Spălatul pe mâini este cel mai simplu obicei al igienei personale care te poate scăpa de un șir de boli și te împiedică să transmiți germenii infecțioși la persoanele din jur. Este important să știi că există un șir de „boli ale mâinilor murdare” care apar din cauza nespălării mâinilor cu săpun și apă curgătoare. Află în continuare cum ajung germenii infecțioși să infecteze oamenii, de ce este important să te speli pe mâini și de ce boli te poate proteja acest obicei simplu.
Cum ajung germenii patogeni pe mâini și infectează alte persoane
Materiile fecale ale oamenilor și animalelor sunt surse importante de germeni patogeni precum Salmonela, E.coli și norovirus care provoacă diaree. De asemenea, este și cazul bolilor respiratorii precum adenovirusul și boala mână-picior-gură (provocată de virusurile Coxsackie și ECHO). Acești germeni nimeresc pe mâini după utilizarea toaletei sau schimbarea scutecului sau prin alte căi mai puțin obișnuite – de exemplu mânuirea cărnii crude care are pe suprafață particule vizibile sau invizibile de materii fecale.
Un singur gram de materii fecale umane conține un trilion de germeni patogeni. Germenii mai pot fi preluați de oameni după ce ating diverse suprafețe contaminate anterior de alte persoane care aveau mâinile murdare. Atunci când acești germeni nimeresc pe mâini și nu sunt eliminați, ei pot fi transmiși de la un om la altul, îmbolnăvindu-i.
Spălarea mâinilor previne îmbolnăvirea și diseminarea infecției către alte persoane.
Spălarea mâinilor cu apă și săpun elimină germenii infecțioși de pe suprafața lor. Astfel, acest obicei contribuie la prevenirea îmbolnăvirilor pentru că:
- Oamenii își ating frecvent ochii, gura sau nasul fără a conștientiza acest fapt. Germenii patogeni pot nimeri în corp prin intermediul acestor părți ale corpului și ne pot îmbolnăvi;
- Germenii patogeni de pe mâinile murdare pot nimeri în mâncare sau băutură în urma mânuirii sau consumării acestora. Mai mult de atât, germenii se pot înmulți în unele tipuri de alimente și pot îmbolnăvi persoanele care le consumă;
- Microbii și virusurile de pe mâinile murdare pot ajunge pe diverse obiecte, precum balustrade, mese sau jucării, iar de aici pot nimeri pe mâinile și în organismul altor persoane;
- Îndepărtarea germenilor prin spălarea mâinilor contribuie la prevenirea diareii, infecțiilor respiratorii și a altor infecții ale ochilor și pielii.
Învățarea oamenilor să își spele frecvent mâinile contribuie substanțial la reducerea bolilor infecțioase în comunitățile în care locuiesc. Potrivit datelor Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, CDC din SUA iată ce rezultate pot fi obținute în urma acestor instruiri:
- Reducerea numărului de persoane care suferă de diaree cu 23-40%;
- Micșorarea incidenței bolilor diareice în cazul persoanelor cu imunitatea slăbită cu 58%;
- Reducerea bolilor respiratorii și a răcelilor sezoniere cu până la 16-21%;
- Diminuarea absențelor de la școală a copiilor cu 29-57%.
Printre bolile care pot fi prevenite prin spălarea mâinilor se numără COVID-19, diareea provocată de norovirus, gripa, conjunctivita, salmoneloza, mononucleoza, boala mână-picior-gură, citomegalovirusul, infecția cu stafilococul auriu, streptococ și virusul sincițial respirator, hepatita virală A, parazitul Giardia lamblia, E.coli și infecțiile respiratorii sezoniere.
Lipsa igienei mâinilor dăunează copiilor de pe întreg Globul
La nivel mondial aproximativ 1,8 milioane de copii cu vârsta de până la 5 ani mor anual din cauza bolilor diareice și a pneumoniei, care sunt doi ucigași de frunte ai copiilor de pe întreg Globul.
- Spălatul pe mâini cu săpun poate proteja unul din 3 copii care suferă de boala diareică și unul din 5 care suferă de pneumonie severă;
- Deși multe persoane își spală mâinile, puține dintre acestea utilizează și săpunul. Adăugarea săpunului la rutina zilnică previne infecțiile severe cu mult mai eficient decât apa simplă curgătoare;
-Asigurarea școlilor cu apă curgătoare și săpun poate îmbunătăți frecventarea acestora;
- Potrivit datelor disponibile, la nivel mondial doar 19% din populație își spală mâinile după ce merg la toaletă.
Spălatul pe mâini poate contribui la prevenirea antibiotico-rezistenței
Prevenirea îmbolnăvirilor menționate va reduce cantitatea de antibiotice utilizate de către bolnavi, astfel încât antibiotico-rezistența nu se va dezvolta. Spălarea pe mâini reduce cu 30% îmbolnăvirea cu bolile diareice și cu 20% a infecțiilor respiratorii (inclusiv a răcelilor sezoniere), iar statisticile arată că antibioticele sunt administrate în mod necontrolat anume în cazul acestor îmbolnăviri. Drept urmare, utilizarea necontrolată a antibioticelor care provoacă cel mai frecvent antibiotico-rezistența la nivel global ar putea fi redusă prin simpla spălare a mâinilor.
De asemenea, spălatul pe mâini poate preveni îmbolnăvirea cu germenii antibiotico-rezistenți, care sunt dificil de eliminat din organism.
Astfel, concluzia este evidentă – prevenirea îmbolnăvirilor cu agenți infecțioși prin spălarea frecventă a mâinilor este cu mult mai ușoară și eficientă decât tratarea acestora.
Sănătate să aveți!
cdc.gov