Embolia amniotică, o complicație a sarcinii ce îți pune viața în pericol

Embolia amniotică este o afecțiune rar întâlnită, dar severă, care se petrece atunci când lichidul amniotic – cel ce se află în jurul copilului în uter, în timpul sarcinii, sau particule fetale – de exemplu celule, nimeresc în sângele mamei. De obicei, această afecțiune se petrece în timpul nașterii sau în perioada imediată după naștere.

Embolia amniotică este dificil de diagnosticat. Dacă medicul o suspectă, sunt necesare intervenții rapide, deoarece aceasta poate duce rapid la insuficiență cardiacă.

De ce se întâmplă?

O cauză probabilă ar fi alterarea barierei placentare în urma unui traumatism. În urma acestei alterări, sistemul imun răspunde prin eliberarea produșilor ce cauzează o reacție inflamatorie în organism. Drept rezultat, se produce o coagulare necontrolată a sângelui în plămâni și vase sangvine. Această tulburare de coagulare a sângelui este cunoscută drept coagulare intravasculară diseminată.

Totuși, până în prezent nu există un răspuns clar de ce unele femei fac embolia amniotică, iar altele nu.

Există factori de risc?

Se estimează că embolia amniotică se petrece în 1-12  din 100.000 de nașteri. Pentru că este o afecțiune rară, este dificilă identificarea factorilor de risc pentru aceasta.

Cercetătorii estimează că există unii factori de risc ce pot fi influența declanșarea emboliei amniotice. Iată câțiva dintre aceștia:

  • Vârsta înaintată a mamei. Dacă în momentul nașterii mama are 35 de ani și mai mult, riscul de a suferi de embolie amniotică crește considerabil.
  • Anomaliile placentei. Printre anomaliile ce pot cauza embolia  amniotică se numără placenta ce acoperă total sau parțial colul uterin (placenta previa) sau placenta ce se îndepărtează de peretele intern al uterului înainte de naștere (placenta abruptio). Aceste condiții pot perturba barierele fizice dintre mamă și făt.
  • Preeclampsie. Hipertensiunea arterială și excesul de proteine din urină după 20 de săptămâni de sarcină, afecțiune cunoscută drept preeclampsie, crește considerabil riscul emboliei amniotice.
  • Grăbirea nașterii. Nașterea prin aplicarea forcepsului sau a extracției în vid crește riscul emboliei amniotice. Aceste proceduri pot, de asemenea, perturba bariera dintre mamă și făt. Totuși, această cauzalitate nu a fost încă pe deplin demonstrată.
  • Lichidul amniotic în exces. Această condiție poate fi, de asemenea, un factor cauzal al emboliei amniotice.

Cum se manifestă?

Embolia amniotică se poate dezvolta neprevăzut și extrem de rapid. Printre semnele și simptomele acesteia pot fi:

  • Oprirea bruscă a respirației
  • Excesul de lichid în plămâni (Edemul pulmonar)
  • Scăderea bruscă a tensiunii arteriale
  • Incapacitatea bruscă a inimii de a-și executa funcțiile (colapsul cardiovascular)
  • Coagularea sângelui în diverse organe, cu o evoluție potențial fatală (coagularea intravasculară diseminată)
  • Sângerare din uter sau incizie cezariană
  • Stare psihică deficitară – anxietate sau frica necontrolată
  • Frisoane
  • Mărirea frecvenței bătăilor inimii sau alterarea ritmului acestora
  • Afectarea fătului – micșorarea frecvenței bătăilor inimii sau alte probleme legate de inima fătului
  • Convulsii
  • Pierderea conștiinței

Care sunt complicațiile?

Embolia amniotică poate cauza complicații severe atât în cazul mamei, cât și a copilului. Iată unele dintre acestea:

  • Leziuni ale creierului – nivelul scăzut de oxigen în sânge poate cauza leziuni severe și permanente ale țesutului nervos sau moartea cerebrală
  • Prelungirea termenului aflării în spital – femeile care supraviețuiesc emboliei amniotice necesită tratament în terapia intensivă, iar în funcție de severitatea manifestărilor durata aflării în spital se poate extinde de la câteva săptămâni la luni.
  • Decesul mamei – în țările dezvoltate a fost estimat că 20% din cazurile deceselor materne sunt cauzate de embolia amniotică.
  • Decesul fătului – există riscul leziunilor creierului și a morții fătului. Evaluarea oportună și accelerarea procesului de naștere este vitală în acest caz.

Cum este tratată embolia amniotică?

Pentru mamă – Implică monitorizarea simptomelor și prevenirea apariției comei și a morții subite. De asemenea, este necesară asigurarea aportului suficient de oxigen atât pentru mamă, cât și pentru făt. Monitorizarea cordului matern și a tensiunii arteriale se realizează, de asemenea. În cele mai multe cazuri e necesară și o transfuzie de sânge sau plasmă pentru a compensa sângele pierdut în faza hemoragică.

Pentru copil – Medicul va monitoriza fătul și va înregistra toate neregularitățile. Cel mai probabil, nașterea se va petrece atunci, când starea mamei se va stabiliza. Acest fapt mărește șansele supraviețuirii bebelușului. În majoritatea cazurilor, după naștere, fătul este transferat în terapia intensivă pentru a i se monitoriza starea.

Poate fi prevenită această afecțiune?

În majoritatea cazurilor, embolia amniotică nu poate fi prevenită, iar pentru un medic este dificilă prezicerea apariției acesteia. Dacă o femeie este la a doua sarcină și a suferit anterior un episod de embolie amniotică, este strict necesară supravegherea continuă și minuțioasă a acesteia pe parcursul întregei sarcini.

Sursa foto: 
lifesolutions.ro
La Inceput