Cum afectează pedeapsa corporală dezvoltarea copilului

Pedeapsa fizică, pălmuirea sau lovirea copilului nu sunt metode pentru educație eficientă. O afirmă într-un glas și oamenii de știință. Efectul este exact invers. Spre exemplu, o recenzie a mai multor studii, publicată în The Lancet, scoate în primplan ideea că pedepsele corporale asupra copiilor nu previn problemele de comportament și sunt dăunătoare celor mici. 

„Aceasta este o problemă de sănătate publică. Factorii de decizie politică au responsabilitatea de a proteja copiii și de a aplica legea pentru a pune capăt utilizării pedepselor corporale în toate mediile”, susține Anja Heilmann, autorul principal al studiului și profesor la University College London.

Ce se întâmplă în corpul copilului agresat?

Creierul copiilor nu este bine format și este mult mai sensibil la stres decât în cazul adulților. Atunci când copilul este agresat fizică constant acesta trăiește stări de stres care stimulează activitatea amigdalei cerebrale și declanșează secreția de cortizol și adrenalină. 

La copii, cortizolul poate atinge niveluri foarte ridicate. Atunci când cortizolul este secretat în mod frecvent, acesta devine toxic pentru neuroni și, în consecință, pentru dezvoltarea creierului.

Astfel se explică accesele de furie ale copilului sau impulsuri când cel mic poate să lovească, să muște sau să-și arunce jucăriile. 

Alte studii au descoperit că „lecția cu cureaua”, sau alte obiecte, determină reducerea volumului de substanță cenușie în regiunea prefrontală. Acest lucru, în consecință poate duce la o scăderea abilităților cognitive. 

Mai mult decât atât, cu atât mai violent este pedepsit copilul, cu atât mai violent, mai anxios și depresiv va fi acesta.

Care este alternativa?

Studiile științifice țin să combată metoda de educație prin violență și încurajează educația mai înțelegătoare și mai binevoitoare. De asemenea, acestea subliniază marea responsabilitate a părinților care trebuie să descopere aceste căi.

Menționăm că realitatea în privința violenței în raport cu copiii se dovedește a fi destul de dură. În SUA, în peste 50 de state, părinții lejer aplica pedepsele fizice și „metoda de educație” să fie considerată legală.

Iar în Franța, Senatul a adoptat în unanimitate o lege în acest sens abia în 2019. Aceasta prevede interzicerea violenței „educațională” împotriva copiilor. Legea ar fi adoptată cu întârziere într-o țară dezvoltată cum este Franța.

Până acum, 62 de țări au interzis pedeapsa fizică în cazul copiilor. Totuși rata rămâne mică în condițiile în care doar 13% dintre copiii din lume sunt protejați, potrivit unui raport al organizației End Violence Against Children

Sursa foto: 
www.futura-sciences.com
La Inceput