Diabetul gestațional este diabetul diagnosticat pentru prima dată în timpul sarcinii (gestație). Ca și alte tipuri de diabet, diabetul gestațional afectează modul în care celulele dumneavoastră utilizează zahărul (glucoza). Diabetul gestațional provoacă un nivel ridicat de zahăr în sânge care poate afecta sarcina și sănătatea copilului dumneavoastră.
Deși orice complicație a sarcinii este îngrijorătoare, există și vești bune. În timpul sarcinii, puteți ajuta la controlul diabetului gestațional prin consumul de alimente sănătoase, prin exerciții fizice și, dacă este necesar, prin administrarea de medicamente. Controlul glicemiei vă poate menține pe dumneavoastră și pe bebelușul dumneavoastră sănătoși și poate preveni o naștere dificilă.
Dacă aveți diabet gestațional în timpul sarcinii, în general, glicemia revine la nivelul obișnuit la scurt timp după naștere. Dar dacă ați avut diabet gestațional, aveți un risc mai mare de a face diabet de tip 2. Va trebui să fiți testată mai des pentru a depista modificări ale glicemiei.
Simptome
De cele mai multe ori, diabetul gestațional nu provoacă semne sau simptome vizibile. Setea crescută și urinarea mai frecventă sunt simptome posibile.
Când trebuie să consultați un medic
Dacă este posibil, solicitați asistență medicală din timp - atunci când vă gândiți pentru prima dată să încercați să rămâneți însărcinată - astfel încât medicul să vă poată verifica riscul de diabet gestațional împreună cu starea dumneavoastră generală de sănătate.
Dacă dezvoltați diabet gestațional, este posibil să aveți nevoie de controale mai des. Acestea se vor efectua în ultimele trei luni de sarcină, când medicul vă va monitoriza nivelul de zahăr din sânge și sănătatea copilului dumneavoastră.
Cauze
Cercetătorii nu știu încă de ce unele femei fac diabet gestațional și altele nu. Excesul de greutate înainte de sarcină joacă adesea un rol.
De obicei, diverși hormoni acționează pentru a menține sub control nivelul de zahăr din sânge. Dar, în timpul sarcinii, nivelurile hormonale se schimbă, ceea ce face mai greu pentru organism să proceseze eficient zahărul din sânge. Acest lucru face ca zahărul din sânge să crească.
Factori de risc
Factorii de risc pentru diabetul gestațional includ:
- Supraponderabilitatea sau obezitatea
- Lipsa activității fizice
- Prediabet
- Prezența diabetului gestațional în timpul unei sarcini anterioare
- Sindromul ovarelor polichistice
- Membru apropiat al familiei cu diabet
- Ați născut anterior un copil care cântărește mai mult de 4,1 kilograme
- Sunteți de o anumită rasă sau etnie, cum ar fi negri, hispanici, indieni americani și americani de origine asiatică
Complicații
Diabetul gestațional care nu este gestionat cu atenție poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate cauza probleme pentru dumneavoastră și pentru bebelușul dumneavoastră, inclusiv o probabilitate crescută de a avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a naște (cezariană).
Complicații care vă pot afecta bebelușul
Dacă aveți diabet gestațional, bebelușul dvs. poate avea un risc crescut de:
- Greutate excesivă la naștere. Dacă nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât intervalul standard, poate face ca bebelușul dumneavoastră să crească prea mare. Bebelușii foarte mari - cei care cântăresc 3,5 kg sau mai mult - au mai multe șanse de a rămâne blocați în canalul de naștere, de a avea leziuni la naștere sau de a avea nevoie de o naștere prin cezariană.
- Naștere timpurie (prematură). Un nivel ridicat de zahăr în sânge poate crește riscul de travaliu și naștere prematură înainte de data prevăzută. Sau poate fi recomandată nașterea timpurie pentru că bebelușul este mare.
- Dificultăți respiratorii grave. Bebelușii născuți prematur se pot confrunta cu sindromul de detresă respiratorie - o afecțiune care face dificilă respirația.
- Nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie). Uneori, bebelușii au un nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie) la scurt timp după naștere. Episoadele severe de hipoglicemie pot provoca convulsii la bebeluș. Hrănirea promptă și, uneori, o soluție intravenoasă de glucoză pot readuce nivelul de zahăr din sânge al bebelușului la normal.
- Obezitatea și diabetul de tip 2 mai târziu în viață. Bebelușii au un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 mai târziu în viață.
- Nașterea unui copil mort. Diabetul gestațional netratat poate duce la moartea bebelușului înainte sau la scurt timp după naștere.
Complicații care vă pot afecta
Diabetul gestațional vă poate crește, de asemenea, riscul de:
- Hipertensiune arterială și preeclampsie. Diabetul gestațional vă crește riscul de hipertensiune arterială, precum și de preeclampsie - o complicație gravă a sarcinii care provoacă hipertensiune arterială și alte simptome care vă pot amenința atât viața dumneavoastră, cât și pe cea a copilului dumneavoastră.
- A avea o naștere chirurgicală (cezariană). Aveți mai multe șanse să aveți o cezariană dacă aveți diabet gestațional.
- Diabetul viitor. Dacă aveți diabet gestațional, este mai probabil să îl aveți din nou în timpul unei sarcini viitoare. De asemenea, aveți un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 pe măsură ce îmbătrâniți.
Prevenire
Nu există garanții atunci când vine vorba de prevenirea diabetului gestațional - dar cu cât puteți adopta mai multe obiceiuri sănătoase înainte de sarcină, cu atât mai bine. Dacă ați avut diabet gestațional, aceste alegeri sănătoase vă pot reduce, de asemenea, riscul de a avea din nou diabet gestațional la viitoarele sarcini sau de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.
Mâncați alimente sănătoase. Alegeți alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi și calorii. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale. Străduiți-vă să căutați varietatea pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele fără a compromite gustul sau nutriția. Aveți grijă la mărimea porțiilor.