Noul coronavirus, denumit și SARS-CoV-2, se transmite preponderent prin intermediul aerosolilor în timpul contactului fizic apropiat. Deși ultimele studii demonstrează că acest virus nu se transmite în urma contactului cu suprafețele contaminate, experiența celorlalte coronavirusuri atenționează că precauția este obligatorie și în acest caz. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu un ghid ce conține măsuri de curățare și dezinfecție a suprafețelor în contextul actualei pandemii. Urmăriți în continuare care sunt principiile acesteia, cele mai potrivite soluții de dezinfectare și cum să vă protejați în timpul pregătirii și a lucrului cu acestea.
Principiile curățării și dezinfecției suprafețelor
Curățarea suprafețelor ajută la eliminarea agenților patogeni sau le diminuează considerabil numărul și reprezintă un prim pas, esențial în procesul dezinfecției. Spălarea cu apă și săpun sau alt detergent ușor prin intermediul proceselor de roadere sau fricție ajută la eliminarea lichidelor bilogice – precum sângele sau secrețiile nazale, însă nu ucide microorganismele.
În lipsa curățării, materialele biologice de pe suprafețe împiedică contactul dezinfectanților cu acestea și chiar le pot inactiva proprietățile. În plus, și concentrația dezinfectanților, dar și timpul de contact cu suprafețele sunt cruciale în eliminarea agentului patogen.
Astfel, înainte de aplicarea dezinfectanților, asemenea clorinei sau a alcoolului, suprafețele trebuie neapărat curățate corespunzător.
Soluțiile pentru dezinfectare trebuie pregătite conform instrucțiunilor producătorului și utilizate în timpul de contact recomandat. Concentrațiile prea mici sau prea mari ale soluțiilor pot reduce din eficacitatea acestora. Soluțiile prea concentrate măresc expunerea chimică ale utilizatorilor și pot dăuna, de asemenea, și suprafețelor.
O cantitate suficientă de dezinfectant trebuie aplicată pe suprafață, pentru a o lăsa suficient de umedă pentru o anumită perioadă, timp în care soluția să își facă efectul.
Soluțiile pentru spălarea și dezinfecția suprafețelor
Urmați recomandările producătorului pentru a vă asigură că substanțele dezinfectante au fost preparate și sunt utilizate corespunzător, cu ajutorul echipamentului de protecție individuală pentru a evita expunerea la substanțele chimice. Selecția dezinfectanților trebuie să ia în considerare microorganismele ce urmează a fi eliminate, concentrațiile necesare și timpul de contact, compatibilitatea substanțelor cu suprafețele, toxicitatea, ușurința în utilizare și stabilitatea produsului.
Utilizarea soluțiilor pe bază de clor
Produsele pe bază de hipoclorit pot fi lichide (hipocloritul de sodiu) și solide, în formă de pudră (hipocloritul de calciu). Hipocloritul este eficient în lupta cu un spectru larg de microorganisme și este utilizat în lupta cu cei mai răspândiți patogeni în diferite concentrații.
În contextul COVID-19, concentrația recomandată este de 0,1%, care este conservativă și poate distruge un spectru larg de microorganisme prezente în aria medicală sau casnică. Totuși, pentru stropii de lichide biologice mai mari, este necesară o concentrație de 0,5%.
Concentrații prea mari de clorină pot provoca corozia metalelor și iritația pielii și a mucoaselor, adițional expunerii la vaporii de substanță, periculoasă în special pentru persoanele mai sensibile, în special a celor cu astm bronșic.
Pentru a obține concentrația de soluție necesară, trebuie să o diluați cu o cantitate de apă curată, cu o opacitate nu prea mare, pentru a produce concentrația dorită.
Calcularea concentrației de hipoclorit de sodiu:
[% clorinei în hipocloritul de sodiu lichid/ % dorit de clorină] − 1 = Partea totală a apei pentru fiecare parte de hipoclorit de sodiu.
De exemplu: [5% în hipocloritul de sodiu lichid/ 0,5% a clorinei dorite] -1 = 9 părți de apă pentru fiecare parte de hipoclorit de sodiu.
Calcularea soluției de clorină din hipocloritul de calciu:
[% dorit de clorină/% de clorină în granulele de hipoclorit praf] × 1 000 = gramele pulberii de hipoclorit de calciu pentru fiecare litru de apă.
De exemplu: [0.5% de clorină dorită/35% în praful de hipoclorit] × 1 000 = 0.0143 × 1 000 = 14.3
Prin urmare, trebuie să dizolvați 14,3 grame de praf de hipoclorit de calciu în fiecare litru de apă utilizată pentru obținerea soluției de 0,5% de clorină.
Pentru a rămâne active, soluțiile pe bază de clorină trebuie păstrate în containere opace, într-o arie acoperită și bine ventilată, care nu este expusă razelor solare directe. În plus, o soluție ideală de clorină trebuie proaspăt preparată în fiecare zi. Dacă acest lucru nu este posibil, soluțiile preparate pot fi utilizate timp de câteva zile, însă trebuie verificată în mod constant concentrația substanței active a acestora.
Dezinfectanții de tipul spray-urilor
În spațiile închise, aplicarea dezinfectanților de tip spray nu este recomandată în contextul noului coronavirus. Un studiu a demonstrat că aplicarea acestui tip de dezinfectant drept o primă măsură este ineficientă în eliminarea contaminanților din zona afectată. În plus, aplicarea dezinfectanților prin această măsură poate rezulta cu iritarea pielii, ochilor sau a căilor respiratorii.
Aplicarea prin intermediul spray-urilor a formaldehidei, agenților pe bază de clor sau a compușilor de amoniu nu este recomandată din cauza efectelor adverse asupra sănătății lucrătorilor medicali în instituțiile în care această metodă a fost aplicată.
Utilizarea spray-urilor pe suprafețele din ambianța medicală sau casnică nu este eficientă în eliminarea materialelor organice și pot omite zonele acoperite de obiecte, țesăturile pliate sau suprafețele cu modele complexe.
Astfel, aplicarea dezinfectanților trebuie realizată cu o cârpă înmuiată în dezinfectant.
Măsuri de precauție în timpul pregătirii dezinfectanților
Dereticatorii trebuie să utilizeze echipamente de protecție individuală și să fie școlarizați cum să o facă în mod corect. Acest echipament include uniforma cu mânece lungi, încălțăminte închisă, șorțuri impermeabile, mănuși de cauciuc, mască medicală și ochelari de protecție.
Soluțiile pentru dezinfecție trebuie preparate în spații bine ventilate. Evitați combinarea dezinfectanților, atât în timpul pregătirii, cât și în timpul utilizării, pentru că aceste „mixturi” pot genera gaze periculoase, în special în cazul combinațiilor cu soluții de hipoclorit.
Sănătate să aveți!
who.int