Maternitatea după 35 de ani

 

Vârsta nu este întotdeauna o sentință. Asta înseamnă că și după 30 de ani, femeile se vor bucura de experiența sarcinii. Numeroase studii arată că mămicile după 35 de ani nasc copii perfect sănătoși și nu este cazul să ne alarmăm. Totuși, există și cealaltă parte a lucrurilor, întrucât la această vârstă unele riscuri sunt crescute. 

Printre acestea se numără  infertilitatea și avortul spontan, travaliul prematur, diabet gestațional, hipertensiune asociată cu sarcina, anomalii cromozomiale, retard sau retard de creștere.

Dacă vrei să devii din nou mămică, iar vârsta te sperie, iată câteva măsuri de siguranță de care trebuie să ții cont, astfel ca totul să decurgă cât mai bine:

  • Ia acid folic, pentru a preveni defectele de naștere cum ar fi spina bifida,  o afecțiune în care țesutul de deasupra măduvei spinării copilului nu se închide
  • Mergi regulat la doctor.  Fa-ti controale înainte de sarcină și informează-te în legătură cu riscurile pe care le poți avea. Medicul este cel care știe cel mai bine cum să te pregătească pentru o sarcina reușită și îți va răspunde la toate întrebările.
  • Mănâncă sănătos. Nu numai pentru tine este important acest lucru, ci și pentru bebeluș. În plus, față de suplimentul de acid folic pe care îl iei deja, îți poți suplimenta dieta cu mâncăruri bogate în acid folic: spanac, linte, fasole sau semințe de floarea soarelui.
  • Sport și mișcare.  Exercițiile și mișcarea au un rol important și în timpul sarcinii. Doctorul este cel care îți va indica ce tip de mișcare să faci în funcție de evoluția sarcinii tale.
  • Redu la maxim consumul de alcool. Alcoolul crește riscul de avort spontan. Este indicat să nu bei în a doua jumătate a ciclului menstrual deoarece în această perioadă se produce ovulația, iar șansele de a rămâne gravidă sunt mari.
  • Renunță la fumat. Este un sfat pentru mame și tați, în general, indiferent de vârstă. Este important să te lași de țigări numai pentru sănătatea ta, dar și a copilului. Și apoi trebuie să știi că fumatul cauzează infertilitate.
  • Încearcă să eviți stresul. Deși este aproape imposibil să avem zile liniștite, lipsite de stres, încearcă să fii calmă și evită cât poți de mult situațiile stresante. Copiii se plăsmuiesc între doi oameni fericiți.
  • Maternitatea după 35 de ani - aspecte pozitive

Am tot enumerat o serie de riscuri, însă o sarcină la această vârstă are și aspecte pozitive. Părinţii care au, de exemplu, primul copil atunci când au între 35 şi 40 de ani au la activ 15-20 de ani de viaţă adultă şi de experienţă, ceea ce îi poate ajuta să reziste mai bine, psihic, încercărilor vieţii, inclusiv stresului presupus de creşterea copiilor. Au, de asemenea, în general, situaţii financiare mai stabile şi resurse materiale mai mari decât oamenii mult mai tineri, deci pot oferi copiilor lor o situaţie mai bună. Se cunosc mai bine pe ei înşişi, sunt mai conştienţi şi mai siguri de ei, mai echilibraţi şi , în general, mai pregătiţi să aibă copii. Venirea pe lume a copiilor le poata da efectiv sentimentul unui nou început, al unei reînnoiri a vieţii lor de familie. De asemenea, femeile reușesc să se afirme pe plan profesional, or viaţa de familie nu mai trebuie să fie considerată o datorie a femeilor (cum se întâmplă azi) ci un drept fundamental al omului.

 

Sursa foto: 
descopera.ro
La Inceput