O ceașcă de ceai negru pe zi, ar putea ține diabetul la distanță

O ceașcă zilnică de ceai negru poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 la adulți, potrivit unui nou studiu. Potrivit cercetării prezentate la reuniunea anuală din acest an a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, persoanele care consumă ceai negru în fiecare zi au un risc cu 53% mai mic de prediabet și cu 47% mai mic de diabet de tip 2.

Prediabet înseamnă a avea un nivel ridicat al glicemiei, diabetul de tip 2 este caracterizat de rezistența la insulină, atunci când organismul are o problemă în a procesa zahărul ca și combustibil.

„Acest studiu a arătat într-o populație chineză generală că un consum obișnuit de ceai, în special de ceai negru, a fost asociat cu un risc redus atât de prediabet, cât și de diabet”, a precizat pentru Health Tongzhi Wu, co-autorul principal al studiului, profesor asociat la Universitatea din Adelaide și membru la mijlocul carierei pentru Hospital Research Foundation Group.

Wu a explicat că studiile anterioare prezintă numeroase beneficii ale consumului de ceai, cum ar fi reducerea inflamației și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Noua cercetare s-a concentrat pe un alt aspect al riscului de diabet.

„Studiul nostru a arătat că este asociat cu o creștere a excreției urinare de glucoză, ceea ce poate contribui, de asemenea, la beneficiile sale glicemice”, a spus Wu.

Deoarece studiul a utilizat date colectate prin intermediul unor chestionare standardizate de la o populație care trăiește în comunitate, Wu a menționat că sunt necesare alte studii intervenționale pentru a valida beneficiile clinice ale ceaiului negru. Dar, concluziile noului studiu pot fi totuși ușor adaptate ca un obicei de viață cu risc scăzut.

Cum influențează ceaiul închis la culoare riscul de zahăr din sânge și de diabet

Mecanismul care stă la baza impactului ceaiului negru asupra riscului de diabet poate fi legat de creșterea excreției de glucoză în urină, precum și de îmbunătățirea sensibilității la insulină, a declarat pentru Health Caroline Messer, endocrinolog la Northwell Lenox Hill Hospital.

„Ceaiul negru ar putea lucra cu rinichii pentru a scoate glucoza din sânge și a o introduce în urină, precum și prin îmbunătățirea sensibilității la insulină în mușchi și grăsime”, a spus Gutierrez.

Cercetările arată că ceaiul negru, este plin de antioxidanți care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la scăderea riscului de a dezvolta o boală cronică.

Un studiu din 2018 a demonstrat impactul consumului de ceai negru asupra nivelului de zahăr din sânge, punându-i pe participanți să bea o băutură bogată în zahăr asociată fie cu o doză mică sau mare de ceai negru, fie cu un placebo. Persoanele care au băut doza mică sau mare de ceai negru au avut o glicemie mai mică în comparație cu cele care au băut un placebo.

„Teaflavinele și tearubiginele pot reduce nivelul colesterolului și al zahărului din sânge”, a explicat pentru Health Divya Yogi-Morren, director medical al Cleveland Clinic Pituitary Center, departamentul de endocrinologie, diabet și metabolism.

Citește și: Top 10 alimente pentru persoanele cu diabet

Ceaiul negru are o varietate de beneficii care contribuie la bunăstarea generală, care poate contribui, la rândul său, la un risc redus de diabet.

„Catechinele din ceaiul negru au demonstrat, de asemenea, în unele studii, că reduc greutatea corporală și scad grăsimea corporală", a spus Yogi-Morren.

„De asemenea, afectează tipul de bacterii din intestin care poate juca un rol în reducerea riscului de diabet prin promovarea creșterii bacteriilor bune și inhibarea creșterii bacteriilor rele".

Yogi-Morren  a mai precizat că ceaiul negru poate modula excreția de glucoză în rinichi, ceea ce înseamnă că mai multă glucoză poate fi excretată din organism scăzând riscul de glicemie ridicată și diabet. În plus, procesul unic de fermentare are ca rezultat crearea de compuși bioactivi care au antioxidanți și efecte antiinflamatorii care cresc sensibilitatea la insulină și performanța celulelor beta din pancreas.

„Diabetul este cauzat fie de scăderea producției de insulină din pancreas, fie de reducerea sensibilității la insulin”, a explicat Yogi-Morren.

Potrivit medicului, atunci când producția de insulină și sensibilitatea la insulină sunt îmbunătățite, există o șansă mai mică de a dezvolta diabet.

„În cele din urmă, ceaiul negru poate spori acțiunea insulinei, poate îmbunătăți rezistența la insulină, poate proteja celulele beta din pancreas care produc insulină, poate elimina radicalii liberi din organism și poate reduce inflamația”, a spus Yogi-Morren.

Dacă alegeți un ceai negru pe care să îl adăugați în cămară, Gutierrez recomandă un ceai negru natural, fără adaos de ingrediente artificiale.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma impactul ceaiului negru asupra riscului de diabet, adăugarea ceaiului negru în rutina dumneavoastră este totuși un efort care merită.

„Observațiile noastre susțin conceptul de a bea în mod regulat ceai", a spus Wu, „în special ceai negru, ca o abordare dietetică sigură și ieftină, pentru a reduce riscul de prediabet și d

Sursa foto: 
pexels.com
La Inceput