Nașterile pe cale naturală sunt însoțite, de cele mai multe ori, de traumatisme de diverse grade ale vaginului: de la rupturi ușoare până la formarea unei fisuri adânci și largi care poate ajunge până la sfincterul anal și implică un șir de complicații serioase. Pentru a reduce din aceste complicații și a face traversarea copilului prin căile de naștere mai lentă și mai puțin traumatizantă pentru mamă, pot fi aplicate un șir de tehnici. Una dintre ele este masajul perineului (zona cuprinsă între vagin și anus). Află în continuare mai multe despre acesta, dar și cât de eficient este pentru viitoarea mamă.
Ce zic studiile la acest capitol?
Potrivit unui studiu publicat în biblioteca medicală Cohrane Library, masajul perineului și compresele calde aplicate femeii în aceeași zonă pe parcursul celei de a doua faze a travaliului pot reduce traumele serioase ale perineului (de gradul 3 și 4).
Un alt material dedicat femeilor, intitulat „Masajul perineal antenatal”, publicat de către Spitalele Universității din Oxford (Oxford University Hospitals) îndeamnă femeile să își facă masaj al perineului, începând cu cea de a 34 săptămână până la naștere, întrucât acesta ar putea să reducă probabilitatea traumatizării acestei zone în timpul nașterii. În plus, acest lucru este deosebit de util dacă te afli la prima ta naștere.
Plus la cele menționate, în ultima publicație se vorbește despre faptul că masajul perineal te poate ajuta să te recuperezi mai rapid și după naștere, chiar dacă ești după cea de a doua sau a treia naștere.
Ce este masajul perineului?
Masajul perineului reprezintă o întindere ușoară și manuală a mușchilor pelvieni și a pielii care îi acoperă pentru a-i pregăti de nașterea copilului. Scopul acestuia este de a reduce riscul de rupere și formarea cicatricilor în urma nașterii.
Cu alte cuvinte, acest tip de masaj va pregăti zona perineului, care va fi implicată în procesul de naștere, de întinderea maximă pe care o va suporta. Este foarte important ca în timpul nașterii țesuturile perineului să se relaxeze și să se deschidă suficient pentru a permite copilului să treacă prin vagin.
Când și cum să faci masajul perineului?
Specialiștii recomandă să începi masajul perineului din săptămâna a 34-a de sarcină și să îl continui în mod regulat până în cea de a doua fază a travaliului. Inițial, poți să începi experimentarea masajului de sine stătător, apoi, spre sfârșitul sarcinii îți poți ruga partenerul să te ajute.
Cel mai bun timp pentru aceasta este în timpul sau după ce faci duș, deoarece vasele de sânge sunt dilatate în acea zonă, iar acest fapt face perineul mai moale și mai confortabil de atins. De asemenea, în această perioadă ești mult mai relaxată.
Pentru a fi eficient, în timpul masajului se recomandă utilizarea unei cantități mici de ulei natural, lipsit de miros, de exemplu, de măsline, cocos, floarea soarelui sau semințe de struguri , pentru a lubrifia zona și a face masajul mai confortabil.
Nu utiliza uleiurile sintetice minerale, precum cele pentru bebeluș sau petroleumul (vaselina) și asigură-te că înainte de masaj mâinile îți sunt curate, iar unghiile tăiate.
Ia o poziție comodă, în care să fii complet relaxată, cu capul sprijinit de pat și picioarele în părți. Poți să te sprijini de perne, iar genunchii să fie îndoiți și sprijiniți. O altă poziție este în baie, cu un picior ridicat pe marginile căzii, iar apoi schimbarea cu celălalt picior. De asemenea, poți face masajul în timp ce stai pe WC.
Pentru primele câteva încercări poți utiliza oglinda, pe care să o situezi în fața perineului. Introduce unul sau ambele degete mari ale mâinii în vagin până la prima articulație (până la zona în care degetul se îndoaie) și aplică o presiune ușoară în jos, spre rect. În același timp, mișcă degetul mare de la stânga la dreapta în formă de U (de la aproximativ 3 la 9, dacă îți imaginezi un ceas).
Ar trebui să simțiți o întindere și un pic de usturime, dar în niciun caz durere.
Continuă masajul timp de 3 - 5 minute.
Repetă această procedură o dată sau de două ori pe săptămână (poți și în fiecare zi) până la naștere.
Masajul perineului – dezavantaje și riscuri
Ar putea să-ți ia mult timp și va trebui să fii perseverentă. Pentru a avea o sarcină mai ușoară și a evita traumatismele perineului, trebuie să faci această procedură în mod regulat în ultimele 4-6 luni de sarcină.
În cazul în care masezi zona prea intens, există riscul măririi circulației sanguine în această zonă și așa încărcată, ceea ce poate provoca inflamație, iritație, disconfort și durere.
Discută neapărat cu medicul tău, dacă poți face masajul perineului în cazul în care ai o infecție fungică (de exemplu, candidoză), herpes genital sau oricare altă infecție vaginală.
Dacă în timpul masajului perineului simți durere, încetează imediat și consultă-te cu medicul tău dacă urmează să continui aceste manevre.
Odată cu nașterea nu mai este nevoie să faci masajul perineului, însă poți încerca să faci exerciții Kegel pentru a mări circulația sângelui în această zonă și a evita incontinența urinară după sarcină.
Sănătate să aveți!
cochrane.org, ouh.nhs.uk,whattoexpect.com