Gărgărițele în bucătărie – ce să faci pentru a scăpa de ele și a le preveni apariția

Dacă ai observat că în bucătăria ta zboară insecte, iar deschizând lada cu cereale ai depistat că acestea sunt împânzite de ele, ar putea fi vorba de infestarea cu gărgărițe. Fiind un eveniment foarte supărător, aceste insecte te pot lăsa fără cereale, dezvoltându-se în interior și ieșind la suprafață doar la maturitate. Iată de ce de obicei le observi prezența prea târziu, atunci când sunt într-un număr foarte mare. Află în continuare de unde apar aceste insecte, cum să le înlături și previi apariția.

De ce apar gărgărițele?

Gărgărițele sunt insecte destul de comune, intrând în casa ta chiar și prin produsele preambalate pe care le-ai cumpărat la magazin. O singură femelă matură poate depune până la 400 de larve, ceea ce înseamnă că aceastea se dezvoltă foarte rapid și pot în scurt timp să îți infesteze toată bucătăria, răspândindu-se și spre alte cereale, leguminoase sau condimente din bucătărie.

Cum le poți depista?

Atunci când în bucătărie încep să apară gândaci care zboară, iar cerealele devin găurite și în interior apar gândaci adulți, s-ar putea să fie vorba de infestarea cu gărgărițe.

În acest caz cel mai important lucru este să stabilești gradul de infestare și să analizezi toate produsele cerealiere sau cele leguminoase. Dacă observi afectarea lor, cea mai eficientă soluție este să le arunci cât mai curând posibil și să cureți cămara.

Cum poți scăpa de gărgărițe?

Pentru a te asigura că scapi de aceste insecte, respectă următorii pași:

  • Scapă de toate produsele infestate cu gărgărițe. La cel mai mic semn, scapă imediat de cerealele infestate și curăță bine depozitul. Aspiră fiecare colț și elimină astfel gărgărițele. Insistă în special în găuri și crăpături, deoarece anume aici se pot ascunde gărgărițele, putând rezista până la câteva săptămâni fără hrană. Dacă nu o faci, ar putea fi posibilă reinfestarea odată ce vei cumpăra o nouă porție de cereale.
  • Spală bine toate rafturile cu apă și săpun sau cu oțet pentru a omorî gărgărițele. Elimină toate resturile împachetându-le în saci din plastic și asigură-te că acestea nu se vor întoarce. Este nevoie de o singură gărgăriță pentru a reîncepe infestarea. Asigură-te că cureți bine toate suprafețele și scurgerile din bucătărie pentru a te asigura că nu vei atrage alte gărgărițe în bucătărie;
  • Poți utiliza și insecticide pentru a omorî gărgărițele (piretrina, de exemplu), dar asigură-te că o faci după ce ai curățat și ai aspirat bine rafturile, eliminând produsele alimentare. Evită contactul acesteia cu vesela, deoarece te poți intoxica grav de pe urma acestor substanțe chimice. Nu uita să lași dulapurile deschise timp de câteva ore înainte de a pune înapoi produsele alimentare sau vesela.

Cum poți preveni apariția gărgărițelor?

Cel mai simplu este, fără îndoială, să previi apariția gărgărițelor. Iată ce poți face pentru a preveni infestarea sau reinfestarea:

  • Fii atent la produsul pe care îl cumperi, analizează bine chiar și ambalajul sigilat, întrucât înăuntru pot fi gărgărițe mature deja;
  • Cumpărând produse noi, nu le amesteca cu cele vechi și rotește stocul, consumând ceea ce este vechi, apoi ce ai cumpărat recent. Nu păstra mult timp cerealele neutilizate, astfel gărgărițele se pot acumula într-un ambalaj uitat din colț. În mod ideal, consumă cerealele în prima lună după cumpărare. După aceasta, șansele de infestare cresc foarte mult;
  • Păstrează cerealele în recipiente corespunzătoare. Cel mai bine ar fi din sticlă sau metal, cu capacul bine închis, întrucât plasticul și hârtia sunt ambalaje ușor penetrabile pentru ele;
  • Pentru a ține daparte gărgărițele, așează frunze de dafin sau cuișoare în produsele alimentare. Prezența acestora va descuraja înmulțirea gărgărițelor. De asemenea, poți lăsa cutii de chibrite deschise, deoarece mirosul de sulf va speria aceste insecte.

În cazul în care nu observi niciun semn de infestare al produsului și vrei să îl păstrezi, pune-l într-o pungă sigilată la congelator timp de 4 zile. Aceasta va ucide larvele care s-ar putea afla înăuntru.

De asemenea, ai putea încălzi produsul în cuptor, la 48 grade timp de o oră, pentru a nimici toate larvele și adulții din interior. Poți utiliza și cuptorul cu microunde, dar este bine să știi că după aceasta cerealele și leguminoasele nu vor mai putea germina.

Reține! Înlăturarea gărgărițelor și aruncarea produselor este mereu mult mai scumpă decât prevenirea apariției lor.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
sanatateaplantelor.ro
Sursa: 

nexles.com

La Inceput