Suplimentele probiotice pot provoca constipație. Mit sau adevăr?

Suplimentele probiotice sunt folosite de mulți pentru a promova tranzitul intestinal sănătos și pentru a îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta la tratarea problemelor de sănătate digestivă, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS), dar pot probioticele să provoace constipație? Deși promovează mișcările intestinale sănătoase și sunt adesea consumate de persoanele care caută să își îmbunătățească regularitatea intestinală și consistența scaunelor, există unele cazuri în care se știe că probioticele pot provoca mișcări intestinale rare.

Probioticele pot provoca constipație?

Probioticele pot provoca simptome de constipație la unele persoane. Cu toate acestea, nu este un efect secundar obișnuit al administrării lor. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de suplimentele pe bază de drojdie. Deși probioticele cauzează probleme de sănătate digestivă la unele persoane, cele mai frecvente efecte secundare sunt excesul de gaze și balonarea.

Constipația poate fi prevenită, de obicei, prin începerea suplimentului probiotic cu o doză mică, consumând mai multe fibre în alimentație și adăugând un supliment de fibre la rutina dumneavoastră. Dacă vă confruntați cu tranzit intestinal rar și nu se diminuează în câteva săptămâni, atunci ar trebui să întrerupeți administrarea suplimentului și să discutați cu un medic.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care sunt ingerate și despre care se spune că au un impact pozitiv asupra sănătății noastre. Puteți găsi aceste microorganisme în multe alimente, inclusiv în alimentele fermentate. Cu toate acestea, mulți oameni aleg acum să adauge la dieta lor un supliment care conține aceste bacterii benefice pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă generală.

Adesea, suplimentele probiotice conțin una sau mai multe tulpini de bacterii benefice pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală. Diferite tulpini pot avea efecte diferite, așa că este important să alegeți un supliment care să facă ceea ce vă doriți.

Bacteriile benefice din aceste suplimente acționează în organism pentru a menține echilibrul în microbiomul intestinal, care se referă la milioanele de bacterii care trăiesc în sistemul dumneavoastră digestiv. De asemenea, acestea pot avea un efect asupra sistemului imunitar al organismului dumneavoastră.

Un microbiot intestinal sănătos și echilibrat este important pentru o stare de sănătate bună. Intestinul joacă un rol important în multe aspecte ale bunăstării dumneavoastră, inclusiv în sănătatea pielii și sănătatea mintală, așa că adăugarea acestui tip de supliment în dieta dumneavoastră ar putea să vă fie benefică în mai multe moduri.

Cât de frecventă este constipația din cauza probioticelor?

Constipația de la probiotice este de fapt destul de rară. Unii oameni pot experimenta mișcări intestinale rare atunci când încep să ia probioticele, dar acest lucru se ameliorează de obicei pe măsură ce corpul dumneavoastră se obișnuiește cu ele.

Este important să respectați doza pe care o indică suplimentul dumneavoastră și să nu depășiți această limită. Cu toate acestea, dacă vă îngrijorează, ați putea începe prin a lua o doză mai mică și a permite organismului dumneavoastră să se obișnuiască mai întâi cu noul supliment. Acest lucru ar putea atenua orice efecte adverse.

Probioticele vă pot îmbolnăvi?

În general, acestea sunt considerate sigure pentru consum, dar, uneori, administrarea probioticelor duce la ușoare tulburări de stomac și greață. De cele mai multe ori, aceste simptome vor înceta după ce organismul dumneavoastră se va obișnui cu noua doză de bacterii benefice.

Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste simptome ar putea fi un semn că aveți o problemă de bază. Cercetările au descoperit că persoanele cu supraaglomerare bacteriană la nivelul intestinului subțire (SIBO) pot simți efecte secundare, cum ar fi dureri de stomac, atunci când iau probiotice.

Dacă aveți SIBO, este posibil să aveți și simptome precum dureri abdominale, diaree și dureri de cap. Vorbiți cu un medic dacă aceste suplimente vă fac să vă simțiți rău, deoarece acesta vă va putea ajuta să identificați cauza de bază.

Probioticele și stomacul deranjat: Este ceva obișnuit?

Deoarece bacteriile benefice se găsesc în mod natural în corpul dumneavoastră și în alimentele probiotice, o durere de stomac după administrarea de probiotice nu este comună. Cu toate acestea, poate apărea în perioada inițială de administrare a acestora.

Există câteva modalități prin care puteți atenua aceste simptome. Acestea includ asigurarea că nu luați suplimentul pe stomacul gol, consumul de apă cu mentă sau ceai de mentă pentru a ușura simptomele, asigurându-vă că produsul nu are multe ingrediente adăugate și vorbind cu un nutriționist pentru a vă asigura că luați suplimentele care se potrivesc cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Care sunt efectele secundare ale probioticelor?

Probioticele pot avea unele efecte secundare. Există multe tipuri diferite de suplimente, inclusiv suplimente de enzime digestive, probiotice pe bază de drojdie și alte suplimente alimentare pe bază de probiotice. Din acest motiv, efectele secundare pot fi diferite, în funcție de persoană și de tipul pe care îl luați.

Efectele secundare includ:

  • Durerile de cap sunt cauzate de obicei de suplimentele și alimentele care conțin bacterii producătoare de histamină, deoarece impactul pe care aceste bacterii îl au asupra sistemului nervos modifică fluxul sanguin către creier. Acestea pot fi evitate prin consumul de mai multe lichide și prin somn mai mult, iar acestea dispar de obicei în decurs de o săptămână.
  • Gaze și balonare - acestea sunt foarte frecvente și, de obicei, dispar în decurs de o săptămână de la administrarea suplimentului. Cu toate acestea, dacă ele continuă, ar putea indica o afecțiune de bază, cum ar fi o creștere bacteriană excesivă în intestine.
  • Refluxul acid - aceasta este atunci când acidul din stomac se deplasează înapoi în esofag. Se poate întâmpla atunci când bacteriile rele din stomac sunt ucise. Bacteriile eliberează toxine care cauzează refluxul acid. Acesta poate fi evitat prin dizolvarea suplimentului în apă.
  • Greață - acesta este un efect secundar comun, iar administrarea suplimentului cu alimente îl poate ușura.
  • Constipație - deși este relativ rară, uneori organismul nu poate elimina toxinele și alte deșeuri din corp suficient de repede, ceea ce duce la mișcări intestinale rare. Puteți ameliora aceste simptome prin introducerea mai multor fibre în dieta dumneavoastră sau prin administrarea unui supliment de fibre.
  • Diareea - simptomele de sănătate digestivă sunt comune, așa că unele persoane pot avea diaree. Puteți ameliora simptomele bând mai multă apă și consumând mai multe fibre.
  • Mâncărimi și erupții cutanate - uneori, probioticele pot provoca erupții cutanate, deoarece bacteriile eliberează toxine în organism. Această reacție poate fi cauzată dacă produsul conține ingrediente de proastă calitate, dar de obicei încetează în câteva săptămâni.
  • Dureri abdominale și crampe - acesta este un alt efect secundar comun cauzat de modificările intestinale, care are ca rezultat mai multe gaze decât de obicei. Aceste simptome dispar, de obicei, în câteva săptămâni, de asemenea.

Potrivit nutriționiștilor, probioticele sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră digestivă, ajutându-vă să vă asigurați că aveți scaune regulate. Mulți oameni iau aceste suplimente pentru a reduce balonarea, gazele și tulburările de stomac și pot fi folosite și pentru alte afecțiuni digestive, cum ar fi IBS.

Pentru cele mai bune rezultate, ați putea discuta cu un nutriționist pentru a vă da seama ce tip de probiotice este potrivit pentru afecțiunea dumneavoastră. Pe lângă administrarea acestor suplimente, ați putea crește numărul de alimente probiotice pe care le consumați. Sursele alimentare bune de bacterii benefice includ produse fermentate, cum ar fi aluatul acrișor, varza murată, etc..

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
healthinsider.news
Sursa: 

healthinsider.news

La Inceput