Ultrasonografia în sarcină. De câte ori e bine s-o faci, ca să nu-i dăunezi copilului

Ultrasonografia este o investigație standard pentru fiecare sarcină care permite medicului să monitorizeze starea de sănătate atât a copilului, cât și a viitoarei mămici. În timpul acesteia medicul sau un tehnician instruit utilizează un transductor din plastic care transmite unde sonore de frecvență înaltă prin uter spre făt. Apoi, acestea sunt transmise înapoi spre aparat care le transformă în imagini. Procedura îi permite medicului să obțină un șir de informații valoroase, precum creșterea copilului, prezența anomaliilor, poziția placentei, sexul copilului și prezicerea datei de naștere. Află în continuare câte ultrasonografii poți face în sarcină, când și dacă un număr mai mare al acestora poate dăuna copilului tău.

Câte ultrasonografii poți face în sarcină?

În general, o sarcină obișnuită, fără riscuri asociate, solicită realizarea a două ultrasonografii:

- în primul trimestru (între 10 și 14 săptămâni);

- la mijlocul celui de al doilea trimestru (între 18 și 21 de săptămâni).

Cu toate acestea, fiecare sarcină este diferită, astfel încât medicul îți poate indica mai multe ultrasonografii, în funcție de vârstă, greutate și istoricul medical.

Prima ultrasonografie

Denumită și ultrasonografie „de întâlnire”  îl va ajuta pe medic să determine termenul sarcinii și să depisteze prezența unor anomalii a dezvoltării timpurii.

În cadrul acesteia poți aștepta de la medic:

- Să-ți confirme sarcina, care se realizează prin verificarea bătăilor de inimă a fătului;

- Să stabilească perioada în care vei naște, prin măsurarea fătului și estimarea termenului actual al sarcinii;

- Să îți spună exact câți copii aștepți;

- Să verifice dacă nu este vorba de o sarcină extrauterină, adică dacă sarcina se dezvoltă exact în uter, unde ar trebui să fie sau în altă parte anormală;

- Să depisteze dacă fătul ar putea suferi de o boală genetică, precum sindromul Down și unele defecte fizice ale inimii, precum bolile cardiace congenitale. Pentru aceasta se efectuează testul translucidității nucale, care reprezintă asocierea ultrasonografiei cu un test de sânge pentru a evalua riscul malformațiilor congenitale.

A doua ultrasonografie

Cunoscută și drept „scanare anatomică”, aceasta permite medicului să analizeze creșterea și dezvoltarea organelor vitale ale copilului și să stabilească poziția placentei. În cadrul acestei ultrasonografii sunt bine vizibile organele genitale ale copilului, astfel încât este posibilă stabilirea exactă a sexului copilului.

În cadrul acestei ultrasonografii medicul poate:

- Să examineze anatomia fătului, determinând care e starea inimii, ficatului, creierului și a rinichilor, să numere degetele de la mâini și picioare ;

- Să măsoare nivelul lichidului amniotic;

- Să determine precis sexul copilului;

- Să stabilească poziția placentei. În cazul în care aceasta este situată în căile de naștere, patologie cunoscută drept „placenta previa”, medicul ar putea indica o ultrasonografie adițională pentru a monitoriza, dacă aceasta nu și-a schimbat poziția. În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, nașterea pe cale naturală va fi imposibilă, fiind indicată nașterea prin intervenție cezariană.

Nașterea naturală versus cezariană: cum este mai bine pentru tine și copilul tău. 

Când sunt necesare mai multe ultrasonografii?

În timp ce două ultrasonografii reprezintă un „standard de aur”, medicul ar putea indica ultrasonografii adiționale dintr-un șir de motive.

În primul rând, unele mămici vor avea nevoie de o ultrasonografie până la 11 săptămâni pentru a determina prezența unor anomalii sau dacă mama sângerează, are dureri abdominale sau există un istoric al anomaliilor congenitale sau a avorturilor spontane. Pentru a obține o imagine mai clară, aceasta ar putea fi realizată transvaginal, adică prin introducerea transductorului în interiorul vaginului, nu prin plasarea pe abdomen.

După 6 săptămâni sarcina este vizibilă la ultrasonografie, astfel încât investigația poate fi realizată, iar dacă anomaliile sunt depistate (de exemplu, poziția vicioasă a placentei), vor fi indicate alte ultrasonografii de monitorizare.

S-ar putea să ai nevoie de ultrasonografii suplimentare, dacă bebelușul este expus riscului unor defecte congenitale sau are o greutate prea mică sau prea mare înainte de termen.

Următoarele situații pot mări acest risc:

- Fumatul și consumul de alcool din timpul sarcinii sau prezența unor defecte la naștere în familie;

- Dacă mama suferă de astm bronșic, nu crește adecvat în greutate în timpul nașterii sau are hipertensiune arterială, copilul ar putea să aibă o greutate mai mică decât norma necesară;

- Dacă mama este obeză sau suferă de diabet gestațional în timpul nașterii, copilul ar putea avea o greutate mai mare la naștere.

În cazurile în care există riscuri multiple în timpul nașterii, ar putea fi indicate ultrasonografii săptămânale în ultima lună de sarcină. În acest caz, ultrasonografiile de scurtă durată sunt utilizate pentru a evalua lichidul amniotic și mișcările copilului pentru a se asigura că totul este în regulă cu sarcina.

Poate ultrasonografia dăuna copilului?

Ultrasonografia este considerată o procedură sigură atât pentru mamă, cât și pentru făt atunci când este realizată în scopuri medicale. Deși procedura nu determină eliminarea radiației, aceasta trebuie realizată doar de un specialist certificat, care cunoaște cum se efectuează și știe să interpreteze corect imaginile de pe ecran.

Totodată, se recomandă să nu efectuezi ultrasonografii de înaltă rezoluție, 3D sau 4D efectuate de neprofesioniști. Utilizat incorect, aparatul pentru ultrasonografie poate cauza încălzirea țesuturilor, consecințele de durată ale cărora nu sunt cunoscute, deocamdată, de specialiști.

De asemenea, specialiștii recomandă să stabilești cu precauție necesitatea efectuării ultrasonografiei, întrucât rezultatele acesteia te-ar putea îndemna să faci și amniocenteza sau analiza lichidului amniotic, investigație asociată cu un risc mare de pierdere a sarcinii.

În Moldova, ecografiile abdominale din timpul sarcinii pot fi realizate gratuit, cu bilet de trimite de la medicul de familie. Însă, dacă alegi să mergi la o clinică privată, prețul unei ultrasonografii abdominale în sarcină variază în funcție de trimestrul sarcinii și numărul copiilor (unul singur sau gemeni), fiind cuprins între 250 și 800 de lei. În cazul în care se asociază și examenul Doppler, prețul poate fi mai mare.

Înainte să faci ultrasonografia în sarcină, indiferent de motivele pe care le ai, consultă-te cu medicul tău obstetrician-ginecolog.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
todaysparent.com
Sursa: 

insider.com, parents.com, nhs.uk

La Inceput