Când ambele persoane sunt pregătite, ambii sunt de acord și există o comunicare bună despre protecție, sexul poate și ar trebui să te facă să te simți bine atât fizic, cât și emoțional. Dar sexul poate trezi și îngrijorări. Sexul neprotejat poate duce la sarcină neplanificată sau boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Uneori, oamenii nu se protejează. Poate au folosit droguri sau alcool și nu s-au gândit la aceasta. Uneori oamenii folosesc contraceptivele greșit și acestea nu funcționează.
Poate că persoana a fost agresată sexual. Există câteva lucruri pe care o persoană poate să le facă după ce a întreținut relații sexuale și nici unul din parteneri nu s-a protejat sau protecția nu a funcționat. Contracepția de urgență mai este numită și pastila de a doua zi. Este o pastilă pe care o poți obține de la medicul de familie sau o poți cumpăra de la farmacie.
Contracepția de urgență ajută la prevenirea sarcinii atunci când este administrată până la cinci zile după actul sexual neprotejat sau după eșuarea contracepției. Cu cât mai devreme este administrat, cu atât mai bine va funcționa în prevenirea sarcinii. O altă opțiune este ca un medic ginecolog să introducă un dispozitiv intrauterin după sexul neprotejat pentru a ajuta la prevenirea sarcinii nedorite, dar nu și pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală sau HIV.
PEP sau Profilaxia Post-expunere este un medicament care poate fi utilizat într-un caz de urgență, dacă o persoană a fost expusă virusului HIV. PEP trebuie să înceapă în termen de 72 de ore după sexul neprotejat. PEP este dificil de obținut, însă ar trebui să fie disponibil la un prestator de servicii medicale precum medicul de familie, medic infecționist sau secția de urgență a unui spital.
După o săptămână sau două după sexul neprotejat sau dacă ciclul menstrual este în întârziere cu mai mult de o săptămână după actul sexual neprotejat, poți face un test de sarcină la domiciliu. Dacă testul este pozitiv, este important să vorbești cu partenerul tău și/sau cu o persoană adultă de încredere, deoarece sunt câteva mari decizii de luat. Dacă testul de sarcină este negativ, este de asemenea important să discuți cu partenerul tău despre metodele de a evita din nou o astfel de situație.
Adresarea la medicul de familie vă poate ajuta pe tine și partenerul tău să înțelegeți următorii pași posibili.
Utilizarea contraceptivelor și a prezervativelor la fiecare contact sexual este cea mai bună metodă de a te proteja pe tine și partenerul tău de o sarcină nedorită și infecții cu transmitere sexuală.
Dacă ți-a plăcut materialul, distribue să-l vadă și prietenii tăi!
Amaze.org