Ce să faci după un sex neprotejat sau dacă prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual

Dacă s-a întâmplat să practici sexul neprotejat sau prezervativul să se rupă în timpul actului sexual, încearcă să nu intri în panică. Aceste fenomene aduc cu sine un șir de riscuri, însă nu ești nici pe departe unica persoană care se poate pomeni într-o asemenea situație. Din fericire, există un șir de pași pe care îi poți întreprinde pentru a minimiza riscurile și a rămâne în siguranță. Află în continuare care sunt aceștia.

Imediat după actul sexual

Dacă ai descoperit că prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual, încetează orice activitate și înlătură-te de la partenerul tău. Dacă ai practicat sexul fără prezervativ, ia aminte la câteva lucruri pe care le poți face imediat după actul sexual:

Mergi la baie

Mai întâi de toate mergi la baie pentru a elimina de pe penis, din vagin sau anus lichidele biologice (sperma sau lichidul vaginal). Această acțiune te va face să te simți mai bine și să previi infecțiile tractului urinar.

De asemenea, ai putea să te așezi pe colacul de WC și să îți antrenezi mușchii vaginali sau anali pentru a elimina lichidele care au rămas înăuntru. Urinarea poate fi și ea utilă în procesul eliminării bacteriilor.

Este important să cunoști că în cazul în care ați practicat sexul penis-vagin, iar ejacularea a avut loc în interior, urinarea și spălarea nu te vor ajuta să previi o eventuală sarcină, deoarece sperma a călătorit deja spre trompele uterine și ovul.

Spală-te, dar nu face duș

Este un mit că organele genitale trebuie spălate cu precauție după actul sexual. Deși spălarea și uscarea zonelor genitale te pot ajuta să te simți mai confortabil, dacă în timp ce faci duș speli zonele vaginală și anală, riști cu mult mai mult să suferi de infecții sexual transmisibile.

Igiena intimă la bărbați: tot ce trebuie să știi. 

Se întâmplă pentru că dușul și produsele utilizate pot provoca iritații și inflamații. Pentru a evita aceste fenomene, spală zona genitală cu apă călduță.

Planifică-ți pașii următori

Odată ce te-ai calmat și ai încercat să scapi de furia sau frica care pot apare după un act sexual neprotejat, ar fi bine să te gândești ce să faci în continuare. În cazul în care ai nevoie de contracepția de urgență, poți merge la farmacie să o soliciți, întrucât în majoritatea cazurilor nu ai nevoie de prescrierea medicului.

Dacă crezi că ai fost expus unei infecții sexual transmisibile, precum sifilisul, gonoreea, trichomoniaza sau HIV/SIDA, planifică-ți o vizită la medic.

Reține că poți fi infectat doar după un act sexual penetrativ (penis-vagin) sau oral (organ genital-cavitate bucală).

Fii atent la simptome

În timp ce unele infecții sexual transmisibile pot fi asimptomatice, altele pot provoca înroșirea zonei genitale, mâncărimi, eliminări cu miros neplăcut din vagin sau penis sau urinarea dureroasă.

Ai grijă la senzațiile pe care le experimentezi la nivelul penisului, vaginului, anusului sau a gurii și mergi de urgență la medic dacă descoperi ceva neobișnuit.

Pe parcursul următoarelor 3 zile

Pentru ca contracepția de urgență să funcționeze, este necesar aceasta să fie administrată în primele 3 zile după un act sexual neprotejat. Tot în acest interval este indicată și administrarea terapiei pentru a preveni apariția infecțiilor sexual transmisibile.

În cazul expunerii la infecția HIV, administrarea tratamentului în primele 72 de ore este obligatorie pentru a preveni dezvoltarea infecției în organism.

La indicația medicului, vei administra medicamentele de 1-2 ori pe zi timp de 28 de zile, însă acest tratament nu este eficient pentru fiecare. În cazul în care medicamentele denumite antiretrovirale funcționează, acestea stopează înmulțirea și diseminarea virusului în organism.

Contracepția de urgență funcționează, de asemenea, atunci când este administrată în primele 3 zile după actul sexual neprotejat. În acest caz se administrează o pastilă care conține un hormon sintetic, denumit levonorgestrel. Acesta blochează procesul de ovulație în corpul feminin, astfel încât spermatozoidul să nu se poată întâlni cu ovulul pentru a-l fecunda și a evita o eventuală sarcină.

Peste 5 zile

Deși pentru a preveni o sarcină nedorită contracepția de urgență trebuie administrată timp de 5 zile după ruperea prezervativului sau după un act sexual neprotejat, chiar și pe parcursul a 5 zile acest lucru este posibil.

Cu toate acestea, cu cât mai târziu administrezi preparatul de levonorgestrel, cu atât mai ineficient este acesta.

Peste 2 săptămâni

Eliminările anormale și durerile în timpul urinării sunt simptome care prevestesc infecția cu gonoreea și chlamydia. De asemenea, sângerările după actul sexual și între menstruații pot semnifica o infecție sexual transmisibilă.

Durerile în gât apărute în rezultatul sexului oral pot fi un semn al gonoreei, iar cele de stomac sau testicule – a infecției cu chlamydia. Cu toate acestea, chiar dacă sunt infectați, unii pot să nu experimenteze nici un simptom.

Astfel, este bine să faci un test pentru a depista prezența infecțiilor sexual transmisibile peste 2 săptămâni de la un act sexual neprotejat sau după ruperea accidentală a prezervativului. Această precauție te va ajuta să previi infecțiile care pot provoca infertilitate.

Perioada de 14 zile este cea mai potrivită pentru a primi cele mai corecte rezultate ale prezenței infecțiilor sexual transmisibile. În cazul în care testul tău este pozitiv, este bine să cunoști că toate infecțiile sexual transmisibile pot fi cu ușurință tratate prin intermediul antibioticelor, iar tu trebuie să eviți să faci sex până te tratezi cu desăvârșire.

Peste 3 săptămâni

Dacă crezi că ai putea fi însărcinată, primul semn va fi întârzierea menstruației. Însă, pentru a ști cu siguranță, este bine să faci un test de sarcină.

Pentru că testul de sarcină funcționează prin depistarea hormonului denumit gonadotropina corionică în sânge, este nevoie de timp pentru ca acesta să fie prezent în sânge. Astfel, cea mai potrivită perioadă pentru a face testul este peste 3 sîptămâni de la actul sexual neprotejat.

Tot în această perioadă este cel mai bine să faci un test HIV sau unul pentru a depista prezența herpisului genital. Aceste infecții au o perioadă de incubație mai lungă, iată de ce este important să nu te testezi prea degrabă. Deși ambele infecții vor rămâne în organism mereu, există tratament care te va ajuta să ții simptomele sub control și să eviți complicațiile severe.

Peste 6 săptămâni

Sifilisul este o altă infecție sexual transmisibilă care poate fi cu greu observată. De fapt, aceasta poate fi absolut asimptomatică. Iată de ce este important să te testezi pentru a evita problemele grave, de lungă durată, pe care le poate crea această infecție în corp.

Perioada de incubație (timpul care trece din momentul infectării până la apariția simptomelor sau până la atingerea unui număr suficient de bacterii care pot fi depistate în sânge) în cazul sifilisului este una mai îndelungată, astfel încât după 6 săptămâni rezultatul va ieși veridic. Dacă acesta este pozitiv, vei urma un curs de antibiotice. Și în acest caz evită orice contact sexual până nu te tratezi definitiv.

Peste 3 luni

Este o idee bună să te testezi la prezența infecțiilor sexual transmisibile peste 3 luni de la un act sexual neprotejat sau de la eșuarea protecției cu prezervativul. Testul te va ajuta să rămâi calm/calmă sau să știi că tratamentul pe care l-ai administrat a fost eficient (în cazul în care a fost indicat).

În cazul în care ai fost diagnosticat cu sifilis și ai primit tratament, testarea repetată este indicată după 3 și după 6 luni. Aceste controale îți vor asigura un tratament de succes, pentru că în acest moment infecția a devenit rezistentă la antibiotice.

Sfaturi pentru viitor

Accidente se pot întâmpla, însă este necesar să te protejezi mereu și să nu lași situația în voia sorții. Iată ce poți face pentru a minimiza riscurile descrise anterior:

  • Contracepția de barieră. Nu uita să aplici această metodă de contracepție,  care include prezervativul, mănușile sau barajele dentare pentru sexul oral. Atunci când utilizezi prezervativul, ai grijă să nu fie expirat și evită deschiderea lui cu obiecte ascuțite pentru a preveni deteriorarea lui accidentală.
  • Contracepția secundară. În cazul în care vrei să eviți o eventuală sarcină, asigură-te că utilizezi o metodă secundară, precum contraceptivele sau dispozitivele intrauterine. Discută neapărat aceste detalii cu medicul tău.
  • Screening-ul regulat al infecțiilor sexual transmisibile. Aceste teste fac parte din rutina necesară pentru o viață sexuală sănătoasă. Este necesar să o faci cel puțin o dată pe an. Dacă ai mai mulți parteneri, fă testul la fiecare 3-6 luni. Nu ezita să fii sincer/ă și deschis/ă cu partenerul/partenera tău/ta.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
timeslive.co.za
Sursa: 

healthline.com

La Inceput