Psoriazis: Cum poate contribui alimentația la ameliorarea simptomelor

Psoriazisul este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă greșit țesuturile normale din corp, cauzând umflături și o creștere rapidă a celulelor pielii. Această creștere excesivă a celulelor poate duce la formarea de pete roșii și mâncărime pe piele, în special pe coate, genunchi, scalp, spate, față, palme și picioare.Deși psoriazisul poate apărea la orice vârstă, este mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani.

Tratamentul pentru psoriazis poate implica utilizarea de creme, unguente, medicamente sau terapie cu lumină pentru a controla simptomele. Cu toate acestea, există cercetări care sugerează că modificarea dietei poate, de asemenea, să contribuie la reducerea simptomelor psoriazisului, conform Healthline.

Până în prezent, cercetările privind dieta și psoriazisul sunt limitate. Totuși, unele studii mici au oferit indicii despre modul în care alimentele pot afecta boala. Încă din 1969, oamenii de știință au analizat o potențială legătură. Cercetătorii au publicat un studiu în revista Archives of Dermatology care nu a arătat nicio legătură între o dietă săracă în proteine și exacerbările psoriazisului. Cu toate acestea, studii mai recente au găsit rezultate diferite.

Dieta hipocalorică

Unele cercetări recente arată că o dietă săracă în grăsimi și calorii poate reduce severitatea psoriazisului. Într-un studiu din 2013 publicat în JAMA Dermatology, cercetătorii au administrat persoanelor implicate în studiu o dietă săracă în energie, de 800 până la 1.000 de calorii pe zi, timp de 8 săptămâni. Apoi au crescut-o la 1.200 de calorii pe zi timp de alte 8 săptămâni. Grupul de studiu nu numai că a pierdut în greutate, dar a înregistrat și o tendință de scădere a severității psoriazisului. Cercetătorii au speculat că persoanele care au obezitate se confruntă cu inflamații în organism, ceea ce agravează psoriazisul. Prin urmare, o dietă care crește șansele de pierdere în greutate poate fi de ajutor.

Dieta fără gluten

Potrivit unor studii, depinde de sensibilitatea persoanei. Cei care suferă de boala celiacă sau de alergii la gluten pot găsi ușurare prin evitarea glutenului. Un studiu din 2001 a constatat că persoanele cu sensibilitate la gluten care au urmat o dietă fără gluten au înregistrat o ameliorare a simptomelor psoriazisului. Când au revenit la dieta obișnuită, psoriazisul s-a înrăutățit. Un studiu din 2005 a constatat, de asemenea, că unele persoane cu psoriazis au avut o sensibilitate crescută la gluten.

Dieta bogată în antioxidanți

Deși fructele și legumele sunt o parte importantă a oricărei diete sănătoase, acestea pot fi deosebit de importante pentru pacienții cu psoriazis. Un studiu din 1996, de exemplu, a constatat o relație inversă între un aport de morcovi, roșii și fructe proaspete și psoriazis. Toate aceste alimente sunt bogate în antioxidanți sănătoși. Un alt studiu publicat câțiva ani mai târziu a constatat că persoanele cu psoriazis aveau niveluri mai scăzute de glutation în sânge. Glutationul este un antioxidant puternic care se găsește în usturoi, ceapă, broccoli, kale, varză, varză și conopidă. Oamenii de știință au speculat că o dietă bogată în antioxidanți ar putea ajuta.

Ulei de pește

Potrivit Clinicii Mayo, o serie de studii au arătat că uleiul de pește poate îmbunătăți simptomele psoriazisului. Într-un studiu din 1989, participanții au urmat o dietă săracă în grăsimi suplimentată cu ulei de pește timp de 4 luni. Mai mult de jumătate au înregistrat o ameliorare moderată sau excelentă a simptomelor.

Evitați alcoolul

Un studiu din 1993 a arătat că bărbații care au abuzat de alcool au avut un beneficiu redus sau chiar inexistent în urma tratamentelor pentru psoriazis. Un studiu din 1990 a comparat bărbații cu psoriazis cu cei fără această boală. Bărbații care consumau aproximativ 43 de grame de alcool pe zi aveau mai multe șanse de a avea psoriazis, în comparație cu bărbații care consumau doar 21 de grame pe zi. Deși avem nevoie de mai multe cercetări cu privire la consumul moderat de alcool, reducerea acestuia poate ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Tratamentele actuale

Tratamentele actuale se concentrează pe gestionarea simptomelor psoriazisului, care tind să apară și să dispară. Cremele și unguentele ajută la reducerea inflamației și a schimbării celulelor pielii, reducând apariția petelor. S-a constatat că terapia cu lumină ajută la reducerea exacerbărilor la unele persoane. Pentru cazurile mai severe, medicii pot utiliza medicamente care suprimă sistemul imunitar sau blochează acțiunea unor celule imune specifice. Cu toate acestea, medicamentele pot avea efecte secundare. Dacă sunteți în căutarea unor tratamente alternative, unele studii arată rezultate promițătoare cu anumite tipuri de diete.

De reținut

Dermatologii au recomandat de mult timp că o dietă sănătoasă este cea mai bună pentru cei cu psoriazis. Asta înseamnă multe fructe și legume, cereale integrale și proteine slabe. În plus, menținerea unei greutăți sănătoase poate oferi o ușurare semnificativă. Un studiu din 2007 a găsit o legătură puternică între creșterea în greutate și psoriazis. A avea o circumferință mai mare a taliei, circumferința șoldului și raportul talie-șold au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala. Încercați să mâncați sănătos și să vă mențineți greutatea într-un interval sănătos pentru a ajuta la reducerea crizelor de psoriazis.

Sursa foto: 
www.health.com
La Inceput