Testosteronul este un hormon sexual asociat adesea cu bărbații, deși femeile au cantități mici.
Acesta are multe funcții importante, printre care:
- dezvoltarea oaselor și a mușchilor
- adâncirea vocii, creșterea părului și alți factori legați de aspect
- producerea de spermă
Producția de testosteron poate încetini pe măsură ce o persoană îmbătrânește, iar multe persoane în vârstă prezintă simptome de testosteron scăzut.
Asociația Americană de Urologie definește testosteronul scăzut ca fiind mai puțin de 300 de nanograme (ng) de hormon pe decilitru (dl) de sânge. De asemenea, fundația raportează că aproximativ 2 din 100 de bărbați au un nivel scăzut de testosteron.
Simptomele testosteronului scăzut:
Reducerea masei musculare
Testosteronul joacă un rol în dezvoltarea masei musculare, iar nivelurile reduse ale hormonului pot duce la o pierdere semnificativă a masei musculare.
Cu toate acestea, pe măsură ce testosteronul scăzut determină o scădere a masei, funcția și forța mușchilor nu se diminuează, potrivit unei analize din 2016.
Reducerea masei osoase
Testosteronul ajută la producerea țesutului osos și la menținerea volumului osos. Testosteronul scăzut poate duce la o reducere a acestui volum, ceea ce poate face ca oasele să fie mai sensibile la fracturi.
Dorință sexuală redusă
Persoanele cu testosteron scăzut se confruntă adesea cu o reducere a apetitului sexual.
O diminuare a apetitului sexual apare în mod natural odată cu vârsta, dar atunci când cauza este testosteronul scăzut, un bărbat va observa o scădere semnificativă a dorinței de sex.
O scădere a nivelului de energie
Testosteronul scăzut poate duce la reducerea nivelului de energie și oboseală.
O persoană se poate simți obosită, chiar și după o odihnă adecvată, sau poate dezvolta un interes diminuat pentru exerciții fizice sau mișcare.
O creștere a grăsimii corporale
O reducere a testosteronului poate duce la o creștere a grăsimii corporale.
În unele cazuri, persoanele cu un deficit de hormon dezvoltă ginecomastie, care determină o mărire a sânilor.
Pierderea părului
Mulți oameni se confruntă cu pierderea părului ca parte naturală a îmbătrânirii, iar căderea părului legată de vârstă poate afecta, de asemenea, pe oricine.
Autorii unui studiu mai vechi din 2012 a constatat că implanturile de testosteron au susținut regenerarea părului la unele femei care au primit tratament pentru simptome de deficit de hormoni sexuali.
Simptomele testosteronului scăzut la bărbați
Bărbații pot prezenta simptome specifice ale nivelului scăzut de testosteron.
Probleme cu erecțiile
Testosteronul scăzut poate face dificilă obținerea sau menținerea erecțiilor. Cu toate acestea, testosteronul scăzut în sine nu este întotdeauna o cauză directă a disfuncției erectile. Persoanele cu niveluri ridicate de testosteron pot avea dificultăți în a obține erecții, iar persoanele cu niveluri scăzute, dimpotrivă.
Testosteronul stimulează țesuturile penisului să producă oxid nitric, care declanșează mai multe reacții care duc la o erecție. Dacă nivelurile hormonului sunt prea scăzute, este posibil ca un bărbat să nu reușească să aibă o erecție.
Alți factori care pot cauza disfuncția erectilă includ:
- fumatul
- probleme legate de tiroida
- colesterolul ridicat
- stresul sau anxietatea
- consumul de alcool
- diabet
- tensiune arterială ridicată
Studiile arată că terapia de înlocuire a testosteronului poate îmbunătăți funcția erectilă la persoanele cu disfuncție erectilă ușoară.
Reducerea dimensiunii testiculelor
Un bărbat cu un nivel scăzut de testosteron poate observa o reducere a dimensiunii testiculelor care nu este legată de temperaturile scăzute.
De asemenea, scrotul se poate simți mai moale decât de obicei.
Reducerea cantității de material seminal
Sperma este lichidul care constituie majoritatea ejaculării masculine. Acest tip de lichid ajută spermatozoizii să se deplaseze spre ovul.
Testosteronul ajută la stimularea producției de spermă, iar nivelul redus de spermă poate indica o reducere a testosteronului. Aceasta poate duce, de asemenea, la probleme de fertilitate.
Dificultăți de somn
Persoanele cu testosteron scăzut pot avea dificultăți în a adormi sau a rămâne adormite.
Nivelurile scăzute de testosteron sunt frecvente la bărbații care au apnee în somn. Această tulburare potențial severă face ca o persoană să se oprească temporar din respirație, ceea ce poate perturba somnul.
Modificări ale dispoziției sau schimbări de dispoziție
Unele dovezi sugerează că persoanele cu niveluri scăzute de testosteron sunt susceptibile de a se confrunta cu o lipsă de concentrare, iritabilitate și depresie.
O revizuire din 2017 a constatat că terapia de înlocuire a testosteronului a îmbunătățit semnificativ simptomele depresiei și calitatea generală a vieții la cei cu testosteron scăzut.
Simptomele testosteronului scăzut la femei
Femeile pot prezenta, de asemenea, simptome specifice ale testosteronului scăzut, cum ar fi următoarele:
Bufeuri
În timp ce multe persoane asociază bufeurile cu nivelurile de estrogen care fluctuează în timpul menopauzei, nivelurile scăzute de testosteron pot provoca, de asemenea, acest simptom.
Cicluri menstruale neregulate
Nivelurile scăzute de testosteron pot provoca un dezechilibru hormonal care are ca rezultat cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi decât media de 28 de zile.
Uscăciunea vaginală
Uscăciunea vaginală este frecventă în timpul și după menopauză, dar poate apărea la orice vârstă. De obicei, rezultă din estrogenul scăzut, dar testosteronul scăzut poate fi, de asemenea, un factor declanșator.
Anemie
Testosteronul ajută organismul să producă globule roșii (RBC) sănătoase. Nivelurile scăzute de testosteron ar putea duce la anemie, o afecțiune a sângelui care poate apărea din cauza scăderii numărului de globule roșii. Principalul simptom este oboseala.
Un studiu mai vechi din 2006 a constatat că femeile de peste 65 de ani cu niveluri scăzute de testosteron au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de hemoglobină, ceea ce le expune la un risc mai mare de anemie.
Cauze ale nivelului scăzut de testosteron
Producția de testosteron începe, în general, să scadă după vârsta de 30 de ani și după menopauză. Cu toate acestea, persoanele mai tinere pot avea, de asemenea, niveluri scăzute de testosteron.
La bărbați, hipogonadismul, o afecțiune în care testiculele produc puțin sau deloc testosteron, poate apărea la orice vârstă.
Condițiile care pot cauza hipogonadismul includ:
- leziune sau infecție testiculară
- tratamente de chimioterapie sau radioterapie împotriva cancerului
- boli ale glandei pituitare sau alte tulburări hormonale
- medicamente, cum ar fi corticosteroizii și analgezicele opiacee
- afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter
- abuzul de alcool și de droguri
La femei, nivelurile scăzute de testosteron pot fi rezultatul unor afecțiuni, cum ar fi:
- insuficiență a glandelor suprarenale
- îndepărtarea chirurgicală a ovarelor
- administrarea unei terapii cu estrogeni pe cale orală
Când trebuie să contactați un medic
Testosteronul scăzut nu prezintă întotdeauna simptome, iar unele persoane află despre el doar după o examinare fizică de rutină cu analize de sânge.
Cu toate acestea, orice persoană care se confruntă cu unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus ar trebui să solicite asistență medicală.
Pentru a diagnostica testosteronul scăzut, un medic va efectua adesea o evaluare fizică și va examina simptomele persoanei. Medicul poate solicita, de asemenea, teste pentru a căuta semne suplimentare.
De exemplu, un test de densitate osoasă poate arăta o masă osoasă diminuată, un rezultat al testosteronului scăzut.
Tratament
Cel mai frecvent tratament este terapia de înlocuire a testosteronului (TRT).
De obicei, un medic va prescrie TRT doar dacă persoana are mai multe simptome de testosteron scăzut și dacă rezultatele analizelor de sânge indică o deficiență.
Există mai multe metode de administrare a TRT, inclusiv:
- plasturi pentru piele
- geluri
- tablete care se dizolvă în gură
- injecții
- pelete implantate chirurgical care eliberează hormonul
- Majoritatea persoanelor vor observa ameliorarea simptomelor în termen de 4-6 săptămâni de la începerea TRT.
- Modalități naturale de creștere a nivelului de testosterone
- Pierderea în greutate și exercițiile fizice pot crește adesea nivelul de testosteron în mod natural.
În timp ce modificările stilului de viață și ale dietei singure pot să nu ridice suficient de mult nivelurile, ele pot ajuta adesea.
Este important de reținut că bărbații pierd în mod obișnuit testosteron pe măsură ce îmbătrânesc, iar beneficiile potențiale ale modificărilor stilului de viață scad, de asemenea, în timp. Exercițiile fizice, de exemplu, prezintă adesea rezultate mai semnificative la persoanele mai tinere.
Dietele bogate în grăsimi saturate pot avea un impact negative asupra nivelului de testosteron al unei persoane, în timp ce zincul, acizii grași omega-3 și vitaminele antioxidante pot susține producția de testosteron.
Consumul unei diete echilibrate, bogată în alimente integrale bogate în nutrienți și sărace în grăsimi saturate, poate contribui la creșterea nivelului de testosteron al unei persoane.
Întrebări frecvente
Testosteronul scăzut poate provoca diabet?
Studiile arată că nivelurile scăzute de testosteron la bărbați sunt un factor de risc pentru diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet.
Testosteronul ajută celulele organismului să crească glucoza, sau zahărul din sânge, ca răspuns la insulină, un hormon care reglează glucoza. Testosteronul redus poate afecta rezistența la insulină. Acest lucru poate face ca organismul să producă mai multă insulină pentru a menține nivelul normal al glucozei.
Atunci când celulele sunt pline de glucoză, organismul stochează excesul în celulele adipoase, ceea ce poate duce la afecțiuni precum diabetul de tip 2 și obezitatea.
Trebuie să mă adresez la un urolog sau un endocrinolog dacă am testosteronul scăzut?
Un medic primar poate trimite o persoană la un urolog, care este specializat în bolile sistemului reproducător masculin, sau la un endocrinolog, care este specializat în bolile legate de hormoni.
Potrivit unui studiu din 2018, urologii păreau să adere mai consistent decât alți specialiști la liniile directoare stabilite pentru depistarea și tratamentul testosteronului scăzut la bărbați.
Testosteronul scăzut afectează fertilitatea?
Aproximativ 15% dintre bărbații cu probleme de fertilitate au un nivel scăzut de testosteron.
Cu toate acestea, testosteronul scăzut nu provoacă infertilitate. La persoanele cu probleme de fertilitate, testosteronul scăzut poate fi un simptom al unei probleme de funcționare testiculară care cauzează infertilitatea, mai degrabă decât o cauză a infertilității în sine.
De exemplu, atrofia testiculară poate cauza infertilitate și, de asemenea, reduce nivelul de testosteron al unei persoane. În acest caz, nivelurile scăzute de testosteron sunt un simptom al unei afecțiuni de bază, nu o cauză a infertilității.
Testosteronul scăzut poate fi genetic?
Variantele genetice care afectează cromozomul Y și globulina de legare a hormonilor sexuali pot duce la un risc mai mare de testosteron scăzut. SHBG este o proteină care ajută la livrarea testosteronului către țesuturile organismului.
Tulburări genetice rare, cum ar fi sindromul Klinefelter, în care bărbații au un cromozom X în plus, pot afecta, de asemenea, producția de testosteron.
Un studiu din 2021 a identificat 141 de noi markeri genetici care pot ajuta la determinarea riscului de testosteron scăzut.
Asociația Americană de Urologie raportează că testosteronul scăzut afectează aproximativ 2 din 100 de bărbați. Riscul crește odată cu vârsta, deși majoritatea oamenilor pierd în mod natural testosteron pe măsură ce îmbătrânesc.
Majoritatea cazurilor de testosteron scăzut sunt tratabile, iar conștientizarea simptomelor poate ajuta o persoană să primească un diagnostic și un tratament timpuriu.