Astfel, în asemenea cazuri medicul va evalua riscurile atât al administrării medicamentelor, cât și a evitării administrării lor și va alege situația mai favorabilă atât pentru tine, cât și pentru copil. În continuare, îți povestim ce medicamente pot fi administrate și care trebuie evitate în timpul sarcinii.
Ce medicamente pot fi administrate în timpul sarcinii?
În general, este dificil să alegi un medicament care poate fi administrat în siguranță, deoarece majoritatea acestora nu au fost studiate în cazul femeilor însărcinate. Se întâmplă, pentru că cercetătorii își fac griji de faptul cum un medicament sau altul ar putea influența viața și sănătatea copilului. Cu toate acestea, administrarea unor medicamente nu poate fi întreruptă nici pe parcursul sarcinii, astfel încât efectele lor asupra sănătății mamei și a copilului sunt bine cunoscute.
Atenție! Înainte de a administra orice medicament în timpul sarcinii, cere sfatul medicului tău!
În general, medicul îți va spune că este sigur să administrezi:
- Acetaminofenul în cazul durerii și a febrei;
- Penicilina și un șir de alte antibiotice;
- Medicamentele pentru tratamentul virusului HIV;
- Unele preparate pentru tratamentul alergiei, precum loratadina și difenhidramina;
- Unele medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
- Majoritatea preparatelor pentru tratamentul astmului bronșic;
- Unele medicamente pentru tratamentul depresiei.
Dacă planifici un copil, discută cu medicul tău despre medicamentele pe care le administrezi și dacă este cazul să o faci în continuare. În unele situații, acesta îți poate recomanda să schimbi preparatul, iar în altele - să eviți administrarea oricărui tip. Uneori, medicamentele sunt interzise în primele luni de sarcină, iar mai târziu pot fi administrate în siguranță.
Atenție! Nu administra niciun supliment alimentar, inclusiv pe bază de plante aparent inofensive până nu discuți cu medicul tău despre aceasta. Dintre preparatele nu doar inofensive, dar și necesare în special în primul trimestru de sarcină se numără acidul folic. Acesta te va ajuta să previi defectele înnăscute ale copilului.
Ce medicamente trebuie să eviți în timpul sarcinii?
Se știe că unele medicamente pot crește riscul apariției defectelor înnăscute ale copilului.
Printre medicamentele din această categorie care pot fi cumpărate fără prescripție medicală se numără:
- Subsalicilatul de bismut;
- Fenilefrina sau pseudoefedrina, care sunt ingredientele frecvente ale spray-urilor nazale. Evită-le obligatoriu în special în primul trimestru de sarcină;
- Medicamentele care tratează tusea sau răceala, precum cele care conțin guaifenazina. Evită-le în special în primul trimestru de sarcină;
- Medicamentele destinate reducerii durerii, precum ibuprofenul, naproxenul sau aspirina.
Printre medicamentele din aceeași categorie care pot fi cumpărate doar conform prescripției medicale se numără:
- Medicamentele pentru tratamentul acneei, precum izotretinoina. Nu administra în niciun caz preparatul, dacă planifici o sarcină sau ești deja însărcinată;
- Medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii arteriale precum lizinoprilul sau benazeprilul;
- Unele preparate pentru controlul convulsiilor, precum acidul valproic;
- Unele antibiotice, precum doxaciclina sau tetraciclina;
- Metotrexatul, preparatul utilizat pentru tratamentul artritei reumatoide;
- Warfarina, preparatul destinat prevenii formării cheagurilor de sânge;
- Litiul, preparatul destinat tratamentului tulburării bipolare;
- Alprazolamul, diazepamul și alte preparate destinate tratamentului anxietății;
- Paroxetina utilizată pentru tratamentul depresiei.
Cum să procedezi într-un șir de situații neplăcute în sarcină?
- Dacă ai răcit: Desigur, cea mai bună soluție este să discuți cu medicul tău. Niciun medicament nu va fi 100% sigur, deoarece nu este suficient de studiat pe femeile gravide.
Ce să eviți: antibioticele precum ciprofloxacina, levofloxacina, sulfonamidele, trimetoprimul și cloramfenicolul, dar și preparatele pentru tratamentul tusei, precum codeina sau ibuprofenul pentru reducerea febrei și a durerilor.
Ce să administrezi: majoritatea femeilor trec prin răceli în timpul sarcinii și este bine să încerci să o faci cu ajutorul remediilor non-medicamentoase, precum odihna, consumul unei cantități mari de lichide și aplicarea intranazală a spray-urilor pe bază de sare de mare. Pentru administrarea altor medicamente adresează-te medicului tău după sfat.
- Dacă ai dureri: nu te grăbi să alergi la farmacie după preparate fără prescripție medicală. Fii atentă la mențiunea: administrarea în sarcină de pe prospectul medicamentului și sfătuiește-te cu el, în special dacă te afli în primul trimestru de sarcină.
Ce să eviți: administrarea aspirinei și a anti-inflamatoarelor nesteroidiene înaintre de concepere sau în primul trimestru de sarcină reprezintă un risc pentru avort spontan sau apariția maladiilor congenitale. Ibuprofenul, naproxenul și advilul pot cauza probleme în al treilea trimestru de sarcină.
Ce să administrezi: acetaminofenul este considerat sigur de administrat în timpul sarcinii, însă este bine să întrebi de medicul tău. În cazul durerilor de cap și a celor musculare poți încerca să aplici un compres rece.
- Dacă ai constipații: o mare parte dintre femei au această problemă în timpul sarcinii, deoarece hormonul progesteron secretat în această perioadă din abundență determină o motilitate mai redusă a intestinelor.
Ce să administrezi: prima și cea mai inofensivă recomandare este consumul unei cantități mai mari de lichide și de fibre alimentare din fructe, legume, cereale și leguminoase. Dacă aceasta nu ajută, medicul ar putea prescrie administrarea laxativelor, precum metamurcil, citrace, magneziu, dulcolax.
- Dacă ai indigestii sau reflux gastric: se întâmplă pentru că același hormon progesteronul relaxează mușchii sfincterului dintre stomac și esofag, astfel încât acidul gastric urcă spre esofag, determinând apariția senzațiilor neplăcute.
Ce să administrezi: Maalox și Pepcid sunt remedii sigure de administrat în timpul sarcinii. Totodată, încearcă să mănânci mai puțin și mai frecvent și renunță la alimentele prăjite și piperate care determină apariția iritației stomacale. Și somnul pe o pernă mai înaltă sau semi-culcată poate preveni indigestiile și refluxul gastric.
Reține! Pe lângă citirea atentă a instrucțiunilor din rubrica „administrarea medicamentului în sarcină” din prospect, este foarte important să ceri sfatul medicului tău. Un medicament aparent inofensiv și la îndemână poate genera consecințe nefavorabile pentru făt.
Sănătate să aveți!