Apa de orez - secretul unui păr sănătos

Poate că te-ai întrebat vreodată ce să faci cu apa de orez rămasă după ce ai gătit o porție delicioasă din orez. Ei bine, s-ar putea să te surprindă să afli că aruncarea acestui lichid alb tulbure ar putea însemna pierderea unor beneficii valoroase. Deși este un truc de frumusețe vechi, nu mulți sunt la curent cu beneficiile pe care le poate aduce apa de orez pentru păr, piele și sănătate în general. Această soluție conține o gamă bogată de aminoacizi, vitamine, minerale și proprietăți antioxidante, iar știința a confirmat beneficiile acestora pentru organism. Cei care adoptă această practică cred că apa de orez naturală poate stimula creșterea părului, întări rădăcinile, hrăni firele de păr, conferi strălucire și chiar contribui la repararea părului deteriorat. Este un secret bine păstrat al frumuseții care merită explorat pentru a obține rezultate notabile pentru sănătatea și aspectul părului tău.

Ce este apa de orez?

Apa de orez este apa cu amidon rămasă după ce ai gătit orezul sau l-ai lăsat la înmuiat. Aspectul este alb, tulbure și lăptos.

Orezul este un carbohidrat complex, dens în nutrienți, care oferă o sursă excelentă de combustibil pentru organism. Acesta conține mai multe vitamine și minerale esențiale, inclusiv magneziu, fosfor, potasiu și fibre.

Apa de orez conține mulți nutrienți care se găsesc în orez, inclusiv vitaminele B, vitamina A, vitamina C, vitamina E și aminoacizi din orez.

Este apa de orez bună pentru păr? Iată ce spune știința:

Se spune că apa de orez are multe beneficii pentru părul tău, în primul rând datorită numărului de nutrienți pe care îi conține. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a determina beneficiile apei de orez pentru păr.

Femeile au folosit remediul pentru a promova un păr sănătos încă din cele mai vechi timpuri. Acesta datează din perioada Heian din Japonia, când doamnele de la curte își scăldau părul până la podea în apă de orez.Un studiu a constatat că clătirile cu apă de orez au reușit să reducă cu succes frecarea suprafeței și să stimuleze elasticitatea părului, printre alte funcții de îngrijire a părului. Antioxidantul inositol este un ingredient erou al apei de orez care stimulează proprietățile de sănătate a părului. Inositolul, numit în mod obișnuit vitamina B8, este un compus asemănător zahărului care se găsește în mod natural în multe alimente, cum ar fi citricele, fasolea și orezul brun. Acesta joacă un rol în mai multe procese celulare și este considerat un tratament eficient pentru păr.

Cum se prepară apa de orez pentru păr?

Există câteva metode pe care le puteți folosi:

  •  Fierbere

Un mod obișnuit de a face apă de orez este prin gătirea orezului în apă clocotită. Adăugați o jumătate de cană de orez nefiert și două căni de apă în cratiță. Aduceți la fierbere, reduceți focul și fierbeți orezul până când este fiert. Strecurați orezul și rezervați apa de orez.

  •  Înmuiere

Cel mai rapid mod de a crea soluția este prin înmuierea orezului în apă. Folosiți o jumătate de ceașcă de orez nefiert și clătiți-l bine. Puneți orezul cu două sau trei căni de apă într-un bol și lăsați-l la înmuiat timp de aproximativ 30 de minute. După ce s-a înmuiat complet, puteți strecura apa și o puteți adăuga într-un bol curat.

  • Fermentare

Mulți oameni preferă să folosească apă de orez fermentată. Apa de orez fermentată se obține atunci când apa de orez este ținută deoparte pentru o perioadă îndelungată, permițându-i să fermenteze sau să se acrească. Se consideră că procesul de fermentare eliberează mai departe vitaminele și mineralele, deoarece substanțele fermentate au componente sănătoase.

Cum să folosești apa de orez pentru păr

Folosirea apei de orez pentru păr nu necesită o schimbare completă a rutinei tale obișnuite. Poți adăuga clătirea cu apă de orez la programul tău, la o oră care îți convine.  Deși acționează ca un agent de curățare blând, funcționează cel mai bine ca o clătire pentru păr după șamponare, mai degrabă decât să o folosești pentru a spăla părul. Unele persoane își înlocuiesc balsamul obișnuit cu apă de orez ca alternativă la produsele comerciale de îngrijire a părului.

Un păr sănătos începe cu un scalp sănătos. Pentru a începe tratamentul de păr cu apă de orez, aplicați apa de clătire obținută pe scalp și lucrați-o spre exterior pe tot părul. Lăsați-o să își facă treaba câteva minute înainte de a clăti bine cu apă caldă. Mulți preferă să lase apa de orez pe păr peste noapte ca mască de păr.

Beneficiile apei de orez pentru păr

Apa de orez poate avea puterea de a hrăni și îmbunătăți toate tipurile de păr, părul natural și părul vopsit.

Iată 5 motive pentru care adăugarea apei de orez în dulapul tău cu produse de îngrijire a părului este un pas pozitiv pentru sănătatea părului tău:

  • Întărirea părului

Apa de orez posedă mai mulți aminoacizi. Deoarece aminoacizii sunt importanți pentru sănătatea părului, adăugarea ei în părul tău poate ajuta la întărirea acestuia. În plus, inositolul are o serie de proprietăți care susțin părul. De exemplu, s-a demonstrat că suplimentele de inositol ajută părul subțire, reducând subțierea și promovând creșterea.

  • Oferă o strălucire sănătoasă

Dacă vrei să luminezi și să-I oferi volum părului tău, apa de orez te poate ajuta, deoarece apa poate reduce frecarea și hidratează părul. De asemenea, conține vitamina E, care are efecte antioxidante ce pot reduce stresul oxidativ, susținând un scalp sănătos. Un scalp mai sănătos poate permite ca strălucirea să revină.

  •  Face ca părul să fie mai neted

Vă puteți gândi la apa de orez ca la un lapte hidratant, deoarece lichidul adaugă hidratare. Multe dintre vitaminele și mineralele din apa de orez au proprietăți hidratante care se pot infiltra adânc în păr. Acționează ca un strat de amidon pentru firele de păr și poate ajuta la netezirea vârfurilor despicate și la reducerea încrețirii.

  • Ajută la descurcarea părului

Deoarece apa de orez face părul mai neted, îl face mai moale și mai ușor de descurcat nodurile. Persoanele cu părul deteriorat și texturat sunt mai predispuse la noduri, deoarece stratul exterior al schimbului de păr nu stă de obicei întins. Acest lucru face ca firele să fie predispuse la încurcături. Prin netezirea părului, acesta devine mai puțin predispus la noduri.

  • Stimulează creșterea părului

Afirmațiile privind creșterea părului provin în primul rând de la femeile din perioada Heian, care erau capabile să crească și să mențină părul care ajungea până la podea. Datorită numeroșilor antioxidanți și vitaminelor din apa de orez, este probabil ca creșterea părului să fie posibilă. Multe dintre vitaminele primare joacă un rol în reînnoirea celulelor și în dezvoltarea foliculilor de păr, cum ar fi vitamina B, acidul folic și seleniul. În plus, aminoacizii, care servesc ca elemente constitutive ale proteinelor, oferă un tratament care oferă rezistență și protecție părului. Un păr bine hrănit oferă un mediu mai bun pentru ca creșterea să aibă loc.

Sfaturi pentru utilizarea apei de orez

Puteți prepara cu ușurință apă de orez acasă, cu un efort minim. După ce apa este pregătită, puteți integra acest remediu de casă în rutina dvs. de îngrijire a părului. În funcție de preferințele dumneavoastră, o puteți utiliza pentru a spăla, condiționa și trata părul.

În ceea ce privește alte beneficii potențiale, se crede că apa de orez fermentat conține o cantitate sporită de vitamine, minerale și antioxidanți. Acest proces implică lăsarea apei timp de până la două zile înainte de utilizare.

Prin prepararea apei de orez de la zero, vă puteți asigura că nu sunt adăugate substanțe chimice dure care ar putea cauza daune sau căderea părului. Tot ce aveți nevoie este orez, apă și un bol.

 

 

 

Sursa foto: 
Getty, mariefranceasia.com
La Inceput