Recent, omenirea a rămas uimită după ce în presă a fost descrisă istoria unui cuplu american care a dat naștere unui bebeluș conceput dintr-un embrion congelat la temperaturi ultra-joase timp de 27 de ani. Istoria nu este o premieră absolută. Sora bebelușului a avut aproape aceeași istorie, fiind născută dintr-un embrion implantat în uter, după ce s-a aflat în stare congelată timp de 24 de ani. În acest context, apare întrebarea: cât timp pot rămâne embrionii umani în stare congelată? Aflați răspunsul în cele ce urmează.
Barry Behr, profesor de obstetrică și ginecologie din cadrul centrului medical al Universității Standford, SUA este de părere că timpul în care embrionii umani pot rămâne în stare congelată este unul infinit.
Procesul prin care se congelează embrionii (un grup de celule care marchează dezvoltarea timpurie a ființei umane) este denumit crioconservare și se realizează prin congelarea și plasarea acestora în nitrogen lichid la temperatura de -196 grade Celsius, la care se stopează orice activitate biologică a acestora. „Atunci când toate procesele sunt stopate, se pornește butonul „pauză”, care poate dura până se decide anularea acestuia”, a mai adăugat Behr.
Chiar dacă embrionul este pus pe pauză pentru zeci de ani, odată ce acesta a fost decongelat și implantat în uter, el continuă să se dezvolte în mod natural. Cu toate acestea, deși din punct de vedere biologic nu există o limită pentru congelarea embrionilor, există un șir de factori externi care îi pot dăuna.
Află mai multe despre metoda modernă de fertilizare in vitro.
Radiațiile ionizante ale soarelui pun, cu siguranță, o limită pentru acel termen nelimitat menționat anterior, deoarece acestea pot cauza mutații minore ale ADN-ului celular, potrivit profesorului Barry Behr. Radiațiile pot penetra orice material, cu excepția plumbului, chiar și termosurile gigantice din oțel inoxidabil și aluminiu în care sunt păstrați embrionii înghețați. Cu toate acestea, experții menționează că este nevoie de câteva sute de ani sau mai multe vieți omenești pentru ca radiația să provoace schimbări considerabile ale embrionilor.
Dr. Mary Ellen Pavone, profesor de obstetrică și ginecologie din cadrul spitalului Northwestern Medicine din Illinois, SUA este de acord că datorită metodelor moderne de congelare, embrionii pot fi păstrați practic o perioadă infinită de timp.
Aceasta a relatat că embriologia și metodele de congelare au cunoscut o dezvoltare majoră după ce experții au congelat primii embrioni la începutul anilor 1980. Inițial embrionii erau congelați printr-o metodă de congelare lentă, iar acum sunt înghețați printr-o tehnică de congelare foarte rapidă, denumită „vitrificare”, a mai adăugat ea.
În plus, astăzi embrionii sunt congelați la etape mai avansate de dezvoltare, atunci când aceștia nu sunt atât de vulnerabili. Dacă inițial embrionii erau congelați atunci când dividerea acestora ajungea la 6-8 celule, astăzi este vorba de un stadiu mai avansat, atunci când ajung la câteva sute de celule, a declarat Pavone.
Studiile disponibile în acest moment nu au depistat vreo diferență a stării de sănătate a copiilor născuți din embrioni congelați comparativ cu embrionii proaspeți transferați în uterul matern, a declarat profesorul Behr. Există o diferență minoră între cele două tipuri de embrioni, însă acestea se referă mai degrabă la endometrul uterului sau la membrana mucoasă a acestuia decât la embrionii în sine, a mai adăugat acesta.
Marea majoritate a embrionilor implantați în uter, care nu au avut drept rezultat sarcina, au avut drept cauză un șir de anormalități interne care nu au fost provocate de însuși procesul de congelare, a adăugat Pavone. Însă, dacă embrionul care a fost congelat câteva zeci de ani a rezultat într-o sarcină, atunci nu există niciun indicator care ar sugera că sarcina ar putea fi dereglată din cauza perioadei de timp în care embrionul a fost congelat, a mai adăugat ea.
Pavone a declarat că embrionii nu sunt păstrați la infinit, deoarece pacienții revin după ei. De asemenea, părinții pot alege să îi doneze sau să îi dezghețe și să-i arunce. Pentru a păstra embrionii congelați, părinții trebuie să plătească taxe timpurii, a mai adăugat ea. Și ovulele pot fi păstrate la infinit, însă, potrivit specialistei, rata unei implantări de succes a acestora este mai mică decât a embrionilor, deoarece ovulul reprezintă o singură celulă, în timp ce embrionul are deja un număr cu mult mai mare de celule, respectiv, este mai puternic.
Sănătate să aveți!
livescience.com