Dușul vaginal este procesul prin care se încearcă spălarea vaginului, introducându-se forțat apă sau alte soluții în cavitatea acestuia. Dispozitivele pentru aceste proceduri sunt accesibile în farmacii, iar unele preparate sunt indicate de medic, atunci când vorbim despre anumite tratamente sau când organele genitale sunt pregătite pentru anumite proceduri.
De ce unele femei recurg la dușul vaginal?
Cauzele sunt multiple. Unele sunt legate de mituri, altele de dezinformare și din necunoașterea unor lucruri. Iată câteva situații când este folosită procedura. Dar precizăm că în majoritatea situațiilor aceasta nu este cu efect sau nu se recomandă:
Pentru spălături în menstruație, înlăturarea rămășițelor de sânge, pentru a evita sarcina sau bolile cu transmitere sexuală în urma unui contact sexual neprotejat. Aici precizăm că dușul vaginal nu poate înlocui nici contraceptivele și nici nu pot preveni infecțiile cu transmitere sexuală. Mai mult, riscul unei infecții vaginale crește.
Pentru a înlătura mirosurile vaginale. Atenționăm că în cazul în care o femeie se plânge de mirosuri vaginale, pe care le consideră neobișnuite, este indicat să se adreseze ginecologului sau medicului de familie. Aceasta, pentru că mirosurile neplăcute, de cele mai multe ori, sunt un indicator al unei infecții. Dacă se încearcă rezolvarea situației folosind dușul vaginal, lucrurile se pot complica.
Pentru senzația de „curățenie”. Pentru aplicarea unui tratament medicamentos local în caz de infecții fungice sau bacteriene. Specialiștii spun că aceasta ar fi singura situație în care se recomandă o astfel de procedură.
Cât de sănătos este dușul vaginal?
Cel mai simplu ar fi să zicem - deloc. În afară că dușul vaginal nu este efectiv în cazul celor mai multe scopuri pentru care este aplicat, această procedură poate cauza probleme de sănătate. Aceasta, pentru că dușul vaginal frecvent creează dezechilibru în microflora delicată a vaginului. În rezultat, bacteriile dăunătoare se pot înmulți până la cantități periculoase pentru sănătate. Cercetările arată că femeile care practică sistematic dușul vaginal se confruntă des cu iritații și infecții vaginale, așa ca vaginoza bacteriană, candidoza și infecții cu transmitere sexuală.
Pericolul procedurii este mult mai mare. Odată cu dușul vaginal, în organism pot pătrunde bacterii nespecifice care din vagin ajung prin colul uterin în uter și trompe uterine, la ovare. Femeile care fac des duș vaginal cresc riscul de boală inflamatorie pelvină, afecțiune a sistemului genital care în cazul în care nu este tratată poate fi letală.
Prin urmare, dușul vaginal nu este o metodă sigură de igienă. Cea mai potrivită metodă, dar și cea mai sănătoasă, ar fi ca vaginul să fie lăsat să se curețe singur.
Cum se curăță singur vaginul?
Una dintre proprietățile acestui organ este capacitatea acestuia de a se curăța singur, prin propriile secreții. Prin urmare, o intervenție în plus ar fi de prisos. Astfel, pentru igiena intimă se recomandă baia cu apă caldă, folosind un săpun delicat și fără parfum. Vor fi spălate doar zonele intime exterioare.
Menționăm că sunt în plus și produsele de igienă cum ar fi săpunurile, pulberile și spray-urile. Acestea mai curând nu sunt necesare și în plus pot duce la iritarea țesuturilor sensibile.
Când este recomandat să vă adresați la medic?
În locul dușurilor vaginale, este recomandat să vă adresați la medic, dacă apar situații precum:
- Dureri vaginale
- Mâncărime vaginală
- Arsuri vaginale
- Miros urât din vagin
- Urinarea dureroasă
- Orice eliminare vaginală care este diferita de cele normale. De exemplu, în cazul în care acestea sunt abundente și albe sau de culoare verde-gălbui.
Aceste simptome pot fi semnele unei afecțiuni, de la infecții fungice sau bacteriene, până la boli cu transmitere sexuală și infecții urinare. Menționăm că aceste probleme de sănătate pot fi tratate medicamentos. Prin urmare, soluția poate fi vizita la medicul specialist.
Sănătate Să Aveți!