Tulburarea numită anxietate socială sau fobie socială este o teamă de lungă durată și copleșitoare față de anumite situații sociale. Este o problemă care de obicei începe în anii de adolescență, este o stare extrem de neplăcută și poate avea impact simțitor asupra calității vieții.
Pentru o parte dintre cei afectați, tulburarea trece odată cu anii. Pentru alții, însă, problema poate persista dacă nu se recurge la un tratament. Fobia socială poate fi gestionată și e important să vă adresați după ajutor dacă există anumite simptome.
Simptomele anxietății sociale
Anxietatea socială este mai mult decât o simplă timiditate. Aceasta reprezintă o teamă care nu dispare, care afectează activitatea zilnică, diminuează încrederea în sine, relațiile și activitatea profesională sau școlară. Periodic, mulți dintre noi simțim îngrijorare pentru anumite situații sociale, însă în cazul celor ce suferă de anxietate socială sentimentul este mult mai puternic. Grija persistă înainte, în timpul și după un anumit eveniment.
Iată câteva semne care ar putea indica asupra faptului că există anxietate socială:
- Apar griji cu privire la activitățile zilnice, cum ar fi întâlnirile cu persoane străine, inițierea conversațiilor, convorbirile telefonice, munca sau cumpărăturile.
- Există tendința de a evita sau apar griji în legătură cu activități sociale așa ca socializările de grup, petrecerile sau mesele în compania altor persoane.
- Există temerea că faceți ceva jenant, grijă că roșiți, că transpirați sau că ați părea incompetenți într-o anumită situație.
- Devine dificil să faceți anumite lucruri, simțiți mereu teamă că ați fi judecat, simțiți că ați fi urmărit și analizat.
- Apare frica de critică, poate scădea aprecierea de sine, încerci să eviți contactul vizual direct cu alte persoane.
- Deseori apar simptome ca senzația de rău general, transpirații, tremur sau palpitații( bătăi ale inimii accelerate).
- Apare senzația de panică, sentimentul puternic de frică și anxietate, care se menține de obicei doar câteva minute.
Multe persoane ce suferă de anxietate socială au și alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea generală sau atacul de panică.
Când cerem ajutor în anxietate socială
În cazul în care crezi că suferi de anxietate socială cel mai indicat ar fi să te adresezi inițial pentru o consultație la medicul de familie. Aceasta mai cu seamă dacă tulburarea îți afectează semnificativ calitatea vieții. Trebuie să cunoașteți că fobia socială este o problemă des întâlnită și că există tratament care poate fi efectiv. Desigur, nu e atât de simplu să soliciți ajutor, existând o reținere, dar un specialist ar putea să vă liniștească în urma unei consultații.
Medicul poate iniția discuții în care să vă întrebe despre sentimentele, comportamentele și simptomele pe care le aveți așa încât să înțeleagă cum se manifestă anxietatea în anumite situații sociale.
Dacă se confirmă că suferiți de fobie socială, medicul de familie vă poate redirecționa la un specialist în sănătate mintală care va stabili un tratament potrivit. De fapt vă puteți adresa direct la un psiholog, fără consultația medicului de familie.
Recomandări pentru depășirea anxietății sociale
Un prim pas în depășirea fobiei sociale ar fi încercarea de a vă ajuta singuri pe sine. Aceasta poate fi eficient înainte ca să încercați alte tratamente. Iată câteva sfaturi:
- Încercați să înțelegeți mai multe despre anxietate - analizați sau notați ceea ce vă preocupă și cum vă comportați în anumite situații sociale. Este eficient să completați un jurnal.
- Încercați câteva tehnici de relaxare, cum ar fi exerciții de respirație în caz de stres.
- Împărțiți în părți mai mici situațiile provocatoare și lucrați cu fiecare în parte ca să vă simțiți mai relaxat.
- Încercați să vă concentrați pe ceea ce spun oamenii mai degrabă decât să vă insuflați cele mai rele gânduri.
Tratamente pentru anxietate socială
Există un șir de tratamente care s-au dovedit eficiente în anxietatea socială. Printre acestea se numără:
- Terapia cognitiv-comportamentală ghidată de un specialist. Metoda vă ajută să identificați tiparele și comportamentele negative de gândire și să le schimbați.
- Auto-ajutor ghidat, care presupune lucrul cu sprijinul periodic al unui terapeut, folosind o agendă online sau un curs online.
- Medicamentele antidepresive, care sunt de obicei un tip de medicament numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei. Acestea sunt utilizate de obicei pentru tratamentul persoanelor mai mari de 15 ani.
Specialiștii susțin că cel mai efectiv tratament ar fi terapia cognitiv-comportamentală. Dar în cazul în care aceasta nu funcționează sau nu vi se potrivește, puteți recurge la alte tratamente care deopotrivă s-au dovedit eficiente. În cazul unor persoane ar putea fi nevoie de un tratament combinat, utilizându-se mai mute metode.
Anxietate socială la copii
Anxietatea socială poate afecta și copiii. În cazul minorilor semnele anxietății sociale se pot manifesta prin:
- Plâns sau supărări mai frecvente decât de obicei;
- Furie pronunțată;
- Aceștia evită interacțiunile cu alți copii și adulți;
- Apare frica de a merge la școală sau de a participa la activitățile din clasă, la spectacole școlare și evenimente sociale;
- Copilul nu cere ajutor la școală;
- Cei mici devin dependenți de părinții sau de persoanele ce-i îngrijesc.
Dacă sunteți îngrijorați de copilul dvs. nu ezitați să discutați despre aceasta cu medicul. Acesta vă va întreba despre comportamentul și emoțiile copilului.
Tratamentele pentru anxietatea socială la copii sunt similare cu cele pentru adolescenți și adulți, deși, în mod normal, nu se folosesc medicamente. Terapia aplicată celor mici va fi adaptată vârstei și presupune implicarea părinților/adulților care vor fi instruiți cum pot interveni.
Sănătate Să Aveți!