16 semne care prevestesc apariția diabetului zaharat

Diabetul zaharat este o afecțiune gravă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, cercetările sugerează că 1 din 4 adulți care trăiesc cu boala nu sunt conștienți de aceasta, ceea ce poate duce la complicații grave. În acest articol veți descoperi diferite semne de avertizare ale diabetului zaharat. Conștientizarea semnelor de avertizare vă poate ajuta să obțineți diagnosticarea la timp și să preveniți complicațiile care vă amenință viața. Nu uitați întotdeauna să vă adresați medicului dumneavoastră ori de câte ori observați aceste semne, mai ales dacă aveți oricare dintre factorii de risc comuni pentru diabet.

1.Foamea

Ți-e foame chiar și după masă? Asta ar putea fi un semn al diabetului. Deoarece corpul dumneavoastră nu este capabil să transforme în mod adecvat alimentele pe care le consumați în energie, s-ar putea să începeți să simțiți senzația de foame tot timpul. Lipsa energiei provoacă creșterea apetitului.

2.Oboseala

Oboseala poate fi cauzată de diverși factori. Unul dintre motivele pentru care aveți mai puțină energie ar putea fi din cauza incapacității organismului de a lua glucoză, ceea ce reprezintă un semn al diabetului. Această lipsă de energie ar putea fi, de asemenea, cauzată de deshidratare.

3.Gură uscată

Lipsa lichidelor adecvate din organism, din cauza urinării crescute, poate duce la uscarea gurii. Având o gură uscată permanent este un semn că nivelul de zahăr din sânge este crescut și ar putea duce, de asemenea, la o deteriorare a dinților.

4.Urinarea frecventă

Este posibil să urinați des din cauza excesului de zahăr (glucoză) care crește în sânge. Rinichiul nu poate filtra și absorbi excesul de zahăr. Ca urmare, excesul de zahăr este excretat în urină, ceea ce duce la urinare frecventă.

5. Sete permanentă

Pe măsură ce urinați des, acest lucru v-ar putea deshidrata, ceea ce va crește senzația de sete decât în mod normal. Și cu cât beți mai mult fluide pentru a stinge setea, cu atât veți urina mai mult.

6. Pierderea în greutate

Puteți suferi o pierdere bruscă, neintenționată a greutății din cauza insulinei inadecvate, care împiedică organismul să absoarbă glucoza pentru a fi folosită pentru energie. Acest lucru forțează organismul să ardă din grăsime și mușchi pentru energie, ducând la pierderea în greutate. Scăderea de greutate estet un semn comun al diabetului de tip 1.

7. Vedere neclară

Vederea încețoșată ar putea fi un semn al hiperglicemiei. Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot duce la absorbția fluidelor din lentilele ochilor. Acest lucru le face să schimbe forma și afectează capacitatea dumneavoastră de a vă concentra.

8. Piele uscată și mâncărime

Lipsa de umezeală în organism, cauzată de nivelul ridicat de zahăr din sânge, poate provoca uscarea și mâncărimea pielii. Pe măsură ce pierdeți lichide din cauza urinării crescute, corpul dumneavoastră devine deshidratat, ceea ce duce la o piele uscată și senzații de mâncărime.

9. Vindecarea lentă a rănilor

Un alt semn potențial al diabetului zaharat este că tăieturile și vânătăile se vindecă lent. Acest lucru se poate datora nivelurilor ridicate de zahăr din sânge care afectează fluxul sanguin și provoacă leziuni ale nervilor. Sângele poate ajunge greu în zonele afectate de răni.

10. Durere sau amorțeală la nivelul picioarelor

Durere, furnicături sau amorțeală la nivelul picioarelor este un alt rezultat al leziunii nervoase, care poate fi cauzată de diabet. S-ar putea să simțiți, de asemenea, o senzație de amorțeală în brațe și mâini. În timp, această leziune nervoasă se poate dezvolta pe tot corpul.

11. Respirație dulce

Un miros dulce în respirație poate fi un indiciu al diabetului. Respirația urâtă ar putea fi rezultatul unor niveluri ridicate de cetonă în sânge. Cetonele sunt produse atunci când corpul dumneavoastră începe să ardă grăsimi, deoarece celulele dumneavoastră nu primesc glucoza de care au nevoie pentru energie.

12. Greață și vărsături

Greața și vărsăturile ar putea fi un semn al diabetului zaharat. Nivelurile ridicate ale glicemiei pot încetini activitatea stomacului și ale intestinului. Acest lucru face ca alimentele să fie reținute în stomac mai mult timp decât în mod obișnuit și pot duce la greață și vărsături.

13. Frecvente dureri de cap

Durerile frecvente de cap ar putea fi un semn al nivelului ridicat sau scăzut de glucoză în sânge. Durerile de cap sunt adesea moderate până la severe și normalizarea glicemiei poate oferi o ușurare. Dacă durerea de cap este severă, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

14. Comportament iritabil

Diabetul poate avea un efect asupra dispoziției unei persoane. De exemplu, glucoza scăzută sau înaltă poate face ca persoana să fie tristă și ușor enervată. Fluctuațiile nivelurilor de zahăr din sânge pot provoca, de asemenea, nervozitate, anxietate și confuzie.

15. Disfuncția erectilă

Dacă sunteți un bărbat și aveți o problemă în a obține și a menține o erecție, aceasta ar putea fi un semn al diabetului zaharat. Diabetul poate afecta nervii, vasele sanguine și funcția musculară care controlează erecția.

16. Dureri de stomac

Durerile frecvente de stomac pot fi rezultatul unor niveluri extrem de ridicate sau extrem de scăzute de zahăr din sânge. Diabetul poate deteriora nervul vag și poate încetini digestia. Acest lucru face ca produsele alimentare să rămână mai mult timp în stomac și duc la disconfort.

Sursa foto: 
www.descopera.ro
La Inceput