Masculinitatea toxică = cu bărbat adevărat sau înseamnă dominație, devalorizarea femeii, homofobie și violență?

Masculinitatea toxică este un termen folosit adesea pentru a descrie trăsăturile negative ale unei masculinități exagerate. Termenul a evoluat de-a lungul timpului și este utilizat atât în mediul academic, cât și în viața de zi cu zi.

Ce este masculinitatea toxică?

Un studiu publicat în Journal of School Psychology utilizează următoarea definiție pentru a explica masculinitatea toxică: „constelația de trăsături [masculine] regresive din punct de vedere social care servesc la stimularea dominației, devalorizarea femeilor, homofobia și violența liberă”.

În societatea modernă, oamenii folosesc adesea termenul de masculinitate toxică pentru a descrie trăsăturile masculine exagerate, pe care multe culturi le-au acceptat și chiar le-au glorificat pe scară largă.

Acest concept dăunător al masculinității acordă, de asemenea, o importanță semnificativă „bărbăției” bazată pe:

-putere

-lipsă de emoție

-autosuficiență

-dominație

-virilitate sexuală

Dacă un bărbat nu are suficiente trăsături masculine tradiționale, nu se poate considera un „bărbat adevărat”, potrivit valorilor tradiționale masculine. Accentuarea excesivă a acestor trăsături poate duce la dezechilibre dăunătoare și anume la:

-agresiune

-agresiune sau control sexual

-suprimarea emoțiilor

-hipercompetitivitate

-nevoia să-i domine sau să-i controleze pe alții

-o tendință spre sau glorificarea violenței

-izolare

-empatie scăzută

-șovinism și sexism.

Un exemplu în acest sens poate fi să-i spui unei persoane, care manifestă emoție, să nu o manifeste sau să și le ascundă. Acest exemplu ilustrează modul în care unii oameni văd emoția sau vulnerabilitatea ca fiind „nebărbătească”.

Un alt exemplu comun este zicala „trebuie să fii bărbat”. Această expresie pledează, mai degrabă, pentru un comportament neglijent, agresiv și dăunător decât să-i învețe pe bărbați ce înseamnă responsabilitate și recunoașterea greșelilor.

Expresiile de acest gen evidențiază modul în care culturile și societățile au privit în mod tradițional bărbații.

Originea termenului „masculinitate toxică”

Termenul de masculinitate toxică a fost folosit pentru prima dată de către mișcarea bărbaților mitopoetici, prin anii 1980. Această mișcare, fondată de bărbați, își propunea să ofere bărbaților o soluție pentru „bărbăția” lor.

Anumite grupuri de bărbați au simțit că nu mai sunt capabile să manifeste aceste comportamente tradiționale masculine într-o societate modernă, care vedea aceste trăsături ca fiind dăunătoare.

Membrii mișcării credeau că dacă nu ar fi capabili să acționeze în baza acestor caracteristici masculine, ei s-ar manifesta în cele din urmă ca șoviniști  sau prin agresiune față de femei.

Acest concept original de masculinitate toxică, așa cum este definit de mișcarea bărbaților mitopoetici, a fost contestat la scurt timp după.

Mulți oameni văd acum masculinitatea și rolurile de gen pe care le creează ca o combinație de comportamente modelate de mai mulți factori, inclusiv:

vârstă

rasă

clasă

cultură

sexualitate

religie

Ca atare, ceea ce definește masculinitatea poate lua forme diferite. Ceea ce o societate sau chiar o subcultură consideră masculin, o alta poate respinge.

Masculinitatea, deci, devine o idee schimbătoare, mai degrabă decât un set de reguli stricte și înguste.

Ce probleme poate cauza masculinitatea toxică?

Unii oameni cred că masculinitatea toxică este periculoasă, deoarece limitează dezvoltarea și definirea a ceea ce înseamnă a fi bărbat. Acest lucru poate provoca conflicte interioare, dar și exterioare în relațiile cu cei din jur.

Acest concept, numit conflict de rol de gen, pune o presiune asupra bărbatului care nu întrunește aceste trăsături.

Când un băiat sau un bărbat adult vede lumea prin lentila îngustă oferită de aceste trăsături masculine exagerate, el poate simți că va câștiga acceptarea doar prin respectarea acestor trăsături.

Masculinitatea toxică necontrolată și comportamentele pe care le poate provoca pot duce la o varietate de probleme, cum ar fi:

  • Intimidare
  • disciplină școlară
  • provocări academice
  • izolare
  • violență domestică
  • agresiune sexuală
  • comportamente riscante
  • abuz de substanțe
  • sinucidere
  • traume psihologice
  • lipsa de prietenii sau de legături autentice

Unele teorii indică faptul că masculinitatea toxică joacă un rol în sănătatea fizică. Masculinitatea toxică poate împiedica unii bărbați să ceară ajutor pentru posibile probleme de sănătate și alte probleme potențiale.

Pentru unii bărbați, a cere ajutor poate însemna slăbiciune sau percepția de a fi „mai puțin bărbat”.

Cum poate afecta sănătatea mintală?

Masculinitatea toxică poate afecta sănătatea mintală a unui bărbat care nu întrunește aceste condiții „fantomă”, dar simte presiune să facă acest lucru.

Asociația Americană de Psihologie susține că bărbații și băieții forțați să se agațe de aceste trăsături experimentează adesea efecte adverse și se pot confrunta cu probleme, precum:

-depresie

-probleme de imagine corporală

-funcție socială slabă

-abuz de substanțe

-stres

În plus, deoarece sentimentul emoțional sau vorbirea deschisă despre sentimente contravin acestor valori masculine tradiționale, există riscul suplimentar ca bărbații care se confruntă cu probleme de sănătate mintală să nu caute îngrijire profesională sau chiar să nu vorbească despre luptele lor interioare cu prietenii sau familia.

Cum să combateți rolurile de gen arhaice

Presiunea socială, așteptările pe care le are familia, partenerul sexual, chiar și comunitatea religioasă de care aparțin pot fi împovărătoare pentru un bărbat care își caută identitatea masculină.

În timp ce unele grupuri sociale, politice sau religioase pot oferi un set de linii directoare pentru o formă de masculinitate sănătoasă, este mai bine ca un individ să se mențină de propria definiție, atâta timp cât nu își dăunează sie însuși sau celorlalți.

O nouă definiție a ceea ce înseamnă a fi bărbat ar putea include experiențe umane generale, cum ar fi:

-trăind în mod deschis o gamă largă de emoții

-interdependenţă

-vulnerabilitate

-cooperare

-bunătate

-moliciune

Aceasta nu înseamnă abandonarea tuturor trăsăturilor tradițional masculine. Includerea unor caracteristici tradiționale masculine, cum ar fi forța și aventura, poate ajuta unii oameni să-și definească propria masculinitate.

Cu toate acestea, aceste trăsături nu ar trebui să reprezinte întreaga definiție a masculinității, ci să formeze doar un mic aspect al identității sale.

Important este că masculinitatea nu este ceva ce societatea sau orice definiție poate insufla unei persoane și nici nu este ceva pe care aceasta nu o poate înlătura. Rămâne la latitudinea fiecărui individ să-și definească identitatea.

Extinderea și integrarea noilor concepte în definiția individuală a masculinității îi poate ajuta să se înțeleagă și să se accepte mai bine pe sine și pe ceilalți.

Sursa foto: 
Kudica.ro
La Inceput