Cinci principii de bază pe care să le aplicăm când vrem să slăbim

De multe ori ați auzit persoanele din anturajul vostru că își doresc să slăbească și fac pentru asta tot posibilul - de la excluderea unor produse din alimentație până la diete drastice, totul pentru a obține o siluetă perfectă. Există și persoane care adoptă un regim alimentar echilibrat și, totuși, nu reușesc să scape de câteva kilogramele în plus. Nutriționista Anastasia Valac ne vorbește despre cinci principii de bază pe care ar fi necesar să le urmăm atunci când vrem să slăbim.

Alimentația sănătoasă este cea adaptată și echilibrată energetic și nutrițional și presupune acoperirea nevoilor energetice concomitent cu cele nutriționale pentru menținerea propriilor structuri, satisfacerea proceselor de restabilire, întreținerea proceselor fiziologice, a creșterii și dezvoltării.

Alimentația sănătoasă trebuie să îndeplinească 5 criterii de bază:

  1. Trebuie să fie adecvată (potrivită), astfel încât alimentele consumate să aducă nutrienți esențiali, fibre vitamine și minerale în cantități suficiente pentru menținerea sănătății și a greutății corpului.
  2. Alimentația sănătoasa trebuie să fie echilibrată, trebuie respectată o anumită proporție între nutrienţi.
  3. O alimentație sănătoasă trebuie sa fie verificată caloric pentru a asigura controlul greutății corporale.
  4. În alimentația sănătoasă este foarte importantă moderația – ne referim la posibilul exces de sare, grăsimi, zahăr sau alt component nedorit peste anumite limite.
  5. Alimentația trebuie să fie variată. Varietatea dietei presupune evitarea consumului unui anumit aliment, chiar înalt nutritiv, zi după zi, pentru perioade lungi de timp.

De asemenea, este necesar să țineți cont de densitatea de nutrienți și densitatea calorică a unui produs. Densitatea de nutrienți este cantitatea de nutrienţi, inclusiv vitamine, minerale, fibre raportată la valoarea energetică a produsului (adică kcal pe care le are). Densitatea calorică sunt produsele alimentare care oferă multe kcal, dar puțini nutrienţi.

 

Sursa foto: 
Arhivă personală
La Inceput