Prospețime, gust deosebit, miros pătrunzător, în câteva cuvinte „ca la mama acasă”. Acestea ar fi doar câteva calificative care ar descrie proprietățile gustative ale pâinii preparată cu maia. Numită și „pâinea bunicilor”, aceasta, pe lângă faptul că se prepară ușor, din ingrediente naturale, fără adaosuri și coloranți, ajută la o digestie mai bună și poate fi consumată de către oricine, spun specialiștii.
Dar ce conține această pâine și ce presupune ingredientul minune: maiaua?
Maiaua este un produs din făină integrală și apă. Aceasta fermentează cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus. Ea este săracă în drojdie (spre deosebire de drojdia comercială – foarte concentrată), astfel timpul necesar dospirii este mult mai lung. Gustul pâinii cu maia este ușor acru si are o aromă distinctă, lucru ce se datorează prezenței acizilor lactic și acetic produși de lactobacili.
Din fermentarea naturală a aluatului cu maia rezultă o mulțime de avantaje asupra sănătății, în comparație cu pâinea comercială la producerea căreia se folosește prea multă drojdie (crescută controlat în laborator) și care oferă posibilitatea să fie fabricată foarte rapid.
„Maiaua este un agent de fermentare, care se cultivă din apă și făină integrală, după o tehnică specială. Apoi, ea se întreține corespunzător și poate fi folosită. Maia este ca o plămădeală, cum se zice în popor, cu care se fermentează aluatul”, a spus Natalia Matiescu, biolog și fondator al Asociației Naționale pentru Alimentație Sănătoasă.
Procesul de fermentare tradițională, adică pe perioade lungi de timp, asigură o activitate metabolică ridicată și permite apariția unei pâini cu calități gustative superioare.
„Tot procesul de creare a pâinii durează în jur de 26 de ore. În acest timp pâinea este lăsată să dospească, iar ulterior are un gust deosebit”, mai spune biologul.
Ingredientele pentru pâine
Pâinea făcută cu maia are în componența sa doar făină integrală, apă și eventual sare sau semințe. „În primul rând, făina integrală se face la moara de piatră, care se deosebește foarte mult de cea industrială, unde temperatura de producere este foarte înaltă, în rezultat generând o valoare nutrițională mică”, afirmă Natalia Matiescu.
Pâinea preparată cu maia are multe beneficii asupra sănătății, care sunt pe larg apreciate de moldoveni. „Această pâine se asimilează foarte ușor în organism și este benefică pentru flora intestinală. De asemenea, este recomandată oricui, în special celor care au probleme cu sănătatea, precum diabet zaharat sau intoleranță la gluten, deoarece în procesul de fermentare o parte din gluten este neutralizat. Cunosc cazuri când oamenii aveau probleme mari de digestie și nu puteau consuma pâine obișnuită, după ce au încercat-o pe cea cu maia nu mai pot renunța”, adaugă biologul.
Specialista spune că în comparație cu pâinea de maia, cea obișnuită conține diverși aditivi și gluten, care îi oferă un aspect frumos, dar mai puțin nutritiv și sănătos. „Este preparată rapid și e gustoasă doar în prima zi, ulterior începe a face mucegai. Însă, pâinea cu maia este total diferită. Ea nu mucegăiește și pe zi ce trece devine tot mai gustoasă. Cam în a treia zi, putem spune că are gustul perfect și poate fi păstrată până la zece zile, ulterior se usucă și poate fi folosită ca pesmeți pentru supe, de exemplu”.
Tot procesul de preparare a pâinii presupune o adevărată tehnologie, care trebuie urmată cu strictețe, pentru a primi un produs de calitate.
„Sunt mai mulți pași pentru a coace această pâine. Trebuie să urmezi etapele corect, proporțiile de ingrediente, precum și termenul pentru fiecare etapă. Toate acestea pot fi învățate la ateliere specializate sau de la oamenii pasionați de a coace pâine acasă. Vreau să menționez că în ultimul timp, foarte multă lume a devenit curioasă de conceptul de altădată de a coace pâine acasă, în special copiii”, încheie specialista.
În Republica Moldova cine dorește să învețe cum să prepare pâine cu maia de calitate, poate participa la ateliere speciale, care sunt atât pentru adulți, cât și copiii. Vârsta minimă de participare pentru micuți este de cinci ani. Aceste ateliere sunt organizate de către Natalia Matiescu la cerințele doritorilor, în școli, grădinițe sau alte localuri familiare.