De ce sexul poate fi dureros – cauze la care nici nu te-ai fi gândit

Sexul dureros poate fi provocat de un șir lung de cauze care variază de la modificările fiziologice până la cele psihologice. Termenul medical al acestei probleme este dispareunia și este definită drept o durere genitală persistentă și recurentă care poate fi percepută înainte, în timpul și după actul sexual. Aceasta este mai frecventă în cazul femeilor decât a bărbaților, însă poate fi tratată cu succes. Află în continuare de ce sexul poate fi dureros și cum poate fi înlăturată această problemă.

Care sunt simptomele dispareuniei?

Dacă actul sexual este dureros, vei simți:

- Durere doar în timpul penetrării;

- Durere în timpul oricărei penetrări, inclusiv atunci când introduci tamponul în vagin;

- Dureri profunde în timpul actului sexual;

- Durere ascuțită sau arzătoare;

- Durere palpitantă timp de câteva ore după actul sexual.

De ce actul sexual poate fi dureros?

Cauzele fizice ale durerii depind de timpul apariției acestora: în timpul penetrării sau în timpul fricțiilor. Blocajele emoționale pot cauza mai multe tipuri ale actelor sexuale dureroase.

Durere în timpul penetrării

Aceasta poate fi asociată cu mai mulți factori, printre care se numără:

- Lubrifierea insuficientă: poate fi rezultatul unui preludiu insuficient. De asemenea, ar putea fi rezultatul nivelului mai mic al estrogenilor după menopauză, naștere sau în timpul alăptării.

Un șir de medicamente pot afecta dorința sexuală și excitarea, ceea ce determină o lubrifiere insuficientă și un act sexual dureros. Printre acestea se numără antidepresivele, medicamentele destinate tratamentului hipertensiunii arteriale, sedativele, antihistaminicele sau contraceptivele.

- Traumatism, rană sau iritație: inclusiv în urma unui accident, intervenție chirurgicală în regiunea pelviană sau tăietura efectuată în timpul nașterii pentru a mări spațiul pentru copil (episiotomia).

- Inflamație, infecție sau o afecțiune a pielii: în regiunea vaginului sau a tractului urinar poate provoca un act sexual dureros. De asemenea, ar putea fi vorba de eczemă sau iritație a pielii în regiunea organelor genitale.

- Vaginismus: spasme involuntare ale mușchilor vaginului care pot provoca dureri în timpul penetrării.

- Anomalii congenitale: o problemă prezentă la naștere, asemenea lipsei vaginului (ageneza vaginală) sau dezvoltarea unei membrane care blochează deschiderea vaginală (himen imperforat).

Durere profundă în timpul actului sexual

Durerea profundă apare în timpul penetrării profunde și poate deveni mai accentuată în anumite poziții. Printre cauzele acesteia se numără:

- Stări patologice: endometrioza, boala inflamatorie pelviană, prolapsul uterin, uterul în retroflexie, fibroza uterină, cistita, sindromul colonului iritabil, disfuncția pelviană, hemoroizii și chisturile ovariene.

- Intervenții chirurgicale și tratamentele medicamentoase: rănile după chirurgia pelviană, inclusiv histerectomie, pot provoca dureri în timpul actului sexual. De asemenea, acestea ar putea fi cauzate de tratamentele pentru cancer, precum radioterapia și chimioterapia, pot cauza un act sexual dureros.

Factorii emoționali

Emoțiile sunt asociate foarte strâns cu activitatea sexuală, astfel încât pot cauza și dureri în timpul actului sexual. Printre factorii emoționali se numără:

- Stări patologice psihologice, precum anxietatea, depresia, îngrijorări cu privire la modul în care arăți, frica de intimitate sau probleme de relaționare pot contribui la probleme de excitare, care aduc cu sine durerea în timpul actului sexual.

- Stresul, care provoacă contracția mușchilor vaginali în timpul sexului, iar drept rezultat, durere.

- Istoric de abuz sexual, care ar putea juca aici un rol important.

Când sexul cu soțul tău se transformă în viol. 

Cine poate experimenta dispareunia?

Atât femeile, cât și bărbații pot experimenta un act sexual dureros, însă acesta este mult mai frecvent în cazul femeilor, în special a celor trecute de menopauză. În jur de 75% de femei experimentează actul sexual dureros la un moment al vieții, potrivit Colegiului American de Ostetrică și Ginecologie. Ai putea fi în grupul de risc dacă:

- Administrezi medicamente care ar putea provoca uscăciune vaginală;

- Ai o infecție virală sau bacteriană;

- Ești trecută de menopauză.

Cum poate fi tratată dispareunia?

Medicamente

Aplicarea acestei metode depinde de cauza apariției acestei afecțiuni . În cazul infecției sau a altor patologii, medicul îți poate prescrie:

- Antibiotice;

- Medicamente antifungice;

- Corticosteroizi topici sau injectabili.

Nivelul mic al hormonilor estrogeni ar putea cauza uscăciunea vaginală. Această situație ar putea fi rezolvată prin prescrierea tabletelor sau a cremelor vaginale care vor asigura o doză suficientă de hormoni estrogeni în această regiune.

Remedii casnice

Pentru a reduce durerile în timpul actului sexual, ai putea apela la:

- Lubrifianți pe bază de apă;

- Să faci sex atunci când tu și partenerul/partenera sunteți relaxați;

- Comunică deschis cu partenerul tău despre durerea pe care o experimentezi;

- Golește-ți vezica urinară înainte de sex;

- Fă o baie caldă înainte de sex.

O terapie alternativă ar putea fi practicarea exercițiilor Kegel care te vor ajuta să restabilești sănătatea intimă.

Cum să previi un act sexual dureros?

Nu există metode specifice de prevenire a acestei situații, însă un șir de măsuri te pot ajuta să previi riscul apariției acestora:

- După naștere, așteaptă 6 săptămâni până a face sex din nou;

- Utilizează lubrifianții pe bază de apă atunci când uscăciunea este o problemă;

- Ai grijă de igiena intimă;

- Efectuează controale medicale periodice la ginecolog;

- Previne infecțiile sexual transmisibile prin aplicarea metodelor de contracepție de barieră, precum prezervativul;

- Încurajează o lubrifiere vaginală naturală prin intermediul unui preludiu prelungit și a stimulării sexuale.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
kaldascenter.com
Sursa: 

mayoclinic.org, healthline.com

La Inceput