Ce trebuie să știi înainte să vaccinezi copilul împotriva infecției cu rotavirus

Infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari şi copii mici. Virusul se transmite uşor de la mâini către gură, după contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Majoritatea copiilor cu diaree, provocată de rotavirus, se tratează de la sine. Maladia se poate manifesta însă mult mai grav, fiind însoțită de vomă severă, diaree şi pierderi de lichide care le pun viaţa în pericol şi care necesită spitalizare. Când vaccinul este administrat unui copil, sistemul imun (apărarea naturală a organismului) produce anticorpi împotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus. Aceşti anticorpi protejează organismul împotriva îmbolnăvirii produse de aceste tipuri de rotavirus.

Câte feluri de vaccinuri împotriva rotavirusului există

Vaccinul este folosit pentru prevenirea gastroenteritelor, mai ales la sugari. Preparatul se produce sub formă lichidă (Rota Teq) sau liofilizată (Rotarix - pulbere şi solvent pentru suspensie orală).

Cît de sigur este vaccinul rotaviral şi care sunt efectele adverse

Vaccinul rotaviral este un preparat inofensiv. Este posibil ca bebelușul să manifeste febră, oboseală, constipație sau diaree, flatulență, regurgitația alimentelor, mai rar somnolență și răgușeală.

Cînd se utilizează vaccinul rotaviral

Vaccinul se administrează în două ( vaccinul Rotarix) sau trei (vaccinul RotaTeq) doze la copii de până la 6 săptămâni.  Potrivit Calendarului vaccinărilor obligatorii în Republica Moldova pentru anii 2016-2020, imunizarea împotriva infecției rotavirale se efectuează în două etape, la vârsta de două și șase luni. Prima doză de vaccin Rotarix se aplică copiilor de la vârsta de două luni, concomitent cu vaccinul poliomielitic oral (VPO) și pentavalent DTP-HepB-Hib. Copiilor, care din anumite motive nu au fost prezenți la vaccinare la vârsta de 2 luni, vaccinarea se va face în oricare altă zi până la atingerea vârstei de 3,5 luni (15 săptămâni). Dacă până la 3,5 luni vaccinarea nu a fost efectuată, vaccinarea împotriva acestei infecții nu se mai face. Pentru o protecție mai bună a copiilor împotriva infecției rotavirale, la prezența contraindicațiilor către vaccinul pentavalent DTP-HepB-Hib se vor administra vaccinul antipoliomielitic și Rotarix, vaccinul pentavalent fiind administrat la timpul oportun.

Pentru vaccinarea copiilor după scheme individuale, intervalul minim dintre dozele de vaccin Rotarix, ca și pentru celelalte vaccinuri, va fi de o lună. Vaccinul Rotarix este compatibil cu toate vaccinurile administrate copiilor cu vârsta de 3,5-7 luni.

Contraindicații la vaccinul împotriva infecției rotavirale 

  • Hipersensibilitate la orice substanță din componeța vaccinului;
  • Reacții alergice la doza precedentă de același vaccin;
  • Invaginația intestinală (are loc atunci când o porțiune a intestinului se pliază ca un telescop peste altă porțiune a intestinului) sau vicii congenitale necorijate ale intestinului, care predispun la invaginație intestinală;
  • Stări imunodeficitare severe sau tratamentul cu imunodepresante.

Vaccinarea poate fi amânată în cazul copiilor cu maladii acute și în stare de acutizare a maladiilor cronice. 

Ateționări și precauții

Vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a administra Rotarix copilului dumneavoastră dacă:

• el/ea a intrat în contact cu o persoană care are imunitatea slăbită

• el/ea are tulburări la nivelul tractului gastro-intestinal

• el/ea nu ia în greutate sau are întârzieri de creştere

• el/ea are suferă de o maladie sau își administrează medicamente, care îi pot scădea rezistența la infecție

Dacă după ce i-a fost administrat vaccinul Rotarix copilul dumneavoastră prezintă dureri abdominale severe, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare informați imediat medicul dumneavoastră.

Părinții sunt obligați să respecte regulile de igienă personală (de exemplu să-şi spele mâinile după schimbarea scutecelor copilului).

Alte medicamente şi Rotarix

Informați medicul dumneavoastră dacă bebelușul ia, a luat recent, ar putea să ia orice alte medicamente sau dacă i s-a administrat recent orice alt vaccin. Rotarix poate fi administrat în acelaşi timp cu alte vaccinuri, recomandate în mod normal, cum ar fi cele împotriva difteriei, tetanosului, pertussis (tusei convulsive), Haemophilus influenzae tip b, polio oral sau inactivat, împotriva hepatitei B, precum şi împotriva virusurilor pneumococic şi meningococic.

Studiile de impact desfăşurate cu Rotarix în Panama, Brazilia şi Mexic au arătat o diminuare de la 22% la 56% a mortalității copiilor cu vârsta sub cinci ani, provocată de diareea cauzată de rotavirus. Performanța a fost înregistrată timp de 2-3 ani de la introducerea vaccinului.

Introducerea vaccinului împotriva infecţiei rotavirale în programul național de imunizări, în Moldova, a redus numărul de bolnavi de la 782 în anul 2012 la 297,  în anul 2014.

 

Sursa foto: 
www.gavi.org
Sursa: 

ms.gov.md, ec.europa.eu

La Inceput