E important ca medicul să examineze planificarea unei viitoare sarcini dacă paralel există boli cronice ca diabetul, hipertonia, afecțiuni ale glandei tiroide, astm sau boli autoimune.
2. Vaccinuri
Cel mai probabil că acest aspect va fi discutat tot în timpul vizitei la medic înainte de conceperea copilului. Dacă planificați să deveniți părinte, e important să vă asigurați că ați primit cele mai importante vaccinuri ca să preîntâmpinați posibile afecțiuni ce v-ar putea afecta pe dvs. sau fătul în timpul sarcinii.
Asigurați-vă că sunteți imunizată împotriva tetanosului, difteriei, hepatitei B, rujeolei, oreionului, rubeolei și varicelei. La fel, puteți să vă vaccinați împotriva gripei, spun specialiștii.
E important ca și partenerul să revadă ce vaccinuri și-a administrat. Asta pentru că, dacă nu sunteți vaccinată, partenerul poate fi sursă de infecție în caz de îmbolnăvire, sau poate fi pericol pentru viitorul copil care la etapa de nou-născut încă nu are imunitate dezvoltată.
Specialiștii recomandă să verificați administrarea setului de vaccinuri cu 3-6 luni înainte de concepția copilului.
3. Testele la infecții cu transmitere sexuală
Chiar dacă sunteți siguri sută la sută că vă aflați într-o relație monogamă și partenerul vă este fidel, e mai bine să vă asigurați că totul este în regulă. De acest aspect poate depinde sănătatea copilului dvs.
Infecțiile cu transmitere sexuală pot afecta grav sarcina și sănătatea fătului. De exemplu, infecția cu Chlamydia poate fi cauză a nașterii premature și poate influența greutatea nou-născutului așa încât acesta să fie subponderal. Sifilisul, la fel, poate cauza naștere prematură, decesul fătului sau poate afecta organele viitorului copil, inclusiv creierul, inima, pielea, ochii și urechile sau sistemul osos.
Prin urmare, înainte de conceperea copilului e indicat un set de analize la chlamidie, gonoree, HIV, hepatită și sifilis. Specialiștii recomandă controalele medicale la infecții cu transmitere sexuală pentru ambii parteneri. Așa pot fi luate măsuri de precauție pentru propria sănătate și vă puteți proteja viitorul copil.
4. Testele genetice
Deși e mai puțin practicat la noi și nu este un test obligator, viitorii părinți pot recurge la testul genetic înainte de o eventuală sarcină. Pentru test se folosesc mostre de țesut sau probe de sânge. Testul va determina statutul celor doi părinți și anume dacă există mutații la nivel de gene legate de anumite afecțiuni ce s-ar putea transmite ulterior copilului.
Dacă tu și partenerul sunteți pozitivi pentru o genă anormală sau unul dintre voi poartă o genă care necesită o singură copie (de la un părinte în loc de amândoi) pentru a cauza o boală, acest test la etapa de preconcepție vă permite să decideți cum procedați mai departe. În afară de aceasta, investigația genetică înainte de sarcină vă va permite să recurgeți la fertilizarea in vitro și la testarea genetică a embrionilor înainte de implantare.
Precizăm că cele menționate la acest punct rămâne cu titlul de recomandare, iar testarea nu este una obligatorie.
5. Controlul stomatologic
Da, starea danturii trebuie să facă parte din planul de acțiuni înainte de graviditate. Specialiștii susțin că în timpul sarcinii în organismul femeii se pot întâmpla schimbări hormonale care pot cauza inflamarea gingiilor. Iar gingivita în sarcină scade din rezistența la bacterii și, în consecință, poate cauza infecții gingivale.
Încă un motiv pentru consultație stomatologică înainte de sarcină, ar fi dorința părinților de a reduce radiațiile pentru viitorul copil, prin urmare, aceștia nu vor recurge la examinări radiologice în sarcină, cu excepția cazurilor când este durere, spun specialiștii (asta deși stomatologii din SUA, spre exemplu, afirmă că sub echipament protector, radiografia nu este periculoasă pentru gravidă).
Așadar, înainte de conceperea copilului, cel mai bine e să vă asigurați că dantura este în stare bună. Așa veți avea timp să înlăturați orice problemă legată de sănătatea orală, în caz că aceasta există.
6. Controlul sănătății mintale
Când planificați o sarcină, starea emoțională e la fel de importantă ca sănătatea fizică. Mai cu seamă în contextul în care practica arată că mai rar, dar femeile suferă de depresie înainte, în timpul sau după sarcină. Din aceste considerente este extrem de important să vă asigurați că totul e în regulă la capitolul propriei sănătăți mintale, dar și a partenerului, înainte să concepeți un copil.
Dacă unul dintre viitorii părinți a avut probleme psihologice în trecut, este recomandată consultația unui specialist așa cum sarcina în sine poate acutiza anumite simptome sau le poate agrava pe cele existente.
Specialiștii îndeamnă să vă adresați după orice ajutor, fie că acesta vine de la un psiholog, un psihiatru, un duhovnic sau un preot, asta pentru că „o mamă sănătoasă mintal va da naștere unui copil sănătos mintal”. Un profesionist în domeniu vă poate recomanda instrumente, metode și tactici ca să depășiți stările de stres, ca să fiți mai pregătiți pentru schimbările ce urmează în sarcină și după nașterea copilului.
Atenționăm, însă, că orice detalii ce țin de administrarea de medicamente trebuie strict consultate cu un medic. În plus, dacă unul din cuplu are probleme emoționale, nu rezumați soluționarea problemei la o singură vizită la specialist. Trebuie să obțineți ajutor înainte, în timpul și după sarcină ca toată familia să rămână sănătoasă mintal.