Primele zile alături de copilul tău. Cum îți revii după naștere

Imediat după naștere vei fi concentrată pe copil și îi vei dedica tot timpul și puterile tale. Dar noi, mamele, trebuie să avem o grijă deosebită de corpul nostru după naștere. Nu mai puțin important însă este și aspectul psihologic – cum te simți și câtă energie ai.

Primele zile la domiciliu trebuie să fie pentru tine un fel de respiro fizic, dar și emoțional. Chiar dacă s-ar putea să ai numeroși vizitatori, încearcă să eviți supraaglomerarea și încearcă să te odihnești. Nu te aștepta că o să reușești să menții casa perfectă – tot ce vei putea face este să mănânci, să dormi și să îngrijești de copil. Nu fi prea dură cu tine -  este perfect în regulă.

După nașterea copilului, medicul ar trebui să discute cu tine despre schimbările care vor avea loc în corpul tău. Vei avea scurgeri vaginale numite lohii - este țesutul și sângele care a căptușit uterul în timpul sarcinii. Acestea vor fi consistente și de o culoare roșie aprins la început, devenind mai fluide în câteva săptămâni, până vor dispărea cu totul. S-ar putea, de asemenea, să ai picioarele umflate. Ai putea diminua această problemă, încercând să ții picioarele în sus, atunci când este posibil.

O altă problemă este constipația. Nu este cazul să te îngrijorezi însă – încearcă să bei multă apă și să mănânci fructe și legume.

Crampele, durerile similare celor menstruale, vor fi de asemenea o experiență comună după naștere, mai ales dacă alăptezi. Laptele matern va începe să apară în termen de trei până la șase zile după naștere.

Despre anumite activități, inclusiv sport și sexul după naștere ar trebui, de asemenea, să discuți cu doctorul tău. Menstruația ar trebui să reapară după șase-opt săptămâni sau mai devreme, dacă nu alăptezi. Dacă alăptezi, menstruația va începe mai târziu.

Unele femei dezvoltă probleme ale glandei tiroide în primul an după naștere. Aceasta se numește tiroidita postpartum. De multe ori debutează cu tiroida hiperactivă, care durează de la două până la patru luni. Cele mai multe femei dezvoltă simptome ale unei tiroide hipoactive, care poate dura până la un an. Problemele tiroidiene sunt ușor de trecut cu vederea din cauza simptomelor prea comune după o naștere, cum ar fi oboseala, probleme de somn, energie scăzută, precum și modificări în greutate.

Fii atentă la simptomele care nu dispar. De cele mai multe ori, problemele legate de glanda tiroidă sunt ușor de tratat, însă în cazul unei tiroide hipoactive îndelungate, femeile pot dezvolta așa-numita boala Hashimoto, ceea ce presupune tratament continuu pe tot parcursul vieții.

Baby blues  - ce înseamnă

După naștere ai putea să te simți tristă și copleșită pentru câteva zile. Expresia din engleză „baby blues” se traduce de asemenea ca fiind o stare de anxietate, tristețe inexplicabilă și plâns fără un motiv definit. Este o reacție a organismului ca rezultat al acțiunii hormonilor, anxietății și lipsei de somn, care vor potența toate emoțiile.

Fii răbdătoare cu tine. Aceste sentimente sunt normale și dispar repede, de la câteva ore la câteva zile. Dacă această stare durează mai mult de două săptămâni, mergi la medic – poate fi vorba despre depresia postpartum.  

Nu aștepta dacă ai gânduri de auto-vătămare sau de vătămare a copilului tău. Este bine să anunți Urgența. Nu te speria. Depresia postpatrum este comună pentru numeroase mămici și se tratează cu succces.

Semnele de depresie postpartum includ:

  • Senzație de neliniște sau iritabilitate
  • Senzație de tristețe, deprimare, sau plâns mult
  • Lipsă de energie
  • Dureri de cap, dureri în piept cu palpitații ale inimii, amorțeală
  • Nu poți să dormi, deși ești foarte obosită
  • Nu poți să mănânci și astfel pierzi în greutate
  • Mănânci prea mult și iei în greutate
  • Ai probleme de concentrare
  • Ești mult prea îngrijorată de copil
  • Nu ai niciun interes față de copil
  • Ai un sentiment permanent de vină
  • Nu te interesează nici un fel de activități, cum ar fi socializarea sau sexul

Unele femei nu spun nimănui despre simptomele lor, deoarece se simt jenate sau vinovate că experimentează astfel de sentimente într-un moment în care ar trebui să fie fericite. Nu lăsa să se întâmple asta cu tine! În primul rând nu vei reuși să ai grijă în mod adecvat de copil, apoi îți faci ție mult mai rău.  

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
landspitali.is
La Inceput