Tot ce trebuie să știi despre rezonanța magnetică (RMN)

 

O scanare RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) este un test care creează imagini clare ale structurilor din interiorul corpului dumneavoastră cu ajutorul unui magnet mare, a undelor radio și a unui computer. Medicii utilizează RMN pentru a evalua, diagnostica și monitoriza mai multe afecțiuni medicale diferite.

Ce este un RMN?

O scanare RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) este un test nedureros care produce imagini foarte clare ale organelor și structurilor din interiorul corpului dumneavoastră. RMN utilizează un magnet mare, unde radio și un computer pentru a produce aceste imagini detaliate. Nu utilizează raze X (radiații).

Deoarece RMN nu utilizează raze X sau alte radiații, este testul imagistic de alegere atunci când oamenii vor avea nevoie de imagistică frecventă pentru diagnosticare sau monitorizarea tratamentului, în special a creierului.

Ce este un RMN deschis?

Un RMN deschis (sau "open bore") se referă la tipul de aparat care realizează imaginile. În mod obișnuit, un aparat RMN deschis are doi magneți plat poziționați deasupra și dedesubtul dumneavoastră, cu un spațiu mare între ei pentru ca dumneavoastră să vă așezați. Acest lucru permite un spațiu deschis pe două laturi și ameliorează o mare parte din claustrofobia pe care mulți oameni o resimt în cazul aparatelor RMN cu orificiu închis.

Cu toate acestea, RMN-urile deschise nu realizează imagini la fel de clare ca aparatele RMN închise. Aparatele RMN cu alezaj închis au un inel de magneți care formează o gaură deschisă sau un tub în mijloc, unde v-ați întinde pentru a obține imaginile. RMN-urile cu alezaj închis sunt înguste, cu un spațiu strâns de la cap la tavan. Acest lucru poate provoca anxietate și disconfort pentru unele persoane, dar aceste aparate RMN realizează imagini de cea mai bună calitate.

Dacă aveți emoții în legătură cu scanarea RMN sau vă temeți de spațiile închise, discutați cu medicul. Dacă este necesar, acesta va discuta opțiunile pentru sedative (medicamente pentru a vă face să vă simțiți relaxat) sau chiar anestezie, dacă este necesar.

Ce este un RMN cu contrast?

Unele examene RMN folosesc o injecție de substanță de contrast. Agentul de contrast conține gadoliniu, care este un metal de pământuri rare. Atunci când această substanță este prezentă în corp, modifică proprietățile magnetice ale moleculelor de apă din apropiere, ceea ce îmbunătățește calitatea imaginilor. Acest lucru îmbunătățește sensibilitatea și specificitatea imaginilor de diagnosticare.

Materialul de contrast îmbunătățește vizibilitatea următoarelor elemente:

  • Tumori
  • Inflamații
  • Infecții
  • Alimentarea cu sânge a anumitor organe
  • Vasele de sânge

Dacă RMN-ul dumneavoastră necesită un material de contrast, medicul va introduce un cateter intravenos (linie IV) într-o venă de la mână sau de la braț. Aceștia vor folosi această perfuzie pentru a injecta materialul de contrast.

Materialele de contrast sunt medicamente sigure. Apar efecte secundare de la ușoare la severe, dar reacțiile severe sunt foarte rare.

Care este diferența dintre o rezonanță magnetică (RMN) și o tomografie computerizată (CT)?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează magneți, unde radio și un computer pentru a crea imagini ale interiorului corpului dumneavoastră, în timp ce tomografia computerizată (CT) utilizează raze X și computere.

Medicii folosesc rezonanța magnetică pentru a examina părțile care nu sunt osoase sau țesuturile moi din interiorul corpului dumneavoastră. Scanările RMN sunt, de asemenea, mai sigure, deoarece nu utilizează radiațiile ionizante dăunătoare ale razelor X.

De asemenea, scanările RMN realizează imagini mult mai clare ale creierului, măduvei spinării, nervilor, mușchilor, ligamentelor și tendoanelor decât radiografiile obișnuite și scanările CT.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate fi supusă unui RMN. Câmpul magnetic al RMN poate deplasa implanturile metalice sau poate afecta funcționarea unor dispozitive precum stimulatoarele cardiace și pompele de insulină. În acest caz  o  opțiune este  scanarea CT.

Scanarea RMN este, de obicei, mai scumpă decât imagistica cu raze X sau scanarea CT.

Ce arată un RMN?

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) produce imagini detaliate ale interiorului corpului dumneavoastră. Medicii pot vedea și evalua mai multe structuri diferite din interiorul corpului cu ajutorul RMN-ului, inclusiv:

  • Creierul și țesutul nervos din jur
  • Organele din piept și abdomen, inclusiv inima, ficatul, tractul biliar, rinichii, splina, intestinul, pancreasul și glandele suprarenale
  • Țesutul mamar
  • Coloana vertebrală și măduva spinării
  • Organele pelviene, inclusiv vezica urinară și organele de reproducere (uterul și ovarele la persoanele de sex feminin la naștere și glanda prostatică la persoanele de sex masculin la naștere)
  • Vasele de sânge
  • Ganglionii limfatici

Când este necesară rezonanța magnetică?

Medicii utilizează imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea tratamentului pentru multe afecțiuni.

 Există, de asemenea, diferite tipuri de RMN-uri în funcție de zona din corp care trebuie examinată.

RMN-urile creierului și ale măduvei spinării pot ajuta la evaluarea și diagnosticarea următoarelor afecțiuni:

  • Anevrisme cerebrale
  • Tumori cerebrale și tumori spinale
  • Leziuni ale creierului și ale coloanei vertebrale în urma unui traumatism
  • Compresie sau inflamație a măduvei spinării și a nervilor (nervi ciupiți)
  • Scleroza multiplă
  • Afecțiuni ale măduvei spinării
  • Anatomia și alinierea coloanei vertebrale
  • Accident vascular cerebral

Medicii folosesc RMN-uri cardiace (cardiace) din mai multe motive, inclusiv:

  • Pentru a evalua anatomia și funcția camerelor inimii, a valvelor inimii, dimensiunea și fluxul sanguin prin vasele principale și structurile înconjurătoare
  • Pentru a diagnostica afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi tumorile, infecțiile și afecțiunile inflamatorii
  • Pentru a evalua efectele bolii coronariene, cum ar fi fluxul sanguin limitat către mușchiul inimii și cicatrizarea în interiorul mușchiului inimii după un atac de cord
  • Pentru a evalua anatomia și funcția inimii și a vaselor de sânge la copiii și adulții cu boli cardiace congenitale

RMN-urile corporale pot evalua structurile și pot diagnostica mai multe afecțiuni, inclusiv:

  • Tumori în piept, abdomen sau pelvis.
  • Boli ale ficatului, cum ar fi ciroza, și probleme cu canalele biliare și pancreasul dumneavoastră.
  • Boala inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
  • Malformații ale vaselor de sânge și inflamarea vaselor (vasculită).
  •  făt în curs de dezvoltare în uterul dumneavoastră.

RMN-urile de oase și articulații pot ajuta la evaluare:

  • Infecțiile osoase (osteomielită)
  • Tumorile osoase
  • Anomalii ale discurilor din coloana vertebrală
  • Probleme articulare cauzate de leziuni
  • Medicii folosesc uneori RMN-ul mamar împreună cu mamografia pentru a detecta cancerul de sân, în special la persoanele care au țesut mamar dens sau care ar putea avea un risc ridicat de cancer de sân

Scanarea RMN este sigură?

O scanare RMN este în general sigură și nu prezintă aproape niciun risc.

Câmpul magnetic puternic pe care îl emit aparatele RMN nu este dăunător, dar poate cauza funcționarea defectuoasă a dispozitivelor medicale implantate sau denaturarea imaginilor.

Există un risc foarte mic de reacție alergică în cazul în care RMN-ul necesită utilizarea de substanță de contrast. Aceste reacții sunt, de obicei, ușoare și controlabile prin medicație. Dacă aveți o reacție alergică, poersonalul medical va fi disponibil pentru asistență imediată.

Medicii nu efectuează, în general, RMN-uri cu substanță de contrast cu gadoliniu la persoanele însărcinate din cauza riscurilor necunoscute pentru copilul în curs de dezvoltare, decât dacă este absolut necesar.

Cine nu ar trebui să facă un RMN?

În majoritatea cazurilor, un examen RMN este sigupr entru persoanele cu implanturi metalice, cu excepția câtorva tipuri. Cu excepția cazului în care dispozitivul pe care îl aveți nu este certificat ca fiind sigur pentru RMN, este posibil să nu puteți face un RMN.

Aceste dispozitive pot include:

  • Proteze articulare metalice
  • Unele implanturi cohleare
  • Unele tipuri de clipuri utilizate pentru anevrismele cerebrale
  • Unele tipuri de bobine metalice plasate în interiorul vaselor de sânge
  • Unele defibrilatoare cardiace și stimulatoare cardiace mai vechi
  • Stimulatoare ale nervului vagal

Dacă medicul vă recomandă o scanare RMN, acesta vă va pune întrebări detaliate despre istoricul dumneavoastră medical și despre orice dispozitive medicale sau implanturi pe care le aveți în/ sau pe corp.

Cine efectuează un RMN?

Un radiolog sau un tehnician radiolog va efectua RMN-ul. Un radiolog este un medic care efectuează și interpretează teste imagistice pentru a diagnostica afecțiuni. Un tehnolog radiolog este un furnizor de servicii medicale care este special instruit și certificat pentru a efectua o scanare RMN.

Cum funcționează un RMN?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) funcționează prin trecerea unui curent electric prin fire înfășurate pentru a crea un câmp magnetic temporar în corpul dumneavoastră. Un emițător/receptor din aparat trimite și primește apoi unde radio. Calculatorul folosește apoi aceste semnale pentru a realiza imagini digitale ale zonei scanate din corpul dumneavoastră.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru un RMN?

Aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează magneți puternici și semnale de unde radio care pot provoca încălzirea sau posibila mișcare a unor obiecte metalice din corpul dumneavoastră. Acest lucru ar putea duce la probleme de sănătate și siguranță. De asemenea, ar putea cauza funcționarea defectuoasă a unor dispozitive medicale electronice implantate.

Dacă aveți obiecte care conțin metale sau dispozitive medicale implantate în corp, medicul trebuie să cunoască acest lucru înainte de scanarea RMN. Anumite obiecte implantate pot necesita aranjamente suplimentare de programare și instrucțiuni speciale. Alte obiecte nu necesită instrucțiuni speciale, dar pot necesita o radiografie pentru a verifica locația exactă a obiectului înainte de examinare.

Vă rugăm să spuneți medicului dacă aveți oricare dintre următoarele:

  • Stimulator cardiac sau defibrillator
  • Stimulatoare sau dispozitive electronice sau implantate, inclusiv stimulatoare cerebrale profunde, stimulatoare ale nervului vag, stimulatoare ale vezicii urinare, stimulatoare ale coloanei vertebrale, neurostimulatoare și electrozi sau fire implantate
  • Proteze articulare metalice
  • Implant cohlear sau alte implanturi auriculare
  • Pompe de medicamente implantate, cum ar fi cele care pompează medicamente narcotice/contra durerii sau medicamente pentru tratarea spasticității
  • Șunturi programabile
  • Clipuri și bobine de anevrism
  • Stenturi care sunt localizate în inima dumneavoastră
  • Filtre, cum ar fi filtrele pentru cheaguri de sânge
  • Fragmente de metal în corpul sau ochiul dumneavoastră, cum ar fi gloanțe, schije, bucăți sau așchii de metal.

Nu veți putea purta următoarele dispozitive în timpul RMN-ului:

  • Monitor continuu de glucoză (CGM)
  • Pompă de insulin
  • Plasturi medicinali

În plus, spuneți-i medicului dacă:

  • Sunteți însărcinată
  • Nu puteți sta întins pe spate timp de 30 până la 60 de minute
  • Aveți claustrofobie (frică de spații închise sau înguste)

Lăsați toate bijuteriile și alte accesorii acasă sau scoateți-le înainte de scanarea RMN. Obiectele metalice și electronice nu sunt permise în sala de examinare, deoarece pot interfera cu câmpul magnetic al aparatului RMN, pot provoca arsuri sau pot deveni proiectile dăunătoare.

Aceste articole includ:

  • Bijuterii, ceasuri, cărți de credit și aparate auditive - toate acestea pot fi deteriorate
  • Ace, accesorii metalice pentru păr, sutiene cu sârmă și fermoare metalice, care pot distorsiona imaginile RMN
  • Lucrări dentare detașabile, cum ar fi protezele dentare
  • Stilouri, briceaguri și ochelari de vedere
  • Piercing-uri pe corp
  • Telefoane mobile, ceasuri electronice și dispozitive de urmărire

Cât durează o scanare RMN?

În funcție de tipul de examinare și de echipamentul utilizat, durata întregii examinări durează de obicei între 30 și 50 de minute. Medicul dumneavoastră vă va putea oferi un interval de timp mai exact, în funcție de motivul specific al scanării dumneavoastră.

La ce ar trebui să vă așteptați în timpul unui RMN?

Cele mai multe examene RMN sunt nedureroase, dar unele persoane consideră că este inconfortabil să rămână nemișcate timp de 30 de minute sau mai mult. Alții pot experimenta anxietate din cauza spațiului închis în timp ce se află în aparatul RMN. Aparatul poate fi, de asemenea, zgomotos.

Etapele generale ale unei scanări RMN și la ce să vă așteptați

  • Vă veți schimba într-un halat de spital pentru scanarea RMN
  • Veți sta întins cu fața în sus pentru majoritatea examinărilor pe patul de scanare RMN. Patul de scanare RMN va aluneca în aparatul RMN
  • Pe măsură ce începe scanarea RMN, veți auzi cum aparatul scoate o varietate de sunete puternice de ciocniri și pocnituri în timp ce ia imaginile
  • Fiecare serie de sunete poate dura câteva minute
  • Vi se vor da dopuri pentru urechi sau căști pe care să le purtați pentru a vă proteja auzul înainte de începerea procedurii
  • Este important să stați foarte nemișcat în timpul examinării pentru a asigura cea mai bună calitate a imaginilor

Tehnicianul RMN va putea să vă vadă și poate vorbi cu dumneavoastră în orice moment. Un sistem de interfon permite comunicarea în ambele sensuri în timp ce vă aflați în interiorul scanerului. De asemenea, veți avea în mână un buton de apel pe care îl puteți apăsa pentru a-l anunța pe tehnolog dacă aveți probleme sau îngrijorări.

În unele cazuri, RMN-ul dumneavoastră poate necesita substanță de contrast. Dacă acest lucru se aplică în cazul dumneavoastră, medicul vă va face o injecție intravenoasă de substanță de contrast înainte de a vă supune la RMN. Acul IV poate provoca un oarecare disconfort, dar acesta nu va dura mult timp. Este posibil să aveți câteva vânătăi după aceea. Unele persoane experimentează un gust metalic temporar în gură după injecția de contrast.

Foarte rar se întâmplă să apară urticarie, mâncărimi la ochi sau alte semne de reacție alergică la substanța de contrast. Dacă aveți simptome alergice, spuneți-i tehnologului. Personalul medical va fi disponibil pentru a oferi asistență medicală imediată.

La ce ar trebui să vă așteptați după un RMN?

Dacă nu ați luat un medicament sedativ pentru scanarea RMN, nu este necesară nicio perioadă de recuperare. Puteți merge acasă și vă puteți relua activitățile normale. Dacă ați avut medicamente sedative pentru examinare, va trebui să vă recuperați de efectele acestora înainte de a pleca acasă. Este posibil să fie nevoie ca altcineva să vă conducă acasă.

Când ar trebui să fie gata rezultatele RMN-ului?

După scanarea RMN, un radiolog va analiza imaginile. Radiologul va trimite un raport semnat către medicul dumneavoastră principal, care vă va comunica rezultatele.

Sursa foto: 
www.hss.edu
Sursa: 

my.clevelandclinic.org

La Inceput