Un vagin sănătos nu miroase niciodată a flori sau a parfum, așa cum ne-am obișnuit să vedem în spoturile publicitare colorate la absorbante sau tampoane. De fapt, vaginul este un mediu activ, în care au loc schimbări permanente, iar acestea se reflectă asupra mirosului pe care îl putem percepe în diferite faze ale ciclului menstrual, fie în cea a sângerării, a ovulației sau la sfârșitul ciclului. Alimentele pe care le consumăm, starea sănătății și emoțiile pe care le experimentăm, medicamentele, activitatea bacteriilor vaginale și secreția glandelor genitale au toate un anumit efect asupra mirosului vaginal pe care îl putem percepe. Află în continuare de ce acesta este atât de variabil și care sunt mirosurile pentru care ar trebui să îți faci griji.
De ce vaginul este un organ mirositor?
Este absolut normal ca vaginul tău că fie mirositor, chiar și după ce ai făcut duș. Acest organ este amplasat într-un loc întunecos și cald, fiind înconjurat de noduli limfatici și glande secretorii. Acesta are un ecosistem separat al bacteriilor care produc diferite tipuri de miros, cu un echilibru foarte delicat.
În multe cazuri probabil nici nu simți mirosul tău vaginal, însă acesta există și se poate schimba dacă ai avut un contact sexual, ești în ovulație sau poate sângerezi.
Cu toate acestea, dacă observi un miros mai puternic și pronunțat, acompaniat de senzația de arsură și mâncărimi, poate fi vorba de o situație mult mai gravă, cum ar fi, de exemplu, o infecție cu transmitere sexuală.
- Înțepător, fermentat sau acru: sunt adjective absolut normale pentru o microfloră vaginală sănătoasă creată de diferite bacterii acido-lactice. Acestea sunt microorganismele bune, care mențin sănătatea vaginală prin producerea acidului lactic, a peroxidului de hidrogen și a altor substanțe care protejează pereții vaginali de influența bacteriilor dăunătoare. Acestea ajută la menținerea unui pH acid, cuprins între 3,8 și 4,5 pentru femeile care nu sunt în menopauză și între 4,5 și 6 pentru cele care au intrat deja în perioada menopauzei. Anume acest mediu previne dezvoltarea fungilor și a altor bacterii dăunătoare.
- Metalic, asemeni unui borcan plin cu monede: poate fi cauzat de sângerări în timpul menstruației sau după un act sexual. Sângele conține fier, astfel explicându-se mirosul metalic perceput. De asemenea, acesta ar putea apare în urma contactului microflorei vaginale cu sperma care poate schimba pH-ul din interiorul vaginului.
Află ce înseamnă fiecare nuanță a sângelui menstrual.
- Dulce-amar, asemănător melasei: dacă simți că vaginul miroase a turtă dulce, s-ar putea să ai mai puține bacterii acidolactice sau acestea să elimine mai puține substanțe acide, ceea ce ar putea altera pH-ul vaginal, iar prin urmare și mirosul perceput.
- Miros de plante arse sau pământ: acesta ar putea fi provocat de un stres psiho-emoțional. În regiunea intimă se găsesc un șir de glande, denumite apocrine, care produc un lichid albicios, lăptos , drept răspuns la emoțiile pe care le experimentezi. Acest secret este lipsit de miros, dar poate deveni mirositor, atunci când contactează cu bacteriile de pe suprafața vulvei (organelor genitale externe).
- Miros de ceapă, usturoi sau sulf: se poate întâmpla, atunci când consumi în cantități mari alimente mirositoare, precum ceapa, usturoiul sau sparanghelul.
- Unul dintre mirosurile enumerate, dar mai accentuat: mirosul vaginal este strâns conectat cu nivelul hormonilor estrogeni din sânge. Atunci când acesta este mai înalt, precum în ovulație sau sarcină, mirosul devine mai pronunțat. De asemenea, acesta se intensifică și în cazul în care administrezi contraceptive hormonale orale.
Cum miroase un vagin bolnav, care are nevoie de ajutor?
Dacă experimentezi unul dintre mirosurile de mai jos, adresează-te imediat ginecologului:
- Miros de pește alterat: dacă simți că miroși în acest fel, ar fi vorba de situații mai complicate precum:
1. Vaginita bacteriană: se întâmplă atunci când echilibrul bacteriilor bune este alterat, iar alte bacterii dăunătoare se acumulează în cantități mari în vagin. Alte simptome pe lângă miros sunt senzația de arsură la nivelul organelor genitale și în timpul urinării. Afecțiunea se tratează cu antibiotice.
2. Trichomoniază: o infecție sexual-transmisibilă care provoacă, în mod specific, acest miros la nivelul vaginului. Pe lângă aceasta vei simți mâncărimi, arsuri, roșeață, disconfort în timpul urinării și eliminări gălbui sau verzui din vagin. Această infecție se tratează ușor cu antibiotice.
- Miros putred, de carne alterată: poate fi un semn că ai uitat să elimini în timp cuvenit un tampon din vagin. Pe lângă miros, poți experimenta eliminări galbene, verzi, roz, gri, brune, dar și alte simptome precum febra, mâncărimi vaginale, dureri în timpul urinării sau constante în regiunea pelvisului, roșeață sau inflamație în zona genitală. Dacă nu poți elimina tamponul de una singură și ai asemenea simptome, adresează-te de urgență la medic.
Când e cazul să te adresezi la medic?
- Mâncărimi și senzația de arsură;
- Dureri în zona pelvisului;
- Dureri în timpul actului sexual;
- Eliminări consistente lăptoase;
- Sângerări vaginale care nu sunt cauzate de menstruație.
Cum să minimizezi mirosul vaginal?
Deși majoritatea mirosurilor indică la un vagin sănătos, unele practici de igienă te vor ajuta să eviți o intensificare a acestui miros. Printre acestea se numără:
- Nu utiliza deodorante sau parfumuri vaginale și nu face băi vaginale (introducerea unor soluții în vagin) dacă acestea nu au fost indicate de ginecolog. Dacă o faci, riști să alterezi microflora vaginală și să te trezești cu infecții serioase.
- Spală zona genitală cu apă caldă și o mică porție de săpun moale, lipsit de miros;
- Utilizează prezervativul în timpul contactului sexual și aplică doar lubrifianți lipsiți de miros;
- Poartă lenjerie de bumbac, care nu păstrează umiditatea și face mai dificilă acumularea bacteriilor mirositoare;
- Evită lenjeria foarte strâmtă, în special cea de tip bikini, care poate cauza migrarea maselor fecale spre vagin, infectarea lui și apariția unui miros mai pronunțat;
- Consumă prebiotice, precum iaurt și păstrează astfel un echilibru al bacteriilor acidolactice în vagin;
- Hidratează-te corespunzător pentru a preveni înmulțirea necontrolată a bacteriilor și deshidratarea din cauza stresului.
Află cum să ai grijă de corpul tău în timpul menstruației.
Reține că vaginul tău este un mediu viu, care adăpostește bacterii bune ce elimină substanțe mirositoare, iar acestea depind de mai mulți factori fiziologici enumerați mai sus. Pentru a fi într-un echilibru cu organismul tău, fii atentă la mirosul vaginal și mergi la medic odată ce observi că acesta este mai deosebit.
Sănătate să aveți!
morelandobgyn.com, healthline.com, medicalnewstoday.com