Sexul: Beneficii pentru sănătate

Sexul poate stimula anumite aspecte ale bunăstării și sănătății fizice a oamenilor. Dovezile sugerează că aceste beneficii pot include reducerea riscului de boli de inimă și îmbunătățirea sănătății mintale, conform MedicalNewsToday.

Cercetările științifice au evidențiat mai multe beneficii posibile, în afară de procreare, care vin odată cu actul sexual. Aceste plusuri includ păstrarea sănătății inimii la unele persoane, reducerea tensiunii arteriale și creșterea imunității. De asemenea, sexul poate îmbunătăți starea de spirit, relațiile și bunăstarea mentală. Cu toate acestea, mai multe studii pe această temă sunt acum depășite și nu toate beneficiile potențiale se aplică tuturor.

Ajută la sănătatea inimii

Sexul în parteneriat pare să aibă un anumit efect protector asupra sănătății cardiovasculare, în special la femei. Un studiu din 2016 a analizat potențialele beneficii pentru sănătate ale activității sexuale. Această cercetare a constatat că femeile active sexual au un risc mai mic de evenimente cardiace mai târziu în viață.Cu toate acestea, studiul a concluzionat, de asemenea, că un nivel ridicat de activitate sexuală ar putea crește riscul de evenimente cardiovasculare la bărbați. Această concluzie contrazice majoritatea cercetărilor anterioare și sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica acest risc. Bărbații și femeile cu probleme cardiace ar trebui să întrebe un medic cu privire la cât de mult sex este sigur pentru ei. De asemenea, ei ar trebui să fie specifici în ceea ce privește regularitatea și intensitatea cu care fac sex, deoarece acest lucru poate afecta potențialul efort asupra inimii.

Reducerea tensiunii arteriale

Același studiu din 2016 a măsurat, de asemenea, tensiunea arterială ca fiind unul dintre markerii sănătății inimii. Cercetătorii au descoperit că femeile mai în vârstă care s-au declarat mulțumite de viața lor sexuală au fost mai puțin susceptibile de a avea tensiune arterială ridicată. Cu toate acestea, autorii studiului nu au găsit aceleași rezultate la bărbații mai în vârstă. Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), tensiunea arterială ridicată poate afecta atât libidoul, cât și capacitatea unui bărbat de a obține și menține o erecție. Medicamentele pentru hipertensiune arterială pot reduce, de asemenea, libidoul și pot cauza disfuncții erectile.

Deși acest lucru nu confirmă un beneficiu, poate arăta o legătură între tensiunea arterială și sănătatea sexuală. Multe persoane cu tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune arterială, au preocupări legate de siguranță atunci când vine vorba de actul sexual. Chiar dacă este sigur pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată să facă sex, este important să discutați cu un medic. În cazul în care medicamentele pentru hipertensiune provoacă dificultăți sexuale, o persoană poate vorbi cu medicul său care poate fi capabil să prescrie un medicament sau o doză diferită pentru a atenua efectele adverse.

Stimularea sistemului imunitar

Unele cercetări timpurii au constatat că sexul regulat crește eficiența sistemului imunitar. Cercetătorii au descoperit că persoanele care făceau sex frecvent, pe care l-au definit ca fiind de una până la două ori pe săptămână, aveau mai multă imunoglobină A (IgA) în sistemul lor decât ceilalți. IgA este un anticorp care trăiește în țesutul mucoaselor, cum ar fi glandele salivare, nasul și țesutul vaginal. Este important să recunoaștem că acest studiu a apărut în 2004, iar cercetătorii nu l-au mai repetat de atunci. Un nou studiu ar putea da rezultate diferite. Un studiu mai recent a analizat un grup mic de femei pentru a vedea dacă există diferențe între activitatea imunitară a celor care sunt active sexual și a celor care nu sunt. Studiul a examinat capacitatea sistemului lor imunitar de a distruge diferiți agenți patogeni infecțioși în diferite momente ale ciclului menstrual. Deși rezultatele sugerează că ar putea exista unele diferențe între grupuri, autorii spun că sunt necesare mai multe cercetări înainte de a trage concluzii.

Reducerea riscului de cancer de prostată

Un prim studiu, tot din 2004, a constatat că frecvența ridicată a ejaculării poate reduce riscul de cancer de prostată. Studiul a investigat aproape 30.000 de bărbați, analizând cât de des au ejaculat în diferite momente ale vieții lor. Ei au ajuns la concluzia că cei care ejaculau de peste 21 de ori pe lună aveau un risc mai mic de cancer de prostată decât bărbații care ejaculau doar de 4-7 ori pe lună. În 2016, cercetătorii au prelungit acest studiu pentru încă 10 ani pentru a continua cercetările privind riscul participanților de a dezvolta cancer de prostată. Această monitorizare a confirmat constatările inițiale. Bărbații care ejaculau cel mai frecvent aveau un risc mai mic de cancer de prostată cei care ejaculau mai rar.

Eliberarea stresului

Sexul poate servi ca o modalitate naturală de a elibera stresul. Un studiu din 2019 a analizat efectul pe care intimitatea cu un partener l-a avut asupra nivelului de cortizol. Cortizolul este un hormon steroid care circulă în organism ca răspuns la stres. Cercetătorii au descoperit că expresiile de intimitate, fie că sunt sexuale sau nu, au ajutat la readucerea în limitele normale a nivelului de cortizol atât la bărbați, cât și la femei. Sexul declanșează eliberarea de oxitocină, endorfine și alți hormone, care pot fi responsabili pentru acest efect de reducere a stresului.

Îmbunătățirea somnului

National Sleep Foundation sugerează că activitatea sexuală are beneficii hormonale pentru somn. Aceiași hormoni care reduc stresul și anxietatea sunt, de asemenea, responsabili pentru inducerea somnolenței. Sexul duce la eliberarea de oxitocină, dopamină și endorfine în tot corpul.După ce o persoană are un orgasm, începe să circule un alt hormon numit prolactină. Prolactina induce sentimente de satisfacție și relaxare.

Precauții

Sexul poate fi o activitate plăcută și potențial sănătoasă, dar este esențial să ne amintim că sexul fără protecție poate reprezenta un risc pentru sănătatea generală. Persoanele care fac sex fără a folosi contraceptive prezintă un risc de infecții cu transmitere sexuală (ITS) și de sarcini neplanificate. Utilizarea unui prezervativ sau a unei alte metode contraceptive poate reduce riscul acestor rezultate. În cazul în care o persoană are mai mulți parteneri, aceasta poate scădea riscul prin reducerea numărului de persoane cu care are contact sexual.

Dacă actul sexual devine dureros sau provoacă sângerări, o persoană ar trebui să se adreseze unui specialist.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
pexels.com
La Inceput