Fluctuațiile bruște de temperatură, de presiune atmosferică sau fenomenele meteorologice extreme au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Specialiștii din sănătate asociază aceste fenomene cu manifestarea unor patologii și menționează că de vină se fac schimbările climatice. Află în continuare cum influențează schimbările bruște a timpului de afară sănătatea și bunăstarea fizică și psihică.
Experții sunt îngrijorați
Potrivit medicilor, schimbările vremii sunt, de fapt, provocări pentru sistemul imun și cel musculoscheletal. De fapt, odată ce corpul nostru s-a adaptat la o vreme, iar apoi aceasta se schimbă, organismul este forțat să se adapteze. Uneori, această adaptare este prea dificilă, fapt ce poate genera îmbolnăvirea.
În timp ce unii savurează aceste încălziri neașteptate, experții atenționează că ele contribuie la mărirea numărului de răceli sezoniere.
„În timp ce nici un factor nu poate afecta toate persoanele într-un mod egal, unii pot avea un răspuns imun mai accentuat la schimbările majore în temperatură și presiune atmosferică”, a menționat Dr. Bradley Chipps, ex-președinte al Colegiului American de Alergie, Astmă Bronșic și Imunologie, director medical al secției de terapie respiratorie la Sutter Health din Sacramento, California, SUA.
Efectele schimbării bruște a vremii asupra sănătății
1. Alergiile sezoniere provocate de polen. Expunerea la alergenii din exterior este cauza apariției acestui fenomen. Un studiu din 2018 publicat în Analele de Alergie, Astmă și Imunologie, a descoperit o asociere pozitivă dintre furtuni și atacurile de astm bronșic. Autorii au explicat fenomenul prin mărirea presiunii atmosferice înainte de furtună, ceea ce determină creșterea concentrația polenului ierburilor în aer, factor ce poate declanșa un acces de astmă. Temperaturile înalte iarna determină înflorirea precoce a plantelor, ceea ce determină eliminarea polenului în mediul înconjurător și agravarea simptomelor alergiilor sezoniere.
Puful plopilor și alergiile sezoniere - cum să scapi de ele.
De asemenea, Chipps menționează că alergiile provoacă inflamația căilor aeriene superioare, ceea ce le face cu mult mai susceptibile la alți agenți patogeni din mediul înconjurător. Astfel, la pachet cu alergia ar putea veni și o răceală sezonieră.
2. Infecțiile căilor aeriene superioare. Fluctuațiile de temperatură determină deseori îmbrăcămintea necorespunzătoare: fie haine prea puține și subțiri, fie prea multe și prea groase. Această vestimentație neadaptată ar putea influența negativ imunitatea, determinând apariția infecțiilor ale căilor aeriene superioare.
Află despre cele mai frecvente infecții respiratorii acute.
3. Infecțiile cronice ale sinusurilor și a gâtului
Sistemele de încălzire și de condiționare a aerului din încăperi de cele mai multe ori nu sunt capabile să facă față fluctuațiilor de temperatură. Cu atât mai mult, alternarea încălzirii și a răcirii aerului contribuie la uscarea aerului.
Aerul lipsit de umezeală poate fi cu mult mai ușor inundat de polen, praf și mucegai, ceea ce este calea sigură spre infecțiile cronice ale sinusurilor și a gâtului. Iată de ce este important să schimbi filtrele aparatelor de condiționare la fiecare 6 luni. Dacă nu o faci, aparatele răspândesc în aer toate particulele nocive menționate anterior, iar tu și familia ta le inhalați în timp ce vă aflați acasă.
De asemenea, este recomandat să ai acasă și un umidificator al aerului.
4. Afecțiuni ale sistemului osteo-articular
Odată cu încălzirea vremii apare dorința de a petrece mai mult timp în exterior. Cu toate acestea, nu sunt recomandate exercițiile fizice prea intense după o perioadă de hibernare. Pentru a evita traumatismele, medicii recomandă schimbarea treptată a efortului fizic asupra sistemului scheletal.
5. Afecțiuni ale sistemului cardio-vascular
Studiile cardiologilor din Michigan, SUA au concluzionat că schimbările bruște ale temperaturii pot mări semnificativ riscul atacurilor cardiovasculare, afectând sănătatea inimii și a vaselor de sânge în viitor. În acest caz, un factor asociat temperaturilor extreme, în special celei joase, este și umiditatea înaltă.
6. Atacurile migrenei. Modificarea presiunii atmosferice, a vremii – de la cald la rece sau viceversa, a umidității aerului sau a luminii solare poate cauza un dezechilibru al substanțelor chimice din creier, inclusiv a serotoninei, fapt ce poate contribui la apariția migrenelor. În acest caz monitorizarea factorilor care provoacă migrena și evitarea acestora ar putea atenua această situație.
Deși organismul uman are un șir de mecanisme de adaptare la temperaturile extreme, acestea pot fi prea rapide, astfel încât creează situații stresante la care organismul uman nu este capabil să răspundă în timp util. Drept urmare, este afectată starea de sănătate.
Dacă simți că starea ta de sănătate este afectată de schimbările vremii, nu ezita să te adresezi la un specialist și să urmezi toate recomandările acestuia.
Sănătate să aveți!
piedmont.org, elemental.medium.com, nexusmedianews.com, mayoclinic.org