Otita la copii. Când apare și când devine gravă

Infecțiile urechii, de asemenea, numite și otite medii, sunt o problemă comună la copii. Aproximativ 50 la sută dintre copii dezvoltă cel puțin o infecție a urechii până la un an de viață. Acest tip de infecții pot provoca dureri în ureche, febră,  pierderea temporară a auzului și semne generale, cum ar fi pierderea poftei de mâncare și iritabilitate.

Otita poate fi acută și cronică:

Otita acută are un debut rapid și are loc după acumularea de lichid în urechea medie, timpanul este inflamat și dureros. De multe ori apar scurgeri de puroi. Poate fi însoțită de febră.

Otita cronică cu efuziune. Se dezvoltă după ce lichidul s-a format în urechea medie și a rămas acolo prea mult timp sau dacă există presiune negativă în spatele timpanului. Otita cronică poate duce la deteriorarea timpanului și a urechii medii și poate afecta auzul. Aceasta va dura minim o lună.

Cum îmi pot da seama daca copilul meu are o infecție la ureche?

Cele mai multe infecții ale urechii au loc la copiii care încă sunt prea nici ca să vorbească. Dacă copilul este prea mic ca să spună „mă doare urechea”, iată câteva semne la care trebuie să atrageți atenția:

 

  • Încercați să atingeți urechea copilului pentru a vedea cum reacționează
  • Va fi nervos și va plânge
  • Va dormi neliniștit
  • Febra poate fi un simptom
  • Scurgeri de lichid din ureche
  • Stângăcie sau probleme de echilibru
  • Probleme de auz

Care sunt cauzele unei infecții a urechii?

O infecție a urechii este, de obicei, cauzată de bacterii și de multe ori debutează după ce copilul a avut dureri în gat, a răcit sau a avut alte infecții ale tractului respirator superior.  Dacă infecția tractului respirator superior este de origine bacteriană, aceleași bacterii se pot răspândi la urechea medie; dacă infecția tractului respirator superior este cauzată de un virus, cum ar fi o răceală, bacteriile vor avea teren fertil pentru a se „muta” în urechea medie ca o infecție secundară. Din cauza infecției, lichidul se va acumula în spatele timpanului. Cum se întâmplă acest lucru? Tubul Eustachio, canalul care leagă urechea medie cu cavitatea faringiană, este mai mic la copii, decât la adulți. Acest lucru face dificil ca fluidul să se scurgă din ureche, chiar și în condiții normale. Dacă tuburile Eustachio sunt umflate sau blocate cu mucus din cauza unei boli respiratorii, răceli sau altă cauză, fluidul nu va fi capabil să se scurgă.

Cum pot fi diagnosticate infecțiile medii ale urechii?

Doctorul va afla mai întâi dacă copilul a suportat vreo răceală sau o infecție. Cel mai simplu mod de a diagnostica otita este cu ajutorul otoscopului, care va permite vizualizarea timpanului. Dacă acesta este roșu și inflamat, atunci poate fi vorba despre o infecție.

De asemenea, medicul poate utiliza un otoscop pneumatic, care acționează prin eliminarea unui volum mic de aer  în canalul urechii, pentru a verifica lichidul din spatele timpanului. Un timpan normal se va muta înainte și înapoi mai ușor decât un timpan cu fluid în spate. Însă sunt și alte metode, precum timpanometria.

Cum se tratează o infecție acută a urechii medii?

Doctorul ar putea să vă prescrie un antibiotic, cum ar fi amoxicilina, care urmează să fie administrată de la 7 până la 10 zile. De asemenea, medicul vă poate recomanda antialgice, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, sau picături în ureche, pentru a elimina durerile. Atenție ! Pentru că aspirina este considerat un factor major de risc care poate declanșa sindromul Reye, unui copil care are febră sau alte simptome asemănătoare gripei nu trebuie să-i administrați aspirină.

În cazul în care medicul vă prescrie un antibiotic, este important să vă asigurați că-i administrați copilului medicamentul exact atât timp cât a indicat doctorul. Chiar dacă copilul poate părea că se simte mai bine în câteva zile, infecția încă nu este eliminată complet din ureche, iar la oprirea medicației, aceasta ar putea reapărea.

Din păcate, antibioticele pot avea efecte secundare, printre care creșterea rezistenței organismului la anumite antibiotice. De aceea, medicul poate prescrie medicamente pentru alinarea durerii poate decide ținerea copilului sub observație.

Ce se întâmplă dacă copilul meu tot mai are infecții ale urechii?

Pentru a evita infecții ulterioare ale urechii, elimină unele obiceiuri care ar putea pune copilul în pericol, cum ar fi expunerea la fum de țigară. În ciuda acestor măsuri de precauție, unii copii pot continua să dezvolte infecții ale urechii medii.

În cazul în care infecțiile ale urechii vor persista, iar antibioticele nu vor ajuta, medicii ar putea recomanda o procedura chirurgicală ce va prevede îmbunătățirea fluxului de aer și prevenirea rezervei de lichid în urechea medie.

Pot fi prevenite infecțiile urechii?

Cel mai bun mod de a preveni infecțiile urechii este de a reduce factorii de risc asociate acestora. Vaccinarea copilului poate fi o soluție împotriva gripei.

Spălați-vă mâinile des. Spălarea mâinilor previne răspândirea bacteriilor.

Evitați expunerea la fumul de țigară. Studiile au arătat că bebelușii care se află în preajma fumătorilor au mai multe infecții ale urechii.

Nu permiteți copiilor bolnavi să petreacă timpul împreună.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
daily-med.com.ua
La Inceput