Un articol publicat de revista Social History of Medicine spune că menopauza masculină sau andropauza a fost un subiect mult discutat la sfârșitul anilor 1930 și mijlocul anilor 1950, dar cercetătorii moderni susțin că, andropauza nu este un diagnostic exact, scrie medicalnewstoday.com.
Cu toate acestea, îmbătrânirea încă produce efecte în organismul masculin, inclusiv nivelurile de testosteron care încep să se reducă.
Este „menopauza masculină” reală?
În timp ce înaintarea în vârstă are efecte asupra nivelurilor de hormoni sexuali specifici bărbaților, corelarea procesului cu menopauza feminină nu este exactă.
Unii cercetători asociază simptomele cu o afecțiune numită declin androgen la bărbați în vârstă (ADAM) sau hipogonadism cu debut tardiv. Acest lucru se întâmplă în mod natural, atunci când gonadele sau organele care produc celule sexuale încep să îmbătrânească și își pierd funcția.
Starea afectează doar 2,1% dintre bărbați, în timp ce menopauza este o parte naturală a dezvoltării sexuale feminine. Această prevalență crește odată cu vârsta, dar nu este încă o etapă standard în dezvoltarea masculină.
Simptome
Menopauza la femei marchează o scădere bruscă a estrogenului și progesteronului, principalii hormoni reproductivi feminini. Simptomele afecțiunilor pe care oamenii le etichetează adesea ca fiind menopauză masculină apar mai lent, subtil și mai puțin sever decât în menopauză.
Scăderea nivelurilor de hormon masculin, adică testosteron, este mai puțin severă decât scăderea nivelurilor de hormoni pentru femei în timpul menopauzei.
Semnele și simptomele variate pe care unii oameni le atribuie menopauzei masculine includ:
-bufeuri (senzație de căldură intensă întâlnită în disfuncții vegetative)
-stare de spirit scăzută și iritabilitate
-acumularea de grăsime în jurul abdomenului și pieptului
-pierderea masei musculare
-piele uscată, subțire
-transpirație excesivă
Un studiu din New England Journal of Medicine (NEJM) identifică cele mai frecvente simptome ale menopauzei masculine ca scăderea libidoului, o frecvență mai scăzută a erecțiilor de dimineață și disfuncția erectilă.
Studiul enumeră alte simptome care includ o pierdere de energie, incapacitatea de a merge mai mult de 1 kilometru sau 0,62 mile și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor fizice grele, cum ar fi alergarea sau ridicarea obiectelor grele.
Depresia și oboseala ar putea apărea, de asemenea, ca urmare a modificării nivelurilor hormonilor masculini.
Cauze
După ce un bărbat atinge vârsta de 30 de ani, nivelul de testosteron scade treptat, în medie, cu un procent în fiecare an.
Cu toate acestea, medicii nu cred că scăderea normală, legată de vârstă, a nivelurilor de testosteron se află în centrul simptomelor menopauzei masculine. Dacă acest lucru ar fi legat de simptome, fiecare bărbat le-ar experimenta, ceea ce nu este cazul.
Această afecțiune este complexă și poate produce simptome diferite la diferite persoane. Deși, aceste simptome apar adesea la bărbații în vârstă cu niveluri de testosteron în scădere, ele tind să apară la bărbații mai în vârstă cu boli de inimă, obezitate, hipertensiune arterială și diabet de tip 2.
Acest lucru sugerează că, schimbarea nivelurilor de hormoni masculini nu este singurul care contribuie la această afecțiune.
Alți factori de risc includ problemele de sănătate subiacente, cum ar fi:
-lipsa sportului
-fumatul
-consumul de alcool
-stresul
-anxietatea
-privarea de somn
Disfuncția erectilă poate fi rezultatul modificărilor vaselor de sânge sau al unei probleme nervoase.
Unii bărbați se confruntă cu impactul psihologic al unei „crize de mijloc”, în care devin preocupați de reperele profesionale și personale. Aceasta poate fi o cauză a depresiei, care poate declanșa o serie de factori care duc la simptomele fizice ale ADAM-hipogonadism.
Hipogonadismul este o afecțiune în care testiculele nu produc suficienți hormoni. La bărbații mai tineri, acest lucru poate duce la pubertate întârziată. Dacă se dezvoltă la o vârstă mai înaintată, posibil legată de obezitate sau diabet de tip 2, pot apărea simptomele ADAM.
Diagnostic
Este puțin probabil ca un singur medic să poată diagnostica menopauza masculină. Afecțiunea se manifestă printr-un set de simptome și ele pot să apară din cauza stilului de viață sau a mai multor maladii.
Tratament
Deoarece această condiție de sănătate nu are o definiție clară, bărbații care experimentează schimbările fizice vor primi tratament, în funcție de simptomele lor.
O persoană care suferă de obezitate va primi sprijin pentru gestionarea greutății și un regim de exerciții fizice. De asemenea, ar putea fi nevoit să-și ajusteze aportul alimentar și să se angajeze într-o dietă echilibrată.
Persoanele cu diabet zaharat și boli cardiovasculare vor avea nevoie de un tratament adecvat pentru afecțiunea de bază. Controlul nivelului de glucoză din sânge pare să reducă simptomele.
Medicii vor efectua un control detaliat asupra simptomelor descoperite, cum ar fi disfuncția erectilă și oboseala, pentru a detecta orice boală cardiovasculară, inclusiv analize de sânge și investigații sonografice.
Ei pot trimite o persoană cu semne de depresie sau anxietate la un psiholog sau psihiatru, care poate prescrie antidepresive, psihoterapie sau ambele.
Un medic poate recomanda terapia cu testosteron, dar eficacitatea acestui tratament nu este clară. Terapia cu testosteron ar putea crește riscurile de blocare a tractului urinar și a cancerului de prostată. De asemenea, poate agrava boala cardiacă ischemică, epilepsia și apneea în somn.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a decis în 2015 că multe suplimente de testosteron și vitamine care amână menopauza masculină adesea nu conțin componentele recomandate și pot crește riscul de a dezvolta cancer de prostată și probleme cardiovasculare.