Pierderea libidoului: când bărbații nu vor sex

Dorința de sex, adică libidoul, tinde să scadă odată cu vârsta la bărbați. Un studiu din 2019 efectuat pe un eșantion de peste 12.000 de bărbați de 45 de ani a constatat că aproximativ 1 din 20 de bărbați a raportat o dorință sexuală scăzută sau un apetit sexual scăzut.

Dar libidoul variază de la bărbat la bărbat, deci cât de scăzut este prea scăzut?

„Nu există niciun fel de definiție universal acceptată a libidoului scăzut, dar cheia este că este deranjant”, spune urologul Petar Bajic, specialist în sănătatea sexuală a bărbaților la Cleveland Clinic, Florida.

Deci, ce anume înseamnă „deranjant”? Dacă apetitul tău sexual a scăzut, dar nu este un semn că ai vreo problemă gravă de sănătate, deci nu te „deranjează”, ar fi bine să-l ignori. Dar dacă libidoul scăzut provoacă anxietate personală, depresie sau stres relațional, ar putea fi timpul să cauți ajutor.

Este normal să-ți pierzi interesul pentru sex ocazional, spune Bajic. De exemplu, dacă nu ai dormit bine cu o noapte înainte sau dacă te recuperezi după o accidentare, libidoul s-ar putea să scadă.

„Dacă ți-ai rupt piciorul, sexul s-ar putea să nu fie în fruntea listei tale de priorități”, spune Bajic.

Dar dacă pierderea interesului pentru sex durează suficient de mult pentru a deveni deranjantă, este timpul să te consulți cu medicul. Poate fi important atât pentru sănătatea fizică și mentală, cât și pentru sănătatea relațiilor intime.

„Dacă sunteți într-un cuplu, vă afectează pe amândoi”, spune Bajic.

Ce este libidoul scăzut?

Înainte de a discuta cauzele, să vorbim despre ce este și ce nu este libidoul scăzut. Bărbații confundă adesea libidoul scăzut cu disfuncția erectilă sau ED.

ED este incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție, spune urologul Rajiv Jayadevan, de la UCLA Health, Los Angeles. Libidoul este pur și simplu dorința ta de sex. Deși ED și libidoul scăzut pot apărea în timp și sunt adesea strâns legate, ele sunt probleme destul de diferite, spune Jayadevan.

Libidoul tău este alimentat parțial de sănătatea ta fizică generală, inclusiv de gene și hormoni, cum ar fi testosteronul. Dar nu totul este biologic. Factorii psihologici precum stresul și anxietatea influențează, de asemenea, interesul pentru sex la fel ca și factorii fizici, cum ar fi bolile cronice.

Dorința de sex scade în mod natural într-o oarecare măsură, odată cu îmbătrânirea, spune Jayadevan, dar nu există niciun motiv ca să dispară complet, chiar și la 60, 70 de ani și peste.

Este testosteronul scăzut de vină?

Testosteronul este principalul hormon sexual la bărbați. Nivelurile scăzute de testosteron pot reduce libidoul. Nu toți bărbații însă își vor pierde apetitul sexual din această cauză. De asemenea, este posibil ca unii bărbați în vârstă să nu fie deranjați de scăderea apetitului sexual.

Dacă libidoul scăzut este o problemă, medicul poate începe prin a-ți testa nivelul de testosteron. Și dacă este scăzut, există o soluție clară. „Dacă problema este testosteronul, le putem oferi testosteronul pe care corpul lor nu îl produce”, spune Bajic.

Majoritatea bărbaților vor vedea că apetitul lor sexual începe să se reactiveze în câteva săptămâni de la începerea acestei terapii de înlocuire.

Nivelul de testosteron scade la bărbați pe măsură ce îmbătrânesc. Acesta scade și la bărbații cu diabet de tip 2 și la cei care sunt obezi. De fapt, până la 35% dintre bărbații de peste 45 de ani au testosteronul scăzut sau hipogonadism.

În mod normal, testosteronul unui bărbat măsoară între 300 și 1.000 de nanograme pe decilitru la un test de sânge. Medicul poate considera că nivelurile sub 300 sunt scăzute, în special cu simptome de hipogonadism, care pot include libidoul scăzut.

Cum afectează bolile cronice și fumatul libidoul?

Odată ce bărbații ating vârsta de 60 de ani, ei riscul de a face o boală cronică, precum diabetul sau o afecțiune a inimii, e mai mare. Acestea pot afecta, de asemenea, apetitul sexual.

Cum? Atât diabetul, cât și bolile de inimă pot scădea nivelul de testosteron la unii bărbați. Aceste boli pot duce, de asemenea, la ED, deoarece modifică vasele de sânge din penis, limitând capacitatea acestuia de a obține sau de a menține o erecție.

Fumatul pare să aibă un efect similar. Deși oamenii de știință încă încearcă să afle de ce, fumătorii cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani au aproape de două ori mai multe riscuri de a dezvolta ED.

Și deși, ED și libidoul sunt lucruri diferite, ele sunt adesea strâns legate, deoarece bărbații cu ED își pierd adesea interesul pentru sex.

„Dacă un bărbat încearcă și eșuează de mai multe ori, asta îi poate reduce dorința de a încerca să facă sex”, spune Bajic.

Tratarea ED și a cauzelor sale poate readuce adesea libidoul. „Un corp sănătos va duce la o viață sexuală sănătoasă”, spune Bajic.

Psihologia libidoului: este totul în capul meu?

Problemele de sănătate mintală joacă, de asemenea, un rol important în pierderea libidoului la bărbați, mai ales cazul celor mai tineri, pentru care nivelurile scăzute de testosteron sunt mai puțin probabile.

Problema poate fi personală – cum ar fi depresia, anxietatea sau problemele legate de abuzul de substanțe – sau ar putea fi o problemă care se dezvoltă între tine și partenerul tău.

„Adesea implicăm un terapeut sexual, în special când e vorba de bărbații mai tineri, pentru a dezvălui cum sănătatea mintală și experiențele individuale pot contribui la scăderea libidoului”, spune Bajic.

„Nu pot sublinia suficient cât de important este”

Uneori, problema ține de prea mult stres psihologic. Acest stres poate avea multe cauze, cum ar fi schimbări semnificative la locul de muncă sau la școală sau probleme de familie.

Conflictul într-o relație intimă poate compromite dorința sexuală. În acest caz, lui Bajic îi place să implice ambii oameni în terapie.

„Poate fi foarte revelator să ai ambii parteneri acolo pentru conversație”, spune el. „Este cu adevărat potrivit în această situație să implici un terapeut de cuplu.”

Cum afectează medicamentele libidoul?

Este posibil ca medicul să poată trata unele probleme de sănătate mintală cu medicamente. Din păcate, aceste medicamente contribuie frecvent și la scăderea libidoului.

De exemplu, ISRS - inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei, o clasă comună de medicamente prescrise atât pentru anxietate, cât și pentru depresie, sunt renumite pentru efectele secundare sexuale, inclusiv pierderea libidoului.

„Pacienții tratați cu ISRS descriu o amorțeală față de activitatea sexuală, în care pur și simplu nu simt nicio plăcere de la aceasta”, spune Jayadevan.

Și nu sunt doar ISRS. Majoritatea antidepresivelor, antipsihoticelor și medicamentelor psihiatrice, în general, pot avea un impact negativ asupra libidoului.

Ce poți face? Discută cu medicul care te tratează. Pot exista medicamente alternative cu mai puține efecte secundare.

Cum îți afectează somnul apetitul sexual?

Pierderea somnului este un alt ucigaș comun al libidoului. Și nu este doar la bărbații în vârstă. Jayadevan spune că vede adesea bărbați tineri la începutul carierei, care își pierd libidoul din cauza muncii istovitoare.

„Văd o mulțime de bărbați care spun că sunt atât de obosiți, încât pur și simplu nu mai sunt interesați de sex”, spune el.

O altă problemă ar putea fi apneea obstructivă în somn. Această afecțiune cronică întrerupe respirația pe tot parcursul nopții, ceea ce face dificil să dormi un somn profund și odihnitor.

Rezultatul este oboseala în timpul zilei, care îți poate atenua apetitul sexual. Apneea în somn este, de asemenea, legată de un nivel mai scăzut de testosteron, un alt posibil motiv pentru care tulburarea îți poate afecta apetitul sexual. Discută cu medicul despre asta dacă:

-Ai probleme cu somnul

-Ești mereu obosit în timpul zilei

-Partenerul tău spune că sforăi puternic sau că te oprești să respiri pentru perioade scurte de-a lungul nopții

Medicul îți poate recomanda un studiu al somnului. Măsoară activitatea creierului, nivelul de oxigen, ritmul cardiac și multe altele în timp ce dormi. Dacă medicul diagnostichează apneea în somn, tratamentul poate ajuta să se restabilească apetitul sexual.

Ce poți face?

Cel mai important lucru pe care îl poți face la început este să recunoști problema și să o discuți cu medicul. Pentru unii bărbați poate fi dificil.

„Nu îți fie rușine să aduci aceste lucruri în discuție”, spune Bajic. „Sunt foarte comune și există soluții foarte eficiente.”

Un control medical este un bun început. Discută cu medicul despre o evaluare completă a sănătății, inclusiv a nivelurilor hormonale și a sănătății mintale, spune Bajic. Spune-le despre orice medicamente pe care le iei și despre orice reacții adverse pe care le-ai observat.

În cele din urmă, spune Bajic, nu uita despre importanța unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice regulate, care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății atât fizice, cât și psihice și pot duce la o viață sexuală mai bună.

Sursa foto: 
Coolosophy.ro
Sursa: 
La Inceput