Înălbitor – ce să faci și ce să eviți atunci când îl utilizezi

Multe gospodine recurg la înălbitor într-o situație sau alta: fie pentru a dezinfecta suprafețele, fie pentru a înălbi rufele. Cu toate acestea, există un șir de precauții pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi să îl folosești. Află în continuare ce să faci și ce să eviți să faci atunci când utilizezi înălbitorul.

Ce să faci

- Protejează-te în timp ce îl utilizezi. Înălbitorul îți poate afecta pielea, iar vaporii - ochii și căile aeriene, dacă acesta este prea puternic. Pentru a te proteja de acțiunea acestuia, utilizează mereu ochelari, mască și mănuși. Acoperă neapărat tălpile și poartă mâneci lungi atunci când dezinfectezi suprafețele cu înălbitor. Reține că acesta îți poate deteriora și hainele, astfel, asigură-te că nu porți ceva ce îți place.

- Aerisește bine încăperea în care utilizezi înălbitorul. Fii deosebit de precaut dacă suferi de alergii sau dificultăți respiratorii (astm bronșic sau bronhopneumopatia obstructivă cronică -  BPOC), atunci când contactezi cu înălbitorul. Deschide ușile și ferestrele în încăpere și pornește ventilatorul pentru a favoriza mișcarea aerului.

- Curăță mai întâi cu apă și săpun. Înălbitorul nu este la fel de eficient pe suprafețe murdare sau prăfuite. Se întâmplă pentru că stratul gros de murdărie protejează germenii patogeni. Utilizează apa și săpunul mai întâi pentru a preveni acest fenomen. Ulterior, acoperă întreaga suprafață cu amestecul de înălbitor astfel încât aceasta să fie vizibil umedă. Lăsați înălbitorul să se usuce sub influența aerului.

Ce să nu faci

- Nu îl utiliza mereu. Înălbitorul este o substanță chimică agresivă. Îl poți utiliza ocazional, pentru a dezinfecta suprafețele pe care a nimerit sânge, mase vomitive sau materii fecale, dar și pentru a înălbi lenjeria de pat.  De asemenea, este o substanță potrivită pentru a prelucra suprafețele pe care le atingi frecvent, asemeni mânerelor ușilor sau a întrerupătoarelor. Nu uita să dizolvi înălbitorul cu apă.

- Nu îl mixa cu amoniacul. Această combinație va genera un gaz toxic denumit cloramină, care poate cauza inflamații la nivelul ochilor, gâtului, nasului sau a plămânilor. De asemenea, acesta poate cauza dificultăți respiratorii.

- Nu pune o cantitate prea mare în lenjerie. Nu îl turna direct pe aceasta, în cantități mai mari decât cele indicate, deoarece poți deteriora țesătura. Înălbitorul înlătură bine petele, însă nu poate fi utilizat pentru orice. Acesta nu este potrivit pentru spandex, lână, mătase sau piele. Verifică mereu îndrumarea producătorului înainte de a-l aplica pe țesătură.

- Nu îți dezinfecta telefonul mobil cu înălbitor. Substanța poate deteriora acoperirea rezistentă a ecranului. Pentru aceasta este în regulă să utilizezi soluția alcoolică sau un șervețel umed îmbibat cu aceasta. Consultă producătorul telefonului mobil pentru a fi sigur de aceasta. Indiferent cu ce soluție dezinfectezi, nu lăsa prea multă umezeală lângă deschiderile telefonului.

- Nu mixa înălbitorul cu acizii. În urma mixării înălbitorului cu oțet sau cu soluții pentru țevile de scurgere se formează gazul clorigen care este foarte periculos dacă este inhalat. Substanța formată poate provoca tuse și sufocare, dar și arsuri la nivelul gâtului, nasului și ochilor. 

- Nu îl utiliza pentru suprafețe metalice. Înălbitorul este corosiv și poate cauza eroziuni ale suprafețelor metalice. Nu-l utiliza pentru cupru, oțet inoxidabil, aluminiu sau alte metale. De asemenea, evită să îl utilizezi pentru a scăpa de rugină, în special pe țesături. Acesta va face petele permanente.

- Nu utiliza înălbitorul învechit. Dacă ai mixat înălbitorul cu apa, ai 24 de ore pentru a utiliza această soluție. Înălbitorul pur poate fi utilizat timp de 3-5 luni. Ține recipientul departe de căldură și lumină. Aruncă-l, dacă nu a fost utilizat timp de 1 an după producere.

- Nu turna înălbitorul în țeava de scurgere. Acesta îți poate deteriora conductele sau se poate amesteca cu alte substanțe chimice. Pentru a curăța țevile, încearcă bicarbonatul de sodiu. Aruncă o mână de acesta în țeavă, apoi toarnă o cantitate mare de apă fierbinte. De asemenea, poate fi utilizat și oțetul alimentar. Toarnă o cană în scurgere, las-o pentru 30 de minute, apoi toarnă apă fierbinte peste.

- Nu îl utiliza pentru produsele alimentare. Poți utiliza soluția de înălbitor pentru a prelucra ustensilele și suprafețele la bucătărie, însă nu îl aplica pe fructe sau legume. În schimb, utilizează jetul de apă sau și un adaos de bicarbonat de sodiu.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
thespruce.com
Sursa: 

webmd.com

La Inceput