Acum plasticul a ajuns și în sângele uman. Ce ar putea însemna acest lucru pentru noi?

Pentru prima dată, în sîngele uman au fost găsite microplastice, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la impactul acestora asupra sănătății umane, scrie euronews.com.

Particulele microscopice, unele dintre ele fiind de doar 0,0007 mm, adică aproximativ a douăzecea parte din grosimea unui fir de păr uman, au fost descoperite în cazul a 77% dintre donatorii de sânge adulți sănătoși, care au fost supuși la diferite analize în cadrul noului studiu realizat în Olanda în anul 2021.

Chiar dacă impactul microplasticelor asupra corpului uman rămâne unul încă necunoscut, aceste descoperiri evidențiază încă o dată modul în care substanțele pe bază de combustibili fosili invadează fiecare aspect al vieții umane.

Microplasticele au fost deja descoperite în fecalele umane, la nou-născuți și chiar la fetuși. Astfel, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că aceste microparticule ar putea folosi fluxul sanguin pentru a putea pătrunde în organele noastre.

"Sângele, ca și substanță componentă a organismului uman, reprezintă 6-7% din greutatea totală a acestuia, având rolul de a transporta prin organism oxigen și substanțe nutritive, cât și particule de plastic către alte țesuturi și organe", se arată în acest studiu.

Ce fel de materiale plastice au descoperit cercetătorii în organismul uman?

Jurnalul academic „Environmental International” a publicat că în aproximativ 80% dintre cei 22 de donatori de sânge cărora li s-a păstrat anonimatul, li s-au descoperit în sânge particule de plastic care erau ușor de identificat. Polietilenul tereftalat (PET), care este folosit la fabricarea sticlelor pentru băuturi, a fost depistat la 50% dintre donatori, în timp ce polistirenul, care este folosit la fabricarea ambalajelor, a fost descoperit la 36% dintre aceștia.

A treia cea mai frecventă particulă întâlnită a fost polietilena, care este utilizată în mod obișnuit la fabricarea pungilor de plastic destinate cumpărăturilor, care a fost găsită la 23% dintre participanți.

Deși în prezent nu există suficiente informații privind prezența microplasticelor în corpul uman pentru a putea efectua o evaluare a riscurilor acestora asupra sănătăţii umane, studiul totuși evidențiază că „este plauzibil din punct de vedere științific faptul că particulele de plastic pot fi transportate spre organe prin intermediul fluxului sanguin”.

Cercetătorii au mai adăugat: „S-a demonstrat că în placenta umană pot să pătrundă cu ușurință bile de polistiren de 50, 80 și 240 nanometri și, probabil, polipropilena de dimensiuni microscopice”.

Cum s-au asigurat oamenii de știință că sângele nu a fost contaminat?

Majoritatea micro și nanoplasticelor nu sunt vizibile cu ochiul liber, astfel încât asigurarea faptului că sângele donat nu era contaminat cu particule din plastic a fost un aspect important în timpul efectuării acestui studiu.

Cercetătorii au folosit o serie de proceduri stricte pentru a preveni contaminarea cu alte materiale plastice.

Aceștia au folosit puncția venoasă, care este o metodă de colectare a sângelui cu ajutorul unui flacon ermetic care se acoperă cu un capac de cauciuc, în vederea prelevării mostrelor și, ceea ce este foarte important, cercetătorii au reușit să evite „orice fel de contact cu tuburile sau rezervoarele din plastic”.

Aceste proceduri au asigurat măsurarea strictă a cantității de plastic care se găsea în sângele participanților din cadrul studiului.

Cum pătrunde plasticul în organismul uman?

În prezent, în toate zonele planetei au fost descoperite cantități de microplastic, începând cu fundul mării, care reprezintâ  principala sursă de hrană pentru animalele subacvatice, în pădurile tropicale și terminând cu vârfurile munților. Aceste particule minuscule pot pătrunde în corpul uman prin mai multe moduri, dar majoritatea acestora pătrund probabil prin intermediul digestiei sau aerului.

De asemenea, materialele plastice pot fi găsite și în produsele de îngrijire personală, inclusiv în pasta de dinți, în rujul de buze, în particulele de cerneală pentru tatuaje, cât și în polimerii utilizați pentru confecționarea protezelor dentare.

Din moment ce „perioada de ședere” a particulelor de plastic în sânge nu este încă cunoscută, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că aceste particulele de plastic ar putea fi transportate de către celulele din sânge ale sistemului imunitar, ceea ce ar putea afecta controlul imunitar al corpului uman.

Astfel, este necesară efectuarea mai multor cercetări științifice pentru a determina dacă aceste particule de plastic ar putea să reprezinte un un risc inevitabil la adresa rasei umane.

Tradus de Augustina Sagaidac, studenta Facultatea de Limbi Străine, USM

Sursa foto: 
euronews.com
Sursa: 

euronews.com

La Inceput