Când o ruptură de perineu este considerată gravă și ce consecințe poate avea

Perineul reprezintă zona cuprinsă între vagin și anus. Ruptura acestuia este un efect advers frecvent al nașterii pe cale naturală. Această complicație poate fi de patru tipuri și necesită o atenție și o conduită specifică pentru a fi soluționată. Cum poți preveni însă ruptura de perineu? Iată explicațiile specialiștilor.

Ce tipuri de ruptură de perineu există?

Ruptura de perineu se întâmplă mult din cauză că dimensiunile capului copilului sunt prea mari pentru a trece prin căile de naștere, fără a afecta integritatea acestei zone. În timpul nașterii pentru prima dată acest fenomen este destul de frecvent, întrucât țesuturile din această zonă nu sunt destul de flexibile. De fapt, 95% dintre mamele care nasc pentru prima dată suportă această traumă.

Naștere naturală versus prin intervenție cezariană: cum este mai bine pentru tine și copilul tău?

În funcție de gravitate, rupturile de perineu se împart în patru nivele: de la mici rupturi în zona vaginului până la rupturi adânci care pot afecta până și sfincterul anal. Din fericire, majoritatea rupturilor din această zonă nu sunt foarte severe.

Ruptura de gradul I. Reprezintă cea mai ușoară formă, caracterizată prin lacerații superficiale în interiorul vaginului (membrana internă, mucoasa). Deși aceasta nu afectează mușchii vaginali, uneori este nevoie de efectuarea micilor suturi în această zonă. Însă, în majoritatea cazurilor nu este nevoie de intervenție, iar afecțiunea se poate trata de la sine. Un mic disconfort și dureri în zona perineului sunt posibile, în special în timpul așezatului, defecării, tusei, strănutului și a sexului de după naștere, însă acest disconfort dispare, de obicei, într-o săptămână.

Ruptura de gradul II. Este cel mai frecvent tip de ruptură de perineu și implică atât învelișul intern al vaginului (mucoasa), cât și membrana de sub el (submucoasa). Acest tip necesită mai multe suturi și o perioadă mai îndelungată de recuperare. La fel ca și în cazul rupturii de gradul I, s-ar putea să experimentezi disconfort în această zonă atunci când presiunea crește: în timpul tusei, strănutului și a defecației.

Ruptura de gradul III. Aceasta implică straturile adânci ale vaginului și mușchii care formează sfincterul anal. Astfel, medicul va fi nevoit să sutureze fiecare strat separat, cu o atenție deosebită la mușchiul care formează sfincterul. În acest caz va fi nevoie de aplicarea anesteziei, iar recuperarea va fi mai îndelungată. Este cazul să te aștepți la dureri pe parcursul a două-trei săptămâni și disconfort în timpul defecației și al actului sexual.

Ruptura de gradul IV. Este cel mai adânc traumatism care se extinde și spre căptușeala rectului și afectează mai multe straturi. Din fericire, acest traumatism este cel mai puțin probabil și se întâmplă atunci când umerii bebelușului rămân blocați în căile de naștere sau atunci când pentru extragerea bebelușului este aplicat forcepsul vacuum. Acest tip de traumatism poate cauza disfuncția microflorei din zona pelviană și prolapsul, dar și probleme cu urinarea și defecația.

Cum poți reduce riscul rupturii de perineu?

Masarea perineului la sfârșitul sarcinii poate fi utilă pentru evitarea rupturii sau a epiziotomiei (tăierea intrării în vagin cu foarfecele de către medic pentru a lărgi căile de naștere, echivalentă cu ruptura de gradul II). Combinarea masajului cu exercițiile pentru zona pelviană poate reduce considerabil riscul rupturii.

Cum descifrăm termenii medicali pentru gravide.

În timpul travaliului și al nașterii poți întreprinde următorii pași pentru a evita ruptura de perineu:

- Strădui-te să te afli în poziție laterală, pe genunchi, în picioare sau pe palme și genunchi în timpul travaliului;

- Evită să fii perioade îndelungate în poziție ghemuită sau așezată și folosește un scaun de naștere, atunci când împingi copilul în exterior;

- Roagă moașa să țină un prosop cald și umed pe perineu în timp ce împingi copilul;

- Împinge copilul într-un mod lent și controlat în timpul ultimei etape a nașterii. Ascultarea medicului și a moașei la această etapă îți va fi de folos;

- Roagă moașa să îți maseze perineul în ultima etapă a travaliului.

Ce se întâmplă dacă ai nevoie de aplicarea suturilor?

În cazul în care rupturile au avut loc, medicul îți va sutura zona în scurt timp după naștere. Poate fi nevoie de o anestezie locală, însă, în cazul în care ai născut sub influența anesteziei epidurale, nu vei simți procedura, deoarece zona rămâne amorțită încă o perioadă după naștere.

În urma suturilor nu este nevoie de eliminat ațele, întrucât acestea se absorb de la sine. Rupturile, inciziile și suturile se tratează în totalitate peste câteva săptămâni de la efectuare.

Ce poți face pentru a contribui la vindecarea suturilor?

Pentru a contribui la vindecarea rapidă a rupturilor și a suturilor, poți face următoarele:

- Odihnește-te și rămâi culcată la maxim;

- Menține zona curată și uscată cât mai mult posibil, schimbând frecvent lenjeria și absorbantele, fă duș cel puțin o dată în zi și șterge zona cu un prosop curat. Astfel vei reduce maximal riscul infectării zonei.

- Evită pozițiile și activitățile care pun presiune pe mușchi și restricționează fluxul sanguin în această zonă (de ex. aflarea îndelungată în picioare, ridicarea greutăților și exercițiile foarte intense);

- Realizează exerciții ușoare pentru zona pelviană de 2-3 ori/zi după naștere.

Cum să mergi la toaletă pentru a evita complicațiile și durerile?

Iată cum poți proceda în timp ce rupturile perineului se cicatrizează:

- Stai pe toaletă și apleacă-te înainte, sprijinind coatele și palmele de genunchi;

- Folosește un scaun pentru picioare sau ridică călcâiele în sus, astfel încât genunchii să fie deasupra coapselor;

- Relaxează abdomenul și respiră normal;

- Nu te grăbi. Rezervă-ți timp pentru a goli intestinul și vezica urinară în mod corespunzător. Evită împingerea și încordarea. Poți susține zona suturată sau traumatizată cu mâna sau cu un șervețel pentru a evita întinderea și durerea;

- Pentru a preveni infectarea zonei, șterge-te din anterior spre posterior cu un șervețel umed sau cu hârtie igienică foarte moale. Spală bine zona, apoi șterge-o cu un șervețel uscat;

- Pentru un tranzit intestinal corespunzător, bea zilnic cel puțin 2 litri de lichide, consumă fructe și legume și administrează laxative în cazul în care acestea sunt prescrise;

- În cazul în care sunt necesare analgezice, folosește paracetamolul sau ibuprofenul. Codeina este interzisă, atunci când alăptezi și poate provoca constipații care îți vor traumatiza și mai mult perineul.

Când poți face sex după naștere?

Poți face sex după naștere odată ce simți că este bine pentru tine. Medicul îți poate sugera să aștepți până se va opri sângerarea, iar traumatismele perineului se vor vindeca. Această perioadă poate dura câteva săptămâni. Unele femei pot considera sexul dureros după naștere. Discută cu medicul tău, dacă ești îngrijorată la acest capitol.

Apelează la el și în cazul în care ai febră, suturile devin dureroase, se inflamează sau miros urât.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
mamaplus.md, babycenter.com
Sursa: 

parents.com, health.qld.gov.au

La Inceput