Fumatul duce la obezitate abdominală

În mod normal, fumătorii tind să aibă o greutate corporală mai mică decât nefumătorii, dar mai multă grăsime abdominală. Un studiu publicat recent în revista Addiction aduce dovezi concrete despre legătura dintre fumat și acumularea de grăsime viscerală, un tip periculos de grăsime care se înfășoară în jurul organelor interne.

Potrivit National Library of Medicine, studiile anterioare bazate pe observație nu pot demonstra clar dacă fumatul provoacă obezitate abdominală sau dacă persoanele predispuse la obezitate sunt mai atrase de fumat.

Pentru a depăși această limitare, cercetătorii au folosit o tehnică numită randomizare mendeliană. Aceasta implică analizarea variațiilor genetice care influențează în mod natural tendința spre fumat.

Studiul actual a analizat date genetice de la peste un milion de persoane. Rezultatele sugerează că persoanele cu o predispoziție genetică spre un nivel mai ridicat al fumatului tind să aibă, de asemenea, mai multă grăsime abdominală.

Acest lucru oferă dovezi convingătoare că fumatul în sine contribuie la acumularea de grăsime viscerală.

Efecte asupra sănătății și renunțarea la fumat

Grăsimea viscerală este asociată cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Studiul actual subliniază importanța renunțării la fumat pentru îmbunătățirea sănătății generale.

În plus față de reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer pulmonar, renunțarea la fumat poate ajuta oamenii să își reducă grăsimea viscerală și să își îmbunătățească sănătatea metabolică.

Studiul are anumite limitări. De exemplu, cercetătorii nu au putut analiza impactul asupra sănătății al renunțării la fumat în acest studiu.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact modul în care fumatul duce la acumularea de grăsime viscerală și pentru a identifica modalități eficiente de a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat și să își mențină greutatea corporală.

Fumatul și obezitatea sunt factori de risc majori pentru o serie de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Prin urmare, este important să se recunoască impactul negativ al ambelor comportamente asupra sănătății și să se încurajeze adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase.

 

Sursa foto: 
pexels.com
Sursa: 

pubmed.ncbi.nlm.nih.go

La Inceput