Din timpul apariției noului coronavirus testarea infectaților în timp util a devenit crucială pentru gestionarea epidemiei, iar ulterior a pandemiei infecției nou apărute. În procesul testării a avut loc confuzia cu privire la tipurile de teste și ce măsoară ele mai exact în organism. La momentul actual, există două tipuri de teste – cele rapide, care zic cu precizie dacă există o infecție activă în căile respiratorii superioare – indiferent dacă există simptome sau nu, și testele lente, care verifică dacă ai fost infectat anterior de virus și ai biruit această infecție.
Teste rapide
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă spre utilizare două tipuri de teste rapide în timpul pandemiei de COVID-19. Aceste teste sunt livrate de Organizația Națiunilor Unite (ONU) și de alte companii care și-au asumat suportul pe parcursul pandemiei noului coronavirus.
Ambele teste sunt de tip „in vitro” (se realizează în eprubetă, în laborator):
- genesig Real-Time PCR Coronavirus (COVID-19)- produs de Primerdesign, Regatul Unit, care este un sistem deschis potrivit pentru laboratoarele cu o capacitate moderată de prelucrare a testelor
- cobas SARS-CoV-2 Qualitative assay for use on the cobas® 6800/8800 Systems – produs de Roche, SUA, care este un sistem închis pentru laboratoarele mai mari.
Cum funcționează testele rapide?
Inițial, medicul sau asistenta medicală prelevează probele din nasul și gâtul persoanei prin intermediul unui bastonaș cu bumbac la capăt. Ulterior, proba este plasată într-un dispozitiv care utilizează reacția de polimerizare în lanț (PCR) – înmulțește orice urmă a virusului până la momentul în care acesta poate fi depistat.
Acest test este unul rapid și eficient pentru a depista virusul activ și a pune o diagnoză. Aceeași tehnologie este utilizată de mult timp pentru a depista virusurile precum HIV-ul și cel al hepatitei.
Procesarea testului ocupă, de obicei de la 4 la 6 ore, sau mai mult de o zi dacă este necesară reîntoarcerea probei în cazul în care aceasta trebuie expediată la o altă etapă pentru procesare.
Luna trecută, în SUA altfel de teste au ajuns pe piață. Acestea nu au nevoie de o procesare în laborator, iar rezultatul este livrat în mai puțin de 15 minute. Producătorul este Abbott Laboratories și setează toate ingredientele într-un cartuș mic, care se inserează în aparat alături de proba prelevată din nasul sau gâtul pacientului.
Neajunsul acestor teste este că cineva poate fi testat drept negativ într-o zi, iar apoi pozitiv în ziua următoare. Rezultatul depinde, în cea mai mare măsură, de concentrația virusului în căile respiratorii și dacă aceasta este suficientă pentru a realiza proba.
Teste lente
Acest tip de teste nu îți vor zice dacă ești infectat de noul coronavirus în prezent, ci dacă ai fost infectat în trecut. În schimbul căutării virusului, acest tip de teste caută poteinele din sânge, denumite anticorpi, pe care corpul îi produce peste zile sau săptămâni după ce a luptat cu infecția. Același principiu – de obicei o picătură de sânge pe o bandă de test este utilizată pentru HIV, hepatită și o mulțime de alte infecții.
Dr Anthony Fauci, oficialul de vârf în boli infecțioase din SUA a declarat că este o presupunere rezonabilă – dacă ai anticorpi, ești protejat de o reinfectare. Însă, cercetătorii încă au de răspuns la un șir de întrebări, precum: Cât de precise sunt aceste teste? Ce concentrație de anticorpi este necesară pentru a forma imunitate? Cât timp durează imunitatea?
Prin testarea unui număr mare de persoane autoritățile speră să afle cât de larg s-a răspândit virusul și cât de ucigaș este acesta. Ambele întrebări rămân nerezolvate din timp ce experții consideră că 25 % din cei infectați nu manifestă niciodată simptome ale bolii. Unele studii largi de acest gen au fost deja inițiate.
La momentul actual, comisarul FDA (Food and Drug Administration, SUA), Dr. Stephen Hahn a sugerat că testele de sânge (cele lente) pot fi utilizate de către lucrătorii medicali din prima linie. De exemplu, un medic care depistează un test pozitiv, trebuie să ia măsuri de precauție mai mari decât un coleg care a depistat un test negativ.
FDA a aprobat până astăzi doar 4 teste lente, însă pe piață există și alte 90 de teste care nu au fost aprobate de autoritatea superioară din SUA, deci, au multe neajunsuri.
Câteva laboratoare și mai mulți medici din SUA au apelat la FDA pentru a îmbunătăți controlul față de testele vândute pe piață: „Aceste autorități au responsabilitatea să solicite studii medicale mai avansate și, probabil, să pună niște restricții pentru testele neautorizate”, a afirmat Dr. Gary Procop, președintele Societății Americane a Patologiei Clinice a Comisiei pentru Știință, Tehnologie și Politică.
who.int, abcnews.go.com