Boala Raynaud. Simptome, cauze, factori de risc

Boala Raynaud (ray-NOSE) face ca unele zone ale corpului - cum ar fi degetele de la mâini și de la picioare - să se simtă amorțite și reci ca răspuns la temperaturi scăzute sau la stres. În cazul bolii Raynaud, arterele mai mici care alimentează pielea cu sânge se îngustează. Acest lucru limitează fluxul de sânge în zonele afectate, ceea ce se numește vasospasm. Alte denumiri pentru această afecțiune sunt Fenomenul Raynaud și Sindromul Raynaud.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă boala Raynaud și see pare că este mai frecventă la persoanele care locuiesc în climatele reci.

Tratamentul bolii Raynaud depinde de gravitatea acesteia și de faptul dacă aveți și alte afecțiuni de sănătate. Pentru majoritatea oamenilor, boala Raynaud nu este invalidantă, dar poate afecta calitatea vieții.

Simptomele bolii Raynaud includ:

 • Degetele de la mâini sau de la picioare reci.
 • Zone de piele care devin albe, apoi albastre. În funcție de culoarea pielii dumneavoastră, aceste schimbări de culoare pot fi mai greu sau mai ușor de văzut.
 • Senzație de amorțeală, senzație de înțepătură sau durere înțepătoare la încălzire sau la eliberarea de stres.
 • În timpul unui atac de Raynaud, zonele afectate ale pielii devin de obicei mai întâi palide. Apoi, acestea își schimbă adesea culoarea și se simt reci și amorțite. Când pielea se încălzește și fluxul sanguin se îmbunătățește, zonele afectate își pot schimba din nou culoarea, pot pulsa, furnica sau se pot umfla.

Boala Raynaud afectează cel mai frecvent degetele de la mâini și de la picioare. Dar poate afecta și alte zone ale corpului, cum ar fi nasul, buzele, urechile și chiar sfârcurile. După încălzire, revenirea fluxului sanguin în zonă poate dura 15 minute.

Când trebuie să consultați un medic

Mergeți imediat la medic dacă aveți antecedente de sindrom Raynaud sever și dacă aveți o rană sau o infecție la unul dintre degetele de la mâini sau de la picioare afectate.

Cauze

Experții nu înțeleg pe deplin cauza atacurilor Raynaud, dar se pare că vasele de sânge de la mâini și picioare reacționează prea puternic la temperaturi scăzute sau la stres.

În cazul sindromului Raynaud, arterele de la degetele de la mâini și de la picioare se îngustează atunci când sunt expuse la frig sau stres. Arterele îngustate limitează fluxul sanguin. În timp, aceste artere mici se pot îngroșa ușor și pot limita și mai mult fluxul sanguin.

Temperaturile scăzute sunt cea mai probabilă cauză a unui atac. Exemplele sunt introducerea mâinilor în apă rece, luarea unui obiect din congelator sau expunerea la aer rece. Pentru unele persoane, stresul emoțional poate declanșa un episod.

Boala Raynaud primară VS secundară

Există două tipuri principale de afecțiune:

Boala Raynaud primară. Numită și boala Raynaud, această formă cea mai frecventă nu este rezultatul unei alte afecțiuni medicale. Poate fi atât de ușoară încât multe persoane cu boala Raynaud primară nu caută tratament. Și poate dispărea de la sine.

Boala Raynaud secundară. Denumită și fenomenul Raynaud, această formă se dezvoltă din cauza unei alte afecțiuni medicale. Deși sindromul Raynaud secundar este mai puțin frecvent decât forma primară, tinde să fie mai grav.

Simptomele bolii Raynaud secundare apar de obicei în jurul vârstei de 40 de ani. Aceasta este mai târziu decât apar simptomele pentru sindromul Raynaud primar.

Cauzele sindromului Raynaud secundar includ:

 • Boli ale țesutului conjunctiv. Majoritatea persoanelor care au o boală rară care duce la întărirea și cicatrizarea pielii, cunoscută sub numele de sclerodermie, au boala Raynaud. Alte boli care cresc riscul de apariție a bolii Raynaud includ lupusul, artrita reumatoidă și sindromul Sjogren.
 • Boli ale arterelor. Acestea includ o acumulare de depozite de grăsime în vasele de sânge care alimentează inima și o afecțiune în care vasele de sânge de la mâini și picioare se inflamează. Un tip de tensiune arterială ridicată care afectează arterele plămânilor poate provoca, de asemenea, sindromul Raynaud secundar.
 • Sindromul tunelului carpian. Această afecțiune implică o presiune asupra unui nerv important al mâinii. Presiunea provoacă amorțeală și durere în mână care poate face ca mâna să reacționeze mai mult la temperaturi scăzute.
 • Acțiuni repetate sau vibrații. Tastarea, cântatul la pian sau efectuarea unor astfel de mișcări pentru perioade lungi de timp pot provoca leziuni de suprasolicitare. La fel și folosirea unor unelte care vibrează, cum ar fi ciocanele.
 • Fumatul. Fumatul îngustează vasele de sânge.
 • Leziuni la nivelul mâinilor sau picioarelor. Exemplele includ o fractură a încheieturii mâinii, o intervenție chirurgicală sau degerături.
 • Anumite medicamente. Printre acestea se numără beta-blocantele pentru hipertensiune arterială, unele medicamente pentru migrene, medicamente pentru tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate, anumite medicamente pentru cancer și unele medicamente pentru răceală.

Factori de risc

Factorii de risc pentru sindromul Raynaud primar includ:

 • Sexul. Afecțiunea afectează mai multe femei decât bărbați.
 • Vârsta. Deși oricine poate dezvolta această afecțiune, boala Raynaud primară debutează adesea între 15 și 30 de ani.
 • Clima. Boala este, de asemenea, mai frecventă la persoanele care locuiesc în climatele reci.
 • Antecedente familiale. Faptul de a avea un părinte, un frate sau un copil cu această boală pare să crească riscul de a avea boala Raynaud primară.

Factorii de risc pentru sindromul Raynaud secundar includ:

 • Anumite boli. Acestea includ afecțiuni precum sclerodermia și lupusul.
 • Anumite locuri de muncă. Acestea includ locuri de muncă care provoacă traume repetate, cum ar fi utilizarea de unelte care vibrează.
 • Anumite substanțe. Acestea includ fumatul, administrarea de medicamente care afectează vasele de sânge și prezența în preajma anumitor substanțe chimice, cum ar fi clorura de vinil.

Complicații

Dacă boala Raynaud secundară este severă, reducerea fluxului de sânge la nivelul degetelor de la mâini sau picioare ar putea provoca leziuni tisulare. Dar acest lucru este rar.

O arteră complet blocată poate duce la răni ale pielii sau la țesut mort. Acest lucru poate fi dificil de tratat. Rareori, cazurile foarte grave netratate ar putea necesita îndepărtarea părții afectate a corpului.]

Prevenire

Pentru a ajuta la prevenirea atacurilor de Raynaud:

îmbrăcați-vă corespunzător. Când este frig, purtați o pălărie, o eșarfă, șosete și cizme și două seturi de mănuși sau mănuși. Lenjeria de corp termică ar putea fi de ajutor. O haină cu manșete care se închid în jurul mănușilor sau mănușilor ajută la protejarea mâinilor de aerul rece.

Purtați căști și o mască pentru față dacă vârful nasului și lobul urechilor devin prea reci.

Încălziți-vă mașina. Porniți încălzirea mașinii timp de câteva minute înainte de a conduce pe vreme rece.

Aveți grijă în interior. Purtați șosete. Pentru a scoate mâncarea din frigider sau congelator, purtați mănuși, mănuși sau mănuși de bucătărie. Unii oameni consideră că este util să poarte mănuși și șosete la culcare în timpul iernii.

Deoarece aerul condiționat poate provoca atacuri, setați aparatul de aer condiționat la o temperatură mai caldă. Folosiți pahare de băut care împiedică senzația de frig la mâini.

 

Sursa foto: 
medicine.yale.edu
La Inceput