Să te trezești să mergi la baie în timpul nopții e adesea dificil și ar trebui să te facă să te gândești dacă e vreo problemă la mijloc. Să te trezești din somn pentru a urina din când în când este perfect, dar dacă te trezești să urinezi des și nu iei medicamente, precum un diuretic, ar trebui să faci niște investigații.
Trezirea frecventă pentru a merge la baie noaptea se numește, de fapt – nicturie.
Din când în când, nicturia este destul de normală, mai ales dacă ea are loc o dată în timpul nopții. De exemplu, persoanele cu vârsta peste 45 de ani ar putea considera acest lucru doar o parte a vieții. Alți factori, cum ar fi funcția mușchilor vezicii urinare, schimbările vieții postpartum, sănătatea cardiovasculară, afecțiunile neurologice pot influența urgența de a urina pe tot parcursul nopții.
Totuși, cu cât o persoană se trezește de mai multe ori pentru a-și goli vezica urinară în fiecare noapte, cu atât nicturia este considerată a fi mai severă, spune doctorul Adam Ramin, MD, urolog și director medical al specialiștilor în cancer în urologie.
„Odată ce vezica urinară se umple aproape de capacitate, va dori instinctiv să se contracte pentru a se goli. Acesta este un reflex natural al mușchiului vezicii urinare. Cu toate acestea, creierul nostru a învățat din copilărie să inhibe aceste contracții naturale cât suntem în baie”, adaugă Ramin.
Oamenii pot dezvolta nicturie dintr-o serie întreagă de motive. Unele dintre motive sunt mecanice sau se bazează pe funcția mușchilor vezicii urinare și a podelei pelviene.
„În practica mea, văd nicturie mai ales la femeile care au născut, atunci când își pun copilul la sân sau la biberon”, spune Heather Jeffcoat, expertă recunoscută în domeniul îmbunătățirii sănătății femeilor prin kinetoterapie. Ea lămurește că uneori nicturia persistă, deoarece cineva a fost pregătit să se trezească la intervale regulate pe tot parcursul nopții – și continuă chiar și după ce nu mai alăptează. Aceasta este o necesitate și destul de normală. Ea adaugă că traumatismele planșeului pelvian suferite în timpul nașterii pot fi un posibil vinovat.
Un alt factor, spune Jeffcoat, este constipația. Constipația poate provoca urinarea pe timp de noapte, deoarece materia fecală acumulată în colon poate apăsa vezica urinară și poate insufla o urgență suficient de puternică pentru a te trezi, explică ea. Și dacă ai probleme de control al vezicii urinare și probleme de incontinență pe tot parcursul zilei, nu este ceva neobișnuit să-l transporți în timpul nopții, adaugă Jeffcoat.
„Este esențial să gestionezi frecvența în timpul zilei pentru a ajuta la frecvența pe timp de noapte prin tehnici de reeducare comportamentală, pe care un terapeut al podelei pelviene ți le-ar putea arăta”.
Dacă mergi la baie în timpul nopții destul de des, Jeffcoat recomandă să te adresezi medicului pentru a discuta problema. Motivele pentru scăderea funcției mușchilor vezicii urinare pot fi atribuite infecțiilor urinare, vezicii urinare hiperactive, diabetului, prolapsului pelvin sau altor afecțiuni neurologice și cardiovasculare mai complexe pe care un medic le-ar putea identifica să le trateze.
„Inima și sistemul nostru vascular trebuie să pompeze cu succes sânge la rinichi pentru ca rinichii să filtreze sângele și să producă urină în timpul orelor de veghe”, explică doctorul Ramin.
„Dacă sistemul nostru cardiovascular nu reușește să pompeze suficient sânge în rinichi, atunci organismul tinde să rețină o cantitate mare de lichid în timpul zilei”.
El adaugă că nicturia poate fi, prin urmare, uneori un semn al unui sistem cardiovascular slăbit. Cu toate acestea, nicturia nu este singurul simptom. El împărtășește că ai putea observa, de asemenea, că ai membrele, simptome neregulate ale inimii, retenție de apă și slăbiciune generală. Pe scurt: pauzele de baie pe timp de noapte nu vor fi cea mai mare preocupare a ta.
În plus, deoarece vezica urinară este controlată de creier, există câteva tulburări neurologice care pot afecta funcția vezicii urinare. Procesele bolii care afectează funcția creierului includ demența, boala Parkinson, tumorile cerebrale, antecedentele de accident vascular cerebral, radiații la creier, intervenții chirurgicale pe creier și apnee în somn, spune Ramin. Cu toate acestea, din nou, este important să ne amintim că nicturia nu este simptomul principal în aceste cazuri.
Ce să faci, dacă ai de-a face cu nicturie
Există atât de multe procese corporale care îți pot afecta vezica urinară și felul în care urinezi. Dacă ai de-a face cu o micțiune pe timp de noapte, s-ar putea să ții un jurnal de câte ori pe noapte mergi la baie. Consultă un specialist care ți-ar explica despre consumul de lichide, efectele secundare ale medicamentelor și orice alți factori care par a fi relevanți. Este foarte posibil ca ceaiul pe care îl bei noaptea să fie de vină.