Atunci când ești însărcinată trebuie să te gândești nu numai la sănătatea ta, ci și a fătului, iar asta înseamnă multe vizite la doctor. De fapt, asta este o normalitate. Doctorul tău trebuie să știe dacă sarcina evoluează bine și dacă nu există riscuri pentru viitorul tău copil. Pentru ca totul să decurgă fără evenimente neașteptate, sunt necesare o serie de investigații.
Primul test pe care îl facem este testul de sarcină! Este și cel care prevestește marea bucurie – vei deveni mămică.
Prima vizită
La prima vizită vei face un examen ecografic, necesar pentru confirmarea sarcinii și stabilirea vârstei gestaționale a fătului. În timpul examenului ecografic se exclude sarcina extrauterină. Doctorul își va da sfaturi pentru o alimentație sănătoasă și ți se va prescrie acid. Dacă înainte de a rămâne însărcinată tu și viitorul tată al copilului tău nu v-ați făcut analizele necesare, acum este cazul să treci o serie de investigații absolut necesare. Acestea sunt:
- Determinarea RH și grupa de sânge
- Analize de sânge (hemoleucograma)
- Analiza biochimică a sângelui
- Analiza pentru depistarea hepatitelor B și C
- Teste pentru depistarea Citomegalovirus
- Testul pentru rubeolă
- Testul pentru toxoplasmoză
- Testare pentru Listeria
- Testare pentru Chlamydia
- Testare pentru gonoree
- Testare pentru sifilis
- Testare pentru HIV
- Testul Babeș-Papanicolau
- Examen de urină
Vizita medicală la 12 săptămâni de sarcină
Ecografia morfologică reprezintă o metodă de examinare simplă, dureroasă şi care nu are efecte nocive asupra copilului. Examenul se realizează cu sonda plasată pe abdomenul gravidei. În anumite cazuri, medicul poate decide realizarea unei ecografii transvaginale pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri fetale. În timpul ecografiei pot fi examinate mișcările, activitatea cardiacă a copilului, organele și greutatea. Prin această metodă pot fi identificate un număr mare de anomalii. Totuși, o serie de anomalii fetale nu pot fi diagnosticate prin ecografie - spina bifida, defecte septale atriale, anumite malformații anorectale, malformații ale organelor genitale interne, anomalii metabolice.