Dezinfectantul pentru mâini – cum să alegi unul calitativ și inofensiv. Ce ingrediente nu ar trebui să conțină

Igienizarea frecventă a mâinilor este una dintre măsurile de bază în lupta cu noul tip de coronavirus. Însă în locurile publice sau fiind în drum spre destinație, pentru a igieniza mâinile, este necesar să recurgem la dezinfectanți. În această perioadă, însă, trebuie să fim deosebit de prudenți cu dezinfectanții, întrucât unii dintre aceștia pot fi toxici. Pentru a te ajuta să fii în siguranță și a-ți ușura procesul de alegere a dezinfectantului pentru mâini, ți-am pregătit în continuare un șir de criterii a unui produs calitativ, dar și reguli de aplicare a acestuia pentru o eficiență maximă.

Nu toți dezinfectanții pentru mâini sunt concepuți egal, iată de ce este important să înțelegi ce ingrediente îl fac eficient și la ce să atragi atenția atunci când îl alegi.

Lista ingredientelor calității

Dezinfectantul pentru mâini funcționează prin distrugerea învelișului exterior al virusului, și anume a proteinelor acestuia, ceea ce contribuie inevitabil la denaturarea și dezactivarea lui. Iată ce ingrediente sunt cu adevărat eficiente în acest proces:

  1. Procentajul de alcool. Un dezinfectant cu 100% alcool nu va fi mai eficient în procesul distrugerii virusurilor și a bacteriilor, deoarece pentru realizarea procesului denaturării proteinelor este necesară și prezența apei în compoziție. De asemenea, apa previne evaporarea rapidă a alcoolului, asigurând un timp de contact suficient pentru a inactiva agenții patogeni. Pentru o eficacitate maximă, alegeți un dezinfectant cu 60-85% alcool în compoziție.
  2. Tipul alcoolului. Cel mai frecvent, în compoziția dezinfectanților vei găsi alcool etilic (etanol) sau  alcool izopropilic. Cel din urmă are un miros mai înțepător, deoarece este sintetizat în mod artificial. Etanolul, însă, este cu mult mai eficient, mai puțin toxic și cu un miros mai plăcut.
  3. Nu cumpăra în niciun caz un dezinfectant ce conține metanol – acest tip de alcool este toxic atunci când este aplicat pe piele sau ingerat. În unele cazuri, metanolul nu este enumerat pe etichetă, dar poate fi în compoziție. Asigură-te că dezinfectantul este cumpărat dintr-un loc autorizat și are toate certificatele de inofensivitate necesare.
  4. Ingredientele adăugătoare. Adaosul de aloe și vitamina E contribuie la reducerea uscării pielii provocate de aplicarea alcoolului. De asemenea, poate fi adăugată și glicerina, care accentuează efectul alcoolului.
  • Evită următoarele ingrediente din dezinfectanttriclosan/triclocarban (ineficient pentru omorârea virusurilor, dar un potențial cancerigen și disruptor hormonal), aromele și ftalații (potențiali alergeni, disruptori hormonali, neurotoxine, cancerigeni), sodiul lauril sulfatul (iritant al ochilor și pielii), parabenii (compuși toxici și cancerigeni)
  • Forma de prezentare. Dezinfectanții pot fi și în formă de spray, care acoperă suprafețe largi cu mult mai ușor și eficient. De asemenea, pot fi utilizați și dezinfectanții în formă de geluri sau materii spumante.

Cum trebuie aplicat un dezinfectant – sfatul autorităților

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA atenționează că dezinfectanții nu funcționează suficient de bine dacă sunt aplicați pe mâinile murdare și acoperite de grăsime. În aceste cazuri, cea mai bună metodă de apărare este spălarea urgentă a mâinilor cu apă și săpun.

Utilizând dezinfectantul, scurge conținutul într-o palmă (citește eticheta pentru a ști de ce cantitate este nevoie) și freacă ambele palme, acoperind suprafața integrală a ambelor mâini până acestea nu devin uscate.

Atenție! Ai grijă unde lași dezinfectantul. Din cauza culorilor aprinse și a mirosurilor atrăgătoare, acestea pot fi consumate de copii, dacă sunt lăsate la îndemâna lor. Doar două înghițituri pot provoca intoxicații severe. Copiii trebuie să utilizeze dezinfectantul doar în timp ce sunt supravegheați de adulți.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
insider.com
Sursa: 
La Inceput