Cum gestionăm crizele de anxietate, când în apropiere de noi avem război

Zeci de știri apar în fiecare oră cu actualizări continue despre situația din Ucraina, măriri de prețuri, situația epidemiologică prin Covid-19, diviziunea politică și rasială și multe altele. Așadar, cum poate cineva care dorește să țină pasul cu evoluțiile să se protejeze de stres și anxietate atunci când asemenea știri negative par să fie peste tot?

„Cred că toată lumea se confruntă cu un anumit grad de anxietate cu privire la ceea ce se întâmplă în lume”, spune Michael Ziffra, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Northwestern din Chicago.

Este o chestiune de severitate, a fi anxios este o reacție normală a omului, spune el. Dar urmărirea știrilor devine o problemă dacă „îți este greu să faci ceea ce trebuie să faci și să te bucuri de viață”.

Oameni diferiți vor reacționa diferit, dar, în general, „semnul că devine puțin prea mult este dacă nu poți să te oprești sau să te îndepărtezi de el”, spune el.

De asemenea, poate fi o problemă dacă cineva petrece mult timp fiind obsedat de știrile negative în afara ecranului, până la punctul în care îi perturbă concentrarea la muncă sau acasă, spune Ziffra.

Când factorii de stres se adună

Un efect cumulativ este, de asemenea, posibil atunci când sunt tot mai multe actualizările de știri negative.

„În mod clar, ceea ce trăim în acest moment este fără precedent – ​​toate acestea se întâmplă deodată – pandemie prelungită, tulburări politice, război, schimbări climatice”, spune Ziffra.

Expunerea pe termen lung la factorii de stres agravează, în general, anxietatea, spune el.

Deși efectele stresului cronic variază de la o persoană la alta, mulți au sentimente de depresie, anxietate, tulburări de somn și oboseală.

Incertitudinea poate crește anxietatea

Un eveniment stresant are, în general, un început și un sfârșit, ceea ce îi poate ajuta pe oameni să-și gestioneze reacțiile la el. În schimb, unele dintre situațiile stresante actuale prezintă mai multă incertitudine.

„Uitați-vă la ce se întâmplă în lume acum. Încă nu știm cum se vor desfășura lucrurile cu pandemia sau cu conflictul dintre Rusia și Ucraina”, spune Ziffra.

Dacă cineva are o rudă sau prieteni în Ucraina, este normal să țină pasul cu evoluția, spune el. Dar „oamenii trebuie să fie atenți la faptul că vor fi foarte sensibili la cele mai recente evoluții”.

Evitați să vă uitați la fotografii sau să vizionați videoclipuri care vin din Ucraina, spune el, pentru că pot fi grafice. În schimb, citiți actualizările de știri scrise.

În plus, Ziffra sugerează că oricine simte mai mult stres sau anxietate decât de obicei să-și caute prietenii și alte contacte sociale. Deoarece cea mai mare parte a țării nu se află într-un blocaj instituit de situația pandemică, este mai ușor să contactați prietenii și familia acum pentru sprijin.

În martie 2020, înaintea alegerilor federale divizoare și a începutului pandemiei, Ziffra a scris „5 moduri de a face față știrilor” pe site-ul Northwestern Medicine. Sugestiile sale privind modalitățile de a evita declanșatorii și de a gestiona stresul se aplică și astăzi, spune el.

El a avertizat la acea vreme că „dezvoltarea obiceiurilor obsesive de a consuma știri și informații poate fi periculoasă pentru sănătatea ta mintală”. În plus, rețelele sociale pot intensifica efectele supraîncărcării de știri.

„Suntem în vremuri foarte incerte, iar perioadele de incertitudine tind să provoace anxietate pentru oameni”, spune Ziffra.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Mediafax.ro
Sursa: 
La Inceput