În primele zile după declararea pandemiei COVID-19 hârtia igienică era practic la fel de greu de găsit ca și echipamentele de protecție individuală – masca, mănușile sau dezinfectanții. Având o istorie lungă și pe alocuri înfricoșătoare, acest obiect elementar al igienei personale lipsește chiar și astăzi în unele țări ale lumii. Urmărește în continuare istoria hârtiei igienice, ce utilizau strămoșii noștri în locul ei și ce tip să alegi astăzi la raft, luând în considerare varietatea mare de produse.
În țările vestice hârtia igienică a apărut în secolul al XVI-lea după Hristos, iar în China din secolul II înainte de Hristos. De-a lungul istoriei, oamenii au utilizat mai multe obiecte în locul hârtiei igienice cunoscute astăzi – de la propriile mâini până la cocenii și pănușile de porumb. Inițial, chinezii utilizau bastoanele de lemn sau bambus înfășurate în pânză.
În timpul perioadei greco-romane (anii 332 î. de H. – 642 d. H.) grecii și romanii utilizau piese din ceramică în formă de oval sau cerc, denumite pessoi. Grecii ar mai fi utilizat piese ceramice denumite ostraka, pe care scriau numele dușmanilor atunci când votau pentru a-i ostraciza (înlătura din viața publică). Cu toate acestea, asemenea piese traumatizau anusul, cauzând iritații ale pielii și hemoroizi externi în timp.
În Japonia, în secolul al VIII-lea al erei noastre erau utilizate bețe din lemn pentru a igieniza anusul atât în exterior, cât și în interior (prin introducerea acestuia în rect). Oamenii antici mai utilizau pentru igiena anusului apa, frunze, iarbă, pietre, blana animalelor și scoicile. În Evul Mediu, potrivit cercetătorilor din SUA mai erau folosiți și mușchii de pe copaci, rogozul, fânul, paiele și bucățile de tapiserie.
Tipurile de hârtie igienică
Hârtia igienică poate fi de trei tipuri:
„Virgină ” – este fabricată din lemn fără adaos de hârtie reciclată. Copacii sunt tăiați, mărunțiți, decolorați și transformați în hârtie igienică. Mulți aleg acest tip de hârtie deoarece este mai moale, mai ieftină și mereu la îndemână.
Din bambus – acest tip de hârtie este produsă la fel, doar că materia primă este diferită – bețele de bambus în locul pomilor. Bambusul este un tip de iarbă care crește la loc după ce este tăiată fără a fi nevoie de replantarea acesteia. Acest tip de hârtie este considerată mai ecologică decât cea virgină, din lemn.
Reciclată – este mai bună pentru mediul ambiant, deoarece producerea ei are un impact considerabil mai mic asupra ecologiei. Acest tip de hârtie este produsă din hârtia din oficii sau ziare, nu și altă hârtie igienică, folosită deja. Hârtia utilizată este colectată și mixată cu apa fierbinte pentru a forma o pastă. Ulterior, aceasta este decolorată, uscată și transformată în hârtie igienică.
Cum să alegi o hârtie igienică de calitate, prietenoasă cu mediul și sănătatea ta?
Mergând la raft, ești pus în situația alegerii dintr-o multitudine de produse. Iată de ce criterii poți ține cont în timpul acestui proces:
- Numărul de straturi. Acest indicator afectează durabilitatea hârtiei igienice, deoarece aceste straturi sunt comasate pentru a-i îmbunătăți calitatea și capacitatea de absorbție. Deși hârtia poate avea de la 1 la 3 straturi, o recomandăm pe cea cu 2 straturi, dacă ai necesități medii. Hârtia cu un strat poate fi utilizată dacă ești în căutarea unei soluții ieftine, iar hârtia nu trebuie să fie prea groasă. Cea cu 3 straturi este, de obicei, mai scumpă. Iată de ce 2 straturi sunt varianta cea mai econoamă, confortabilă și durabilă.
- Durabilitatea. Cu cât mai groasă și durabilă este hârtia, cu atât mai puțin puf rămâne în urma utilizării acesteia. Puful rezidual poate fi nu doar deranjant, ci poate crea și probleme de sănătate, în special dacă ai piele sensibilă, iar hârtia conține un șir de substanțe nedorite. În plus, în cazul unei hârtii durabile vei utiliza cantități mai mici, prevenind astfel risipa de resurse.
- Cât de moale este. În timp ce durabilitatea hârtiei este primordială, și moliciunea acesteia este importantă. Hârtia rugoasă, deși durabilă, îți poate trauma pielea, provocând iritații. Caută o hârtie moale, prietenoasă cu pielea, dacă ești în căutarea unei soluții de durată.
- Capacitatea de absorbție. Cu cât mai consistentă este hârtia, cu atât mai multă apă poate absoarbe aceasta. Dacă îți dorești ca hârtia să nu fie străbătută de conținut, alege hârtia durabilă, în 2-3 straturi, care are și o capacitate de absorbție mai bună.
- Certificările. Potrivit calculelor, un american utilizează în medie 23,6 rulouri de hârtie pe an. Din cauza acestor cantități enorme de hârtie, sunt defrișate masive întregi de păduri, ceea ce generează un șir de probleme ecologice. Din aceste considerente tot mai multe persoane aleg variantele prietenoase cu ecologia. Citește atent etichetele produselor și alege-le pe cele care sunt certificate de organizații internaționale independente de protecție a mediului înconjurător.
- Prietenos cu mediul ambiant. În plus la certificatele menționate, atrageți atenție la câteva criterii adiționale:
Optează pentru produsele lipsite de clor (care se utilizează în procesul de înălbire). Deși aceste tipuri de hârtie arată bine, ele nu sunt prietenoase cu mediul ambiant deoarece clorul dăunează atât resurselor de apă, cât și aerului. Caută hârtia cu inscripția „fără clor” (clorine free).
Mențiunea de eco, sau prietenos cu mediul ambiant nu este suficientă. Caută certificatele, denumirea și numărul de înregistrare al acestora pentru a te asigura că nu dăunezi mediului înconjurător. După posibilități, optează pentru hârtia igienică reciclată, prietenoasă cu mediul ambiant.
Sănătate să aveți!
livescience.com, mamasweetie.com