Sex pe timp de pandemie: cum să eviți infectarea și să rămâi în siguranță

Informația disponibilă la momentul actual indică la faptul că noul coronavirus nu poate fi transmis pe cale sexuală. În schimb, contactele apropiate, de până la 2 metri, cu persoanele din jur, te pot expune infectării – indiferent dacă ești implicat într-o activitate sexuală sau nu. Află în continuare cum să minimizezi riscul infectării cu COVID-19 în timp ce faci sex și să rămâi în siguranță pe timp de pandemie.

Câteva fapte-cheie:

  • COVID-19 se transmite prin picături care sunt eliminate pe gură sau pe nas în timpul tusei sau a respirației;
  • COVID-19 nu este o infecție cu transmitere sexuală, dar poate fi transmis în urma sărutului sau a contactului apropiat, inclusiv în timpul sexului;
  • Dacă tu sau partenerul tău aveți COVID-19, nu trebuie în nici un caz să vă sărutați sau să faceți sex;
  • Dacă nu ai simptome, este inofensiv să faci sex cu partenerul cu care locuiești;
  • Dacă dorești să faci sex cu un partener cu care nu locuiești, trebuie să întreprinzi toate măsurile pentru a reduce riscul infectării cu COVID-19;
  • Serviciile de sănătate sexuală – inclusiv planificarea familiei și contracepția pot fi afectate de pandemia actuală. Fii la curent cu toate modificările din regiunea în care locuiești.

Poate fi COVID-19 transmis pe cale sexuală?

Informațiile actuale nu indică la faptul că COVID-19 ar putea fi transmis în urma contactului sexual vaginal sau anal. Cu toate acestea, noul coronavirus poate fi transmis în urma contactului cu picăturile nazale sau bucale, inclusiv saliva persoanei infectate, fapt ce poate avea loc în timpul unui contact apropiat, de exemplu, în timpul sexului.

Astfel, există un risc foarte mare de transmitere a noului coronavirus prin atingerea sau sărutul unei persoane infectate.

Poate fi practicat sexul în timpul pandemiei COVID-19?

În timpul pandemiei COVID-19 guvernanții roagă persoanele să rămână acasă pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști despre sex în timpul pandemiei actuale:

  • Sexul în cazul prezenței simptomelor

Dacă tu sau partenerul tău experimentați simptome COVID-19, precum tusea uscată și persistentă, febra, dificultățile de respirație, trebuie să limitați contactul unul cu celălalt, să vă abțineți de la sexul vaginal, oral sau anal și de la săruturi.

  • Sexul fără contact fizic

Practicarea sexului de sine stătător, prin intermediul masturbării, este cea mai inofensivă modalitate de a savura sexul în timpul pandemiei actuale. De asemenea, poți experimenta sexul prin alte metode – utilizarea camerei video sau a telefonului.

Dacă decizi să utilizezi mediul online pentru sex, asigură-te că totul arată bine și fii atent cu cine contactezi și ce conținut distribui. Partenerul tău își poate dori să descopere această modalitate de a face sex, însă tu nu trebuie să distribui nici un tip de conținut sexual dacă nu ți-o dorești.

  • Sexul cu partenerul cu care locuiești

Dacă locuiești cu partenerul tău în aceeași casă și ambii nu aveți simptome ale noului coronavirus, puteți avea în continuare viață sexuală în calitate de aspect firesc al vieții conjugale.

Dacă partenerul tău sau tu faceți sex cu alte persoane din afara locuinței, acest fapt poate mări riscul transmiterii noului coronavirus.

  • Sexul cu o persoană cu care nu locuiești

În timpul pandemiei actuale autoritățile de sănătate publică au descurajat în nenumărate rânduri sexul cu persoane întâmplătoare sau cu cele cu care nu locuiești. Această precauție este dată de faptul că te-ai putea infecta sau transmite virusul altor persoane, ceea ce compromite măsurile de profilaxie a infectării cu SARS-CoV-2.

  • Sexul în cazul grupurilor cu risc sporit de forme grave ale bolii

Dacă te afli în grupul de risc pentru forme grave de COVID-19, trebuie să fii foarte precaut cu toate aspectele vieții tale, inclusiv cu viața sexuală. Ar fi cazul să practici sexul online sau să te limitezi la un singur partener cu care locuiești.

Cum să limitezi transmiterea COVID-19 în timpul sexului?

Dacă faci sex cu un partener cu care nu locuiești, sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a limita infectarea cu SARS-CoV-2:

  • Evită săruturile sau „schimbul” de salivă cu cineva care nu locuiește cu tine;
  • Evită sexul oral, în special în jurul anusului, deoarece există date care afirmă că noul coronavirus se poate găsi și în masele fecale ale persoanei infectate;
  • Utilizează prezervativul și barajele dentare pentru a evita contactul cu saliva și materiile fecale;
  • Fă duș cu apă și săpun înainte și după contactul sexual;
  • Dacă utilizezi jucării pentru sex, igienizează-le corespunzător și nu le împărți cu nimeni;
  • Apelează la preludiul care nu implică atingeri, de exemplu, discuțiile;
  • Practicați masturbarea reciprocă păstrând distanța socială;
  • Limitează interacțiunile sociale prin limitarea numărului de parteneri cu care faci sex per general sau în același timp.

Serviciile de sănătate sexuală în timpul pandemiei

În timpul pandemiei COVID-19 serviciile de sănătate sexuală pot fi întrerupte, inclusiv cele de planificare a familiei, contracepție, prevenire și tratare a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Pentru a limita transmiterea noului coronavirus, multe clinici pot presta servicii în regim online, limita consultațiile pe viu sau orele de activitate, sau își pot modifica locația. Este foarte important să fii la curent cu toate modificările și să verifici informațiile prestate de furnizorul de servicii medicale.

  • Contracepția și planificarea familiei

Dacă nu planificați să aveți un copil, asigurați-vă că aveți un stoc suficient de contraceptive.

  • Dacă utilizați contracepția de scurtă durată, precum pastilele sau metodele de barieră, precum prezervativele, asigurați-vă că aveți o rezervă pentru cel puțin 30 de zile;
  • Dacă utilizezi contracepția de lungă durată, precum dispozitivele intrauterine, asigură-te că acestea nu trebuie schimbate în lunile următoare. Discută la acest subiect cu medicul tău.

Pandemia COVID-19 poate compromite și serviciile de avort. Apelează la avortul medicamentos prin telemedicină sau discută la acest capitol cu ginecologul tău.

  • HIV și preparatele antiretrovirale

Prevenirea infectării cu virusul HIV rămâne la fel de actuală și în timpul pandemiei actuale. Asigură-te că ai un stoc suficient de prezervative. De asemenea, dacă ești infectat cu virusul HIV și administrezi preparate antiretrovirale, asigură-te că ai un stoc pentru minim 30 de zile.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
health.com
Sursa: 

avert.org

La Inceput