Bărbații din Uganda insistă să fie alăptați și nu acceptă un refuz. „Dacă femeile spun „nu”, pot provoca violență"

În anumite regiuni ale Ugandei, precum și în părți ale Tanzaniei și Kenyei, alăptatul bărbaților este o normalitate șocantă. Această practică controversată, în creștere, ridică întrebări despre violența de gen și consecințele sale asupra nutriției copiilor. Un studiu recent aduce în prim-plan această realitate șocantă și explorează motivele din spatele acestui comportament, scrie The Guardian.

Jane, o tânără de 20 de ani din Uganda, care are un copil de șase luni, împărtășește că soțul ei manifestă o preferință pentru laptele matern.

„El afirmă că îi place gustul și că îi aduce beneficii pentru sănătate. Se simte mai bine după consumul acestuia”, a dezvăluit ea.

Jane a mărturisit că soțul ei a început să-i ceară lapte matern în noaptea în care s-a întors acasă de la spital după naștere.

„El mi-a spus că face acest lucru pentru a mă ajuta cu producția de lapte. Inițial, mi s-a părut că este o cerere justificată.”

Obiceiul bărbaților de a consuma laptele matern al partenerelor lor nu este neobișnuit în anumite regiuni din Uganda, precum și în părți ale Tanzaniei și Kenyei. Acum, acest comportament este asociat cu violența de gen și comportamentul coercitiv, ridicând îngrijorări cu privire la efectele asupra nutriției sugarilor. Cu toate acestea, puține informații erau disponibile cu privire la această practică până când ministrul ugandez al sănătății, Sarah Opendi, a făcut referire la ea în parlament în 2018, avertizând cu privire la „o cultură în creștere a bărbaților care solicită să sugă, punând în dificultate unele mame care alăptează și bebelușii lor.”

Cauzele și consecințele acestui fenomen sunt subiectul primului studiu preliminar cunoscut realizat de Universitatea Kyambogo din Kampala și Universitatea Kent din Marea Britanie, cu sprijinul Fondului de Cercetare pentru Provocări Globale.

„Am considerat acest studiu drept o călătorie de explorare. Nu știam dacă vom găsi pe cineva dispus să recunoască că practică acest obicei. La un moment dat, nu eram siguri dacă era real sau nu”, a explicat Dr. Rowena Merritt, o cercetătoare britanică specializată în comportament și sănătate publică, care a fost cercetătoarea principală a acestui proiect.

Studiul s-a concentrat pe districtul rural Buikwe din regiunea centrală, unde acest comportament este considerat obișnuit. Au fost realizate interviuri anonime cu un grup de patru bărbați care lucrau ca șoferi de motociclete-taxi.

„Unul dintre bărbați a recunoscut: „Știu că și alți bărbați o fac, dar nu am discutat niciodată despre asta. Așa că, eu cred că este un comportament răspândit, dar nu este acceptat social”, a relatat Merritt.

Studiul preliminar a indicat că bărbații obișnuiesc să consume lapte matern înainte de a hrăni bebelușul, de obicei o dată pe zi, uneori chiar mai des, timp de aproximativ o oră la un moment dat. Ei au afirmat că le oferă energie.

„Mă ajută să mă simt mai energic. Când vin acasă pentru prânz, mă relaxează în mijlocul zilei de muncă”, a mărturisit Thomas.

„În unele comunități, se crede că laptele matern are proprietăți revitalizante și terapeutice, vindecând chiar și boli precum HIV/SIDA și cancerul”, a menționat Dr. Peter Rukundo, lector superior la Universitatea Kyambogo, care a participat la cercetare.

Bărbații au menționat, de asemenea, că acest obicei le permite să inițieze relații sexuale și să-și exprime afecțiunea. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă adesea cu femeile proaspăt născute.

Un bărbat a explicat cercetătorilor: „Când sug, simt că sunt răsfățat ca un copil, iar acest sentiment creează o dependență. Mă simt ca un prinț.”

Femeile par să aibă puține opțiuni în această privință. „Pare să fie un comportament extrem de impus asupra femeilor cu care am discutat”, a subliniat Merritt.

Când a fost întrebată ce s-ar întâmpla dacă ar refuza, o femeie a răspuns: „Mă tem că soțul meu ar putea căuta pe altceva dacă nu aprob acest lucru.”

Thomas a admis că opoziția femeilor poate duce la violență. „Ele nu pot refuza, pentru că te obsedează, este greu să renunți. Dacă femeile spun „nu”, pot provoca violență, este o problemă gravă", a avertizat el.

Această practică a fost legată de violența de gen în regiunea Karamoja din nord-estul Ugandei. „Un nutriționist a afirmat că este o practică obișnuită acolo sub formă de violență, cu bărbați care folosesc forța pentru a obține lapte matern", a dezvăluit Rukundo.

Profesioniștii din domeniul sănătății, inclusiv moașele și nutriționiștii, au relatat cercetătorilor cazuri în care bebelușilor le-a fost administrat lapte praf pentru că partenerii doreau lapte matern, precum și cazuri în care femeile au ajuns la clinică cu mameloane infectate sau mușcate din cauza suptului bărbaților. De asemenea, există riscuri pentru bebeluși de a se infecta cu bacterii din saliva bărbaților.

„Există un decalaj în ceea ce privește conștientizarea publică a riscurilor asociate acestor practici. Dar provocarea constă în lipsa de date concrete cu privire la cât de răspândit este acest comportament. Este necesară o cercetare privind prevalența", a subliniat Rukundo.

El a solicitat, de asemenea, guvernului și partenerilor de dezvoltare să colaboreze pentru a aborda această problemă. „Nu există niciun mesaj clar sau efort deliberat, chiar dacă ministrul sănătății a recunoscut problema. Prin urmare, într-un fel, este o negare. Dacă se menține tăcerea, problema va persista", a avertizat el.

Merritt a adăugat: „Mă tem că, pe măsură ce timpul trece, acest comportament ar putea deveni o parte integrantă a culturii și tradiției generațiilor viitoare. Văd asemănări cu practica mutilării genitale feminine.”

Citește și: VIDEO//O femeie își alăptează soțul. „Nu a mai răcit timp de doi ani după ce a început să bea laptele meu”

 

Sursa foto: 
www.wvi.org (foto simbol)
La Inceput