Fructele goji. Beneficii și contraindicații

Fructele goji sunt consumate de mult timp pentru conținutul lor ridicat de nutrienți și pentru beneficiile medicinale raportate. Fructele Goji aparțin familiei Solanaceae, care include cartofii, roșiile și vinetele. Aceste fructe sunt bogate în substanțe nutritive și conțin niveluri ridicate de mulți antioxidanți, în special betacaroten și zeaxantină. Ele sunt consumate de obicei uscate și pot fi adăugate în smoothie-uri, cereale sau produse de patiserie.

Beneficiile fructelor goji:

 • reduc riscul de îmbolnăvire
 • cresc imunitatea
 • susțin sănătatea ochilor
 • diminuează concentrația de lipide din sânge
 • promovează fertilitatea
 • echilibrează nivelul de zahăr din sânge
 • ajută la sindromul metabolic

Profilul nutrițional al fructelor goji:

100 g de fructe de goji conțin:

 • 306kcal/1289kj
 • 49g de carbohidrați
 • 13g de fibre
 • 13g de protein
 • 25mg vitamina C
 • 1100mg potasiu
 • 5mg fier

Fructele goji sunt considerate una dintre cele mai bogate surse naturale de antioxidanți, vitamina C, flavonoide și carotenoide, în special zeaxantină, quercetină și rutină.

Care sunt principalele eneficia pentru sănătate ale fructelor de goji?

 1. Pot reduce riscul de îmbolnăvire

Fructele goji sunt pline de antioxidanți. Antioxidanții oferă numeroase beneficii de protecție a sănătății, cum ar fi prevenirea deteriorării radicalilor liberi, ceea ce poate reduce riscul de îmbolnăvire. Antioxidantul specific din fructele de goji se numește zeaxantină, care conferă fructelor de goji culoarea lor roșie strălucitoare.

 1.  Susțin sistemul imunitar și protejează împotriva răcelii și gripei

Acest lucru se datorează conținutului ridicat de zeaxantină.

 1.  Susțin sănătatea ochilor

Zeaxantina a primit multă atenție datorită efectelor sale benefice pentru vedere, în special reducerea riscului de retinopatie și degenerescență maculară legată de vârstă. Antioxidanții din fructele goji filtrează lumina albastră dăunătoare și protejează ochii în timpul îmbătrânirii. Chiar și o porție mică de fructe goji s-a dovedit a fi de ajutor.

 1. Diminuează concentrația de lipide din sânge

S-a demonstrat că un consum pe termen lung de fructe goji scade colesterolul LDL și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Un studiu a arătat că polizaharidele din fructele goji pot regla tensiunea arterială și reduce nivelul colesterolului rău, protejând astfel inima.

 1.  Promovează fertilitatea

Fructele  goji sunt folosite în medicina chineză pentru a susține fertilitatea și ratele de succes la FIV. Studiile arată că acestea pot crește numărul și rezistența spermatozoizilor, apetitul sexual și funcția hormonală reproductivă.

 1.  Echilibrează nivelul de zahăr din sânge

Fructele Goji pot fi utile în echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările arată că fructele goji echilibrează nivelul de insulină și glucoză din sânge și ar putea fi o parte utilă a dietei pentru cei cu diabet.

 1.  Ajută la sindromul metabolic

Rezultatele sugerează că adăugarea de fructe goji în dietă este un supliment alimentar eficient pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele cu sindrom metabolic.

Cum se consumă fructele goji

Fructele goji uscate pot fi consumate crude sau gătite pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Acestea sunt ușor de încorporat în rețete prin simpla lor înlocuire cu alte tipuri de fructe uscate sau fructe de pădure proaspete.

O mână de boabe de goji poate fi adăugată într-un pahar de apă caldă sau rece și lăsată să se rehidrateze timp de cinci până la zece minute. Înmuierea fructelor de pădure uscate în acest fel le face să fie plinuțe și suculente. Ceaiul poate fi băut, iar boabele hidratate pot fi consumate.

Sunt fructele goji sigure pentru toată lumea?

Deși fructele goji sunt bogate în nutrienți și oferă multe beneficii pentru sănătate, există anumite situații în care este recomandat să evitați consumul lor:

 • Persoane care iau medicamente:

Anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antidepresivele și medicamentele pentru tensiunea arterială, pot interacționa cu compușii din fructele goji. Este important să consultați medicul dumneavoastră înainte de a consuma goji dacă luați medicamente.

 • Persoane cu alergii:

Este posibil ca unii oameni să fie alergici la fructele goji sau la componentele lor. Simptomele unei alergii pot include erupții cutanate, mâncărime, umflarea feței sau a gâtului și dificultăți de respirație. Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome după ce ați consumat goji, solicitați imediat asistență medicală.

 •  Persoane cu afecțiuni medicale preexistente:

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi boli de rinichi, boli de ficat sau tulburări de sânge, ar trebui să consulte medicul lor înainte de a consuma goji. Fructele goji pot interacționa cu anumite medicamente și pot agrava anumite afecțiuni medicale.

 • Femei însărcinate sau care alăptează:

Nu există suficiente dovezi științifice pentru a stabili dacă fructele goji sunt sigure pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Deși nu au fost raportate efecte adverse, este recomandat să evitați precauția și să le evitați în această perioadă.

 • Consumul excesiv:

Consumul excesiv de goji poate duce la anumite efecte secundare, cum ar fi diaree, greață, vărsături și dureri de stomac. Este recomandat să respectați doza recomandată de 15-20 de grame pe zi.

Recomandări:

Este important să consumați goji cu moderație și să fiți atenți la corpul dumneavoastră pentru a identifica eventualele reacții adverse.

Consultați medicul dumneavoastră înainte de a consuma goji, mai ales dacă luați medicamente sau aveți afecțiuni medicale preexistente.

Asigurați-vă că achiziționați goji de la o sursă de încredere pentru a vă asigura că sunt de calitate bună și nu sunt contaminate.

 

Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput